Πλήρους ενεργειακής απόδοσης το νέο κτήριο της ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ

Ένα εννιαόροφο κτήριο πρότυπο, πλήρους ενεργειακής απόδοσης, θα στεγάζει σύντομα τις υπηρεσίες και τα γραφεία της ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ,στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως, κάτω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 στη Λεωφόρο Στρατού και του «Ηρακλειώτη», στην οδό Ν.Ζέρβα 12.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου.

Η χρηματοδότηση θα γίνει με ίδιους πόρους και το κτήριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός έτους, από την υπογραφή της σύμβασης.

Λόγω της μικρής έκτασης του οικοπέδου, γίνεται πλήρης αξιοποίηση του χώρου και το κτήριο θα αναπτυχθεί σε ύψος. Στον σχεδιασμό, έχειενταχθεί χώρος πρασίνου, διάδρομος πρόσβασης πεζών κι έχει γίνει ειδική μέριμνα στον ακάλυπτο για χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.Στον ελεύθερο χώρο του δώματος θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά πάνελ που θα εξυπηρετούν ενεργειακά το κτίριο.


Σχεδιασμός του έργου

Προϋποθέσεις του σχεδιασμού υπήρξαν η ανάδειξη και προσαρμογή του σύγχρονου αρχιτεκτονικού κελύφους στο αστικό περιβάλλον και η χρήση αυτού στην υπηρεσία της εσωστρέφειας και εξωστρέφειας των επιμέρους χώρων του κτιρίου. Το κτίριο οργανώθηκε με τρόπο που να αναδεικνύεται η σύγχρονη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του, χωρίς αυτό να γίνεται σε βάρος της λειτουργικότητας, η οποία εναρμονίστηκε με τις σημερινές ανάγκες.

Η ένταξη του κτιρίου στο περιβάλλον του, επιτυγχάνεται με την ρευστότητα στην ογκοπλασία, με την χρήση σύγχρονων υλικών – μορφών και την σύνθεση των κενών και πλήρων με τρόπο ώστε να μην διαταράσσεται η συνολική εικόνα και αντίληψη του κτιρίου.

Η θέα προς τον περιβάλλοντα  αστικό ιστό επιτυγχάνετε μέσα από το διάτρητο αρχιτεκτονικό κέλυφος και τα γεωμετρικά μεγέθη των ανοιγμάτων τα οποία προσδιορίζουν τον βαθμό έκθεσής των στις εξωτερικές συνθήκες.


Ο χαλύβδινος σκελετός για αυτήν την ανάπτυξη ήταν κρίσιμος για την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Η αποτελεσματική δομή στήριξης από χάλυβα συνδυάζεται άψογα με το έργο, δημιουργώντας μια δραματική δήλωση κατά την προβολή του κτιρίου από τα βόρεια και δυτικά. Αυτό το δραματικό οπτικό εφέ επιτεύχθηκε με τη χρήση μιας διαμορφωμένης λύσης πλαισίου, που είχε σχεδιαστεί ώστε να ενώνεται στο χώρο, χωρίς να υπάρχει προβολή των συνδέσεων των τμημάτων, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την αρχιτεκτονική πρόθεση.

Ενώ το αρχιτεκτονικό κέλυφος στην μεταλλική πρόσοψη φαίνεται περίπλοκο, εξορθολογίστηκε ως προς την οικοδομησιμότητά του, δημιουργώντας μια σειρά από τυπικές μονάδες πρόσοψης και κάνοντας ένα μόνο επίπεδο δομής για τη σύνδεση των εξαρτημάτων της πρόσοψης. Με έντονη έμφαση στο δομικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αυτών των στοιχείων, επιτεύχθηκε μια αποτελεσματική λύση. Ο χαλύβδινος σκελετός σχεδιάστηκε για να είναι προκατασκευασμένος εκτός εργοταξίου, επιτρέποντας υψηλό επίπεδο ποιοτικού ελέγχου πριν από τη συναρμολόγηση και την εγκατάσταση. Αυτό ήταν κρίσιμο, δεδομένου του μεγάλου ύψους του κτιρίου και του παράκτιου περιβάλλοντος, για τη διασφάλιση «εργοστασιακού» φινιρίσματος της κατασκευής.


Τα εσωτερικά δομικά πλαίσια από χάλυβα σχεδιάστηκαν για να αποτελούν ένα ταυτόχρονα δομικό οικονομικό σύστημα κατασκευής. Τα δομικά χαλύβδινα μέλη κατασκευάστηκαν για να επιτρέπουν τόσο μια τυπική μεταφορά στο εργοτάξιο όσο και την κατασκευή με τυπικές βιδωτές συνδέσεις.

Κτήριο πλήρους ενεργειακής απόδοσης

Η κατασκευή της οικοδομής θα γίνει από σκυρόδεμα C20/25, οπλισμό S500 και οπτοπλινθοδομή. Η θερμομόνωση του οπλισμένου σκυροδέματος, της εξωτερικής τοιχοποιίας καθώς και του δώματος θα γίνει σύμφωνα με την ανάλογη μελέτη Ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Στα ανοίγματα των γραφείων θα τοποθετηθούν θερμομονωτικά κουφώματα.

Στη σύνθεση των όψεων επιλέχθηκε να κρατηθεί μία απλότητα-λιτότητα με ξεκάθαρους τους βασικούς όγκους του κτιρίου. Τα στοιχεία των εξωστών συνδυάστηκαν με ορισμένα από τα περιμετρικά κατακόρυφα στατικά στοιχεία, δημιουργώντας ένα σύστημα από καθαρές γεωμετρίες που αναπτύχθηκε στη συνέχεια του βασικού κτιριακού όγκου. Το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε ώστε να μπορούν να προσαρτηθούν σε αυτό τα υπόλοιπα μορφολογικά και λειτουργικά στοιχεία των όψεων του κτιρίου, όπως τα σταθερά συστήματα ηλιοπροστασίας.


Για το σύνολο της πρόσοψης σε συνδυασμό με το αρχιτεκτονικό κέλυφος,  επιλέχθηκε ανοιχτό γκρι χρώμα που συμβάλλει στην πιο ξεκάθαρη ανάγνωση των γεωμετριών και ενισχύει την αρχική πρόθεση για την ελαφρότητα του συγκεκριμένου δομικού συστήματος, ενώ έρχεται σε αντίθεση με τους σκούρους όγκους των εσοχών του κτιρίου.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ κ. Σάκης Τζακόπουλος εξηγεί ότι «Η ιδιαίτερη τεχνοτροπία του κτηρίου επιθυμούμε να το καθιστά τοπόσημο για την περιοχή, ενώ θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για το ΝΠΔΔ στην λειτουργία του».

Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του κτηρίου θα παρουσιαστούν εκτενώς, σε ειδική εκδήλωση, επιτρέποντος της Covid-19.

No Comments Yet

Comments are closed