Πέτρος Λεκάκης: «Η τρίτη υποψηφιότητα Μπουτάρη θα είναι μόνο κέρδος για τη Θεσσαλονίκη»

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

 

Η συζήτηση με τον Πέτρο Λεκάκη κινήθηκε σε πολλά πεδία. Έμφαση δόθηκε στην κοινωνική πολιτική, ευθύνη του στο Δήμο Θεσσαλονίκης ως αρμόδιος αντιδήμαρχος. Αλλά κινήθηκε και στην αυτοδιοίκηση, τις εξελίξεις στην “Πρωτοβουλία” και φυσικά την κεντροαριστερά. Ακολουθούν τα όσα απάντησε ο κ. Λεκάκης στις ερωτήσεις του myportal.gr

 

Η κοινωνική κρίση έπιασε απροετοίμαστες τις κρατικές κοινωνικές δομές και μεγάλο μέρος των αναγκών καλύπτονται από Δήμους και την Εκκλησία. Τι περιλαμβάνει το πλέγμα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης και ποιοι εξυπηρετούνται;

Στη χώρα μας έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε απροετοίμαστη την κεντρική κρατική διοίκηση. Το ίδιο έγινε στην αρχή της οικονομικής κρίσης, το ίδιο έγινε και στην μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Ούτως ή άλλως ρόλος της κάθε δημοτικής αρχής είναι να αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Θέλω να πω ότι ναι μεν οι κρατικές κοινωνικές δομές είναι σημαντικό να υφίστανται, αλλά και εμείς υποχρεούμαστε να είμαστε έτοιμοι, και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποιο ζήτημα προκύπτει σε σχέση με την διαβίωση των δημοτών που έχουν ανάγκη. Η διοίκησή μας δυστυχώς είναι ταυτόχρονη με την επταετή κρίση χρέους, οπότε από την πρώτη στιγμή, βασική προτεραιότητά μας ήταν η άμεση δημιουργία δομών προκειμένου να προσφέρουμε ότι είναι δυνατόν περισσότερο στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Έτσι δημιουργήθηκε ένας χάρτης δομών. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω το Υπνωτήριο Αστέγων, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων, το Φιλοξενείο αιτούντων άσυλο, τα Δημοτικά Ιατρεία και το Κοινωνικό Οδοντιατρέιο, το Κοινωνικό φαρμακείο που προσφέρει φάρμακα σε συνδημότες μας που δεν έχουν πρόσβαση στην φαρμακευτική περίθαλψη, το Κοινωνικό Παντοπωλείο αλλά και το Κοινωνικό Φροντιστήριο. Υπάρχουν βέβαια και τα καθημερινά συσσίτια και οι συμπράξεις του Δήμου με άλλους φορείς για θέματα προσφύγων άλλα και απόρων συνδημοτών μας.

 

Σημαντική θεωρείται και η παρέμβαση με το Υπνωτήριο Αστέγων; Πόσοι άστεγοι μπορούν να εξυπηρετηθούν και υπάρχει κάλυψη του δυναμικού του;

Η αστεγία στην πόλη μας είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια και σε άμεση συνάρτηση με την κρίση στη χώρα μας. Για να αντιμετωπιστεί στο βαθμό που είναι δυνατόν λειτουργεί το Υπνωτήριο Αστέγων και το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας. Η δύναμη του Υπνωτηρίου φτάνει τα εβδομήντα άτομα και του Κέντρου ημέρας τα πενήντα. Στις Δομές αυτές γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να μπορέσουν όχι μόνο να ανακουφιστούν οι ωφελούμενοι αλλά και να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους να καταφέρουν κάποια στιγμή να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία.
Στο πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο ποιοι μπορούν να εξυπηρετηθούν

Τα Δημοτικά Ιατρεία εξυπηρετούν συνδημότες μας που είναι ανασφάλιστοι και είναι δύσκολη η πρόσβαση τους στην πρωτοβάθμια υγεία. Στεγάζονται σε ένα σύγχρονο κτήριο που εγκαινιάστηκε φέτος στην Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας. Στα Ιατρεία μας, όμως, σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται δράσεις που αφορούν τον γενικό πληθυσμό της πόλης μας σε ευαίσθητα θέματα πρόληψης. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιούνται έλεγχοι σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε γυναίκες και σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες που έχουν ανάγκη προληπτικών εξετάσεων.

 

Ποιες δράσεις σχεδιάζετε στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής; Τα στοιχεία των ανθρώπων που εξυπηρετούνται ποικιλοτρόπως από τις δομές σας τι δείχνουν συγκριτικά με το σήμερα και την απαρχή της κρίσης;

Οι δράσεις θα συνεχιστούν προκειμένου να ενισχυθούν οι υφιστάμενες δομές ανάλογα με τις συνεχώς αυξανόμενες και μεταβαλλόμενες ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων των συνδημοτών μας.

