Πληθαίνουν οι φωνές για έκδοση του Γκρουέφσκι στην ΠΓΔΜ

Οι αρχές των Σκοπίων δήλωσαν ότι θα επιμείνουν στην έκδοση του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρουέφσκι και θα ζητήσουν την άμεση απόσυρση της χορήγησης ασύλου από την Ουγγαρία.

Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης, Ρενάτα Ντεσκόσκα, οι ουγγρικές αρχές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα επιχειρήματα των Σκοπίων, διότι οι ισχυρισμοί του Γκρουέφσκι δεν είναι βάσιμοι.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, σχετικά με την αίτηση ασύλου.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε ότι παρακολουθεί την υπόθεση σχετικά με τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι μετά την επιτυχία της αίτησής του για χορήγηση ασύλου στην Ουγγαρία, τονίζοντας ότι η διαδικασία εναντίον του πρέπει να συνεχιστεί στην ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, την έκδοση του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, από τις ουγγρικές Αρχές, ζητεί με σημερινή ανακοίνωσή του και ο διεθνής Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Διεθνής Διαφάνεια» (Τransparency International), με έδρα το Βερολίνο, καλώντας την Ουγγαρία να σεβαστεί τη διεθνή δικαιοσύνη.

Και οι δύο χώρες (Ουγγαρία και πΓΔΜ) πρέπει να υποστηρίξουν το κράτος δικαίου και ο Νίκολα Γκρούεφσκι «πρέπει να λογοδοτήσει» στους πολίτες της χώρας του για τις διεφθαρμένες πράξεις του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός, δήλωσε η Πατρίτσια Μορέιρα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Transparency International, προσθέτοντας ότι «κανένας πολιτικός δεν επιτρέπεται να ξεφύγει από κατηγορίες διαφθοράς, πόσω δε μάλλον όταν τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί σαφώς υπέρ της καταδίκης».

«Οι ουγγρικές αρχές πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δικαστικούς κανονισμούς και πρότυπα. Όταν ένας πολιτικός καταδικάζεται από ανεξάρτητο δικαστήριο, καμία από τις κυβερνήσεις δεν πρέπει να του προσφέρει διαδρομή διαφυγής και ατιμωρησία», πρόσθεσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Transparency International στην Ουγγαρία Ζόσεφ Πίτερ Μάρτιν.

No Comments Yet

Comments are closed