Πλήρης ταύτιση Αθήνας-Λευκωσίας στο Κυπριακό: Κ.Μητσοτάκης: Αγαπητέ Νίκο καλώς ήλθες στο σπίτι σου!

από Team MyPortal.gr
sms

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη – τον πρώτο Αρχηγό Κράτους που υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου – συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια επίσκεψη, όπως σημείωσε, με βαρύ συμβολισμό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Κύπριο Πρόεδρο σημείωσε ότι η επίσκεψή του έχει “βαρύ συμβολισμό”  καθώς του επισήμανε ότι είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που υποδέχεται ως πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, και πρόσθεσε ότι είναι επίσης “μια επίσκεψη, πολύ ουσιαστική, καθώς το Κυπριακό βρίσκεται πάλι σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή”.

Ο πρωθυπουργός έκανε σημείωσε ότι κοινό σταθερό μέλημα και των δύο πλευρών (Ελλάδας-Κύπρου) είναι ο τερματισμός της κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων στη μεγαλόνησο και δήλωσε, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των επαφών του Κύπριου Προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, πως ανατιλαμβάνεται ότι

Προσδοκώ να ακούσω την ενημέρωσή σου για τις τελευταίες εξελίξεις και τις επαφές σου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και την ν. Ξέρω, όμως, ότι στο επίκεντρο της συζήτησής μας θα βρεθεί το σταθερό μας μέλημα για τον  Αντιλαμβάνομαι ότι “τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά την δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση. Ενώ, ταυτόχρονα, η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί. Συνοδευόμενη, μάλιστα, και από μία συγκρουσιακή ρητορική, καταδεικνύει και την διεθνή της απομόνωση. Όμως οι στρατηγικές μας επιλογές παραμένουν σταθερές. Και η προσπάθεια συνεχίζεται! Θέλω να γνωρίζεις αγαπητέ μου Νίκο -εσύ και ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός- ότι η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτή την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η μεγαλόνησος, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της, η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα -και πρωτίστως βέβαια- στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί είναι τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης, που τελικά, θίγει ευθέως η στάση της Τουρκίας. Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία μαζί με τους συνεργάτες μας, να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ένα forum, το οποίο είναι πάντα κατάλληλο για να ευαισθητοποιήσουμε τους εταίρους μας, να ενισχύσουμε τα ερείσματα της Κύπρου. Και με την ευκαιρία αυτή να μπορέσουμε να συζητήσουμε, βέβαια, και για την επικείμενη τριμερή συνάντηση που θα έχουμε στην Αίγυπτο στις 8 Οκτωβρίου. Ώστε από κοινού, οι τρεις φίλες-χώρες, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για σταθερότητα, για ανάπτυξη στη ζωτικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αγαπητέ μου Νίκο, για άλλη μία φορά, καλωσόρισες στην Ελλάδα! Καλώς ήλθες στο σπίτι σου!».

 

Κατά την αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε: «Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου Κυριάκο, και πραγματικά αισθάνομαι την ανάγκη, πριν και πάνω από όλα, να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού λαού, σε αυτό που έχεις τονίσει: ότι η Ελλάδα παραμένει ο σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική υπόθεση της Κύπρου. Και το λέω εθνική, γιατί αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού, χωρίς να παραγνωρίζω, την ίδια ώρα, ότι βεβαίως και αφορά όλους τους Κύπριους και τους συμπατριώτες μου Τουρκοκύπριους. Όπως έχεις επισημάνει πολύ ορθά, θα μας δοθεί η ευκαιρία, πρώτον, της ενημέρωσης, αλλά και, δεύτερον, του προβληματισμού, ενόψει ιδιαίτερα των χθεσινών απαράδεκτων δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, που, δυστυχώς, αναδεικνύει, αλλά και αποδεικνύει μια έντονη ανησυχία που έχει η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, τον έλεγχο, δηλαδή, της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας απόλυτα από την Τουρκία. Και είναι εδώ που κάποιες των αξιώσεων δημιουργούν προβληματισμό, ποιος τελικά ή ποιο θα είναι τελικά το μέλλον αυτού που επιδιώκουμε να χτίσουμε. Της βιωσιμότητας της λύσης, της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας της λύσης και γενικότερα πόσο δικαιολογείται η αξίωση να συνεχίσουν οι εγγυήσεις, η μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, δηλαδή της συνέχισης του ελέγχου ακόμα και μετά την εξεύρεση μιας λύσης, που θα πρέπει να είναι από κοινού αποδεκτή και από τις δύο Κοινότητες. Έχουμε κάνει βήματα, έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. Δυστυχώς, τα όσα επακολούθησαν, που επιβεβαιώνονται από τις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου, κάπου δημιουργούν έναν προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας, αλλά και ως προς την προοπτική επιτέλους να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός, δημιουργικός διάλογος για να οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τον συντονισμό των δράσεων, τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, βεβαίως, να χαράξουμε μια από κοινού πολιτική, όχι για να ευνοηθούν οι Ελληνοκύπριοι, αλλά για να ευνοηθούν γενικότερα εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη, σταθερότητα και προοπτική στην Κύπρο, για να μπορέσει, ενδεχομένως, και μια λύση σωστή, λειτουργική και βιώσιμη του Κυπριακού, να οδηγήσει και σε καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”.