Και πρέπει να τονίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή ήταν ολοφάνερο πως τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που καλούμασταν να διευκολύνουμε δεν είχαν καμία σχέση με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του παρελθόντος. Στην περίπτωση της οικονομικής κρίσης που διανύουμε οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων μας δεν ήταν παρά οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας. Νεοάνεργοι που δεν είχαν γνωρίσει ανάλογες συνθήκες ανέχειας. Νοικοκυραίοι που από τη μια στιγμή στην άλλη κλήθηκαν να διαχειριστούν μία κατάσταση την οποία δεν είχαν βιώσει ποτέ ξανά. Και φυσικά όσο περνούσε ο καιρός ο αριθμός των ανθρώπων αυτόν αυξανόταν δραματικά. Εκτός από αυτούς, τους οποίους δεν είμαι σίγουρος ότι καταφέραμε να προσεγγίσουμε στο σύνολό τους, καθώς πρόκειται για ανθρώπους που διστάζουν να καταφύγουν σε οργανωμένες δομές, είχαμε να διαχειριστούμε και τους μακροχρόνια άνεργους, τους ανθρώπους που έμειναν μόνοι και χρειάζονται βοήθεια, τους άστεγους της πόλης. Και φυσικά τις δομές που αφορούν στη διευκόλυνση της οικογένειας όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί. Να πούμε φυσικά ότι και σε αυτές τις δομές έπρεπε να φροντίσουμε ώστε ο αριθμός των ωφελουμένων να αυξηθεί σημαντικά, καθώς όσο το οικογενειακό εισόδημα μειώνεται τόσο μεγαλύτερη είναι η απαίτηση οι ανάγκες αυτές να καλυφθούν από δημόσιες δομές.

 

Τι δουλειά έχει ένας νέος στην πολιτική; Ήρθε η ώρα της νέας γενιάς στην πολιτική και την αυτοδιοίκηση;

Για να είμαι ειλικρινής η ώρα της νέας γενιάς στην πολιτική είναι “κλισέ” που δεν έπαψε να υφίσταται ποτέ. Είναι άλλωστε φυσιολογικό για όποιον θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά για πρώτη φορά να επιχειρηματολογεί υπέρ της ανανέωσης και φρέσκου τρόπου σκέψης. Πρέπει να ομολογήσουμε όμως ότι η διάθεση για προσφορά, οι ιδέες, η μάχη στην καθημερινότητα δεν διαχωρίζονται με γνώμονα την ηλικία.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε σε κάθε κατεύθυνση είναι ότι έχει παρέλθει η ώρα των αλλαγών σε όλα τα επίπεδα. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα υποστήριζα μία οριζόντια αλλαγή στην πολιτική με μοναδικό κριτήριο την ηλικία. Αυτά τα στερεότυπα τα θεωρώ ξεπερασμένα. Πιστεύω, όμως, οτι η πολιτική στη χώρα μας έχει ανάγκη από ζωντανούς ανθρώπους. Και οι πολιτικοί θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οτιδήποτε έχουν κάνει μέχρι σήμερα είναι η μόνη αιτία για την απώλεια της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο πρόσωπό τους.
Συμφωνείτε με την 3η υποψηφιότητα που θέλει να καταθέσει ο Γιάννης Μπουτάρης; Δεδομένων των εσωτερικών διαφωνιών, η “Πρωτοβουλία” πιστεύετε, έχει και άλλα να προσφέρει;

Η Πρωτοβουλία γεννήθηκε για να δείξει ένα νέο δρόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι αυτό που βλέπουν οι πολίτες από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα. Πολυσυλλεκτική, προοδευτική μακριά από γραμμές και ταμπέλες. Ακόμα και οι διαφωνίες είναι χαρακτηριστικό αυτής της κίνησης .Πορευόμαστε πολλά χρόνια με αυτές. Λένε οτι διαφωνίες είναι η τροφή της προόδου και πολλές φορές καταφέραμε να τις κάνουμε δημιουργικές. Γι αυτό και το πρόσημο της Διοίκησης, κατά την άποψη μου, παραμένει θετικό. Ο Γιάννης Μπουτάρης ηγείται αυτής της κίνησης, αυτής της Πρωτοβουλίας πολιτών και η πόλη έχει ανάγκη από τέτοιες προσωπικότητες που δίνουν προστιθέμενη αξία στην αυτοδιοίκηση. Μια τρίτη υποψηφιότητα λοιπόν μόνο κέρδος θα ήταν για τη Θεσσαλονίκη και φυσικά για την ίδια την Πρωτοβουλία.
Στη μάχη για τον νέο επικεφαλής της κεντροαριστεράς ποιον θεωρείτε καταλληλότερο;

Ο ρόλος και η θέση μου στον Δήμο Θεσσαλονίκη δεν μου επιτρέπει να δείξω ένα πρόσωπο. Όταν υπηρετείς την αυτοδιοίκηση οφείλεις να κρατάς αποστάσεις από την κεντρική πολιτική και να λειτουργείς προς το συμφέρον της πόλης σου, όπως ακριβώς σου ανέθεσαν οι άνθρωποι που σε εμπιστεύτηκαν. Μπορώ με ευκολία όμως να πω ότι οι άνθρωποι που στο παρελθόν εμπιστεύτηκαν τα κόμματα της κεντροαριστεράς είναι οι ίδιοι που σήμερα της γυρίζουν την πλάτη. Δεν πρέπει λοιπόν να πορευτούμε με συνταγές του παρελθόντος. Ο μόνος τρόπος να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους είναι να τους δείξουμε ότι υπάρχει ένας νέος, σύγχρονος, ευρωπαϊκός δρόμος. Με τις ίδιες αξίες, αλλά με νέα προσέγγιση της πολιτικής. Πρέπει να προσέξουμε ώστε το πρόσωπο που θα ηγηθεί αυτής της ελπιδοφόρας προσπάθειας δεν έχει υπηρετήσει το σύστημα, γιατί αυτό ακριβώς το σύστημα έχει απωθήσει τους ψηφοφόρους. Και φυσικά να επιμείνουμε στη δέσμευση πως ότι και να συμβεί μετά την διαδικασία επιλογής προσώπου, εμείς οι ίδιοι θα είμαστε εκείνοι που θα διαφυλάξουμε την προοπτική του φορέα, μέσα από τη συμπόρευση, την εμπιστοσύνη και την κοινή αντίληψη.

No Comments Yet

Comments are closed