Πλεύρης σε Τσιάρα: Να τροποποιηθεί διάταξη που επιτρέπει γάμο με ανήλικο

Την τροποποίηση διάταξης που επιτρέπει τον γάμο με ανήλικο ζητεί από τον Κώστα Τσιάρα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, μέσω σχετικής ερώτησης που κατάθεσε. Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, με βάση το αρ. 1350, ο ορισμός είναι ότι ο μελλόνυμφος θα πρέπει να είναι ενήλικος, αλλά δίνεται δυνατότητα και για γάμο µε μελλόνυμφο ανήλικο άτομο εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος.

Συγκεκριμένα το αρ. 1350 ορίζει «Για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Οι μελλόνυμφοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Το δικαστήριο μπορεί, αφού ακούσει τους μελλονύμφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιμέλεια του ανηλίκου, να επιτρέψει το γάμο και πριν από τη συμπλήρωση αυτής της ηλικίας, αν η τέλεσή του επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο».

«Αυτή η πρόβλεψη, ωστόσο, αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της ανηλικότητας και σύναψης γάμων μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μάλιστα χωρίς κανένα ηλικιακό περιορισμό, η δε επίκληση σπουδαίου λόγου είναι πολύ γενική. Δεν πρέπει, μάλιστα, να παραγνωρίζεται ότι μελλόνυμφοι είναι πρωτίστως γυναίκες ανήλικες που μπορεί να υποχρεωθούν σε δήλωση λόγω πιέσεων της οικογένειάς τους ή του κοινωνικού περιβάλλοντος ειδικά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες ή κλειστές κοινωνίες», αναφέρει χαρακτηριστικά και ρωτά αν προτίθεται η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να τροποποιήσει το αρ. 1350 ΑΚ µε στόχο η δυνατότητα γάμου να υπάρχει µόνο µε τη συμπλήρωση του 18ου έτους για να προστατευθεί πληρέστερα η ανηλικότητα

No Comments Yet

Comments are closed