Ποιος θα είναι ο διάδοχος της Βίκυς Ευταξά;

Του δημοσιογράφου Νίκου Οικονόμου

Αναψαν τα κινητά στη ΝΔ Θεσσαλονίκης. Από τις 7 το απόγευμα που έγινε γνωστό ότι η Βίκυ Ευταξά δεν είναι  πια πρόεδρος της τοπικής ΝΔ, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Ολοι αναζητούσαν τον διάδοχο της πρώην πλέον προέδρου. Και δεν τον έβρισκαν, καθώς το εφτασφράγιστο μυστικό το ήξεραν ελάχιστοι άνθρωποι. Ανάμεσά τους ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και φυσικά ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανακοίνωση για τη διαδοχή δε θα αργήσει να γίνει. Οσο για το όνομα, αυτό που φαίνεται να ισχύει για το προφίλ του νέου προέδρου είναι ότι είναι άνδρας, 50άρης και ότι θα ενώνει τη ΝΔ. Ετσι αποκλείονται διάφορα ονόματα που είχαν ακουστεί ως ενδεχόμενο. Από τους πρώην βουλευτές Χρήστο Κοσκινά, Τάσο Σπηλιόπουλο και Γιώργο Ορφανό, που είναι ηλικιακά μεγαλύτεροι,  μέχρι την Μελίνα Δερμετζοπούλου (γυναίκα γαρ), αλλά  και  τον Γιάννη Πάιδα που σήμερα εκλέχτηκε στη θέση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ και η εκλογή του εκεί απέκλεισε το σενάριο να αναλάβει κομματικό πόστο.

Ποιοι παραμένουν στο παιχνίδι;  Κατ΄ αρχήν ο Νίκος Ταχιάος, παλιός μητσοτακικός και για χρόνια  πολιτικός φίλος της Ντόρας Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κεντρικού τομέα και παλιός καραμανλικός Τάσος Εμμανουηλίδης, ο παλιός αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και νυν περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Γάκης, ο παλιός αντιδήμαρχος και μέχρι πρότινος πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κεντρικής Μακεδονίας Αντώνης Γυφτόπουλος, και ο παλιός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης (και επίσης παλιός καραμανλικός)  Δημήτρης Γαλαμάτης, ενώ κάποιοι επιμένουν και για τον πρόεδρο του ΤΕΕ Πάρι Μπίλια που διατηρεί καλές σχέσεις και με το μητσοτακικό στρατόπεδο και με την πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ενδιαφέρον πάντως έχει και η πληροφορία ότι τις τελευταίες ημέρες εξετάστηκε από την ηγετική ομάδα της ΝΔ και ένα διαφορετικό σενάριο, που τελικά δεν επιλέχτηκε. Σύμφωνα με αυτό πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης θα αναλάμβανε ένας μη Θεσσαλονικιός, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να τηρηθούν οι πολύ εύθραυστες στην πόλη  ισορροπίες. Μάλιστα το σενάριο προέβλεπε ότι ο γαλάζιος πρόεδρος της Διοικούσας θα είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ από την κεντρική Μακεδονία.

Ένα αντίστοιχο μοντέλο είχε επιλέξει και ο Κώστας Καραμανλής κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του, τοποθετώντας για τη θέση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης βουλευτή εκτός Θεσσαλονίκης.

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed