Πέντε μαθήματα από τις γερμανικές εκλογές.

Του Νίκου Οικονόμου, δημοσιογράφου

Ουκ ολίγα τα μαθήματα από τις γερμανικές εκλογές, που ολοκληρώθηκαν χτες. Και για τη Γερμανία, και για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα.

1ο: Η σοβαρότητα υπάρχει ακόμη! Και σε κάποιες χώρες, όπου λειτουργούν σωστά οι θεσμοί και ελέγχονται οι εταιρίες ερευνών, οι δημοσκοπήσεις πέφτουν μέσα. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων, αλλά και τα exit polls στη Γερμανία, που έπιασαν σχεδόν απόλυτα τις εκλογικές τάσεις.

2ο: Η σιγουριά σκοτώνει τα φαβορί. Αν θέλετε έναν χαμένο των χτεσινών εκλογών αυτός δεν είναι άλλος από την Αγκελα Μέρκελ. Το κόμμα της έχασε σχεδόν 9 μονάδες και θα κληθεί να ισορροπήσει πάνω σε ένα πολύ τεντωμένο σχοινί. Γιατί για να πετύχει η λύση «Τζαμάικα» (συμμαχία CDU, Φιλελεύθερων και Πράσινων) πρέπει η Γερμανίδα καγκελάριος να πείσει τέσσερα κόμματα. Τους δύσκολους Βαυαρούς συμμάχους της (CSU), που είδαν τα ποσοστά τους να κατρακυλούν στο ιστορικό χαμηλό του 36,5% και άρχισαν ήδη από χτες το βράδυ να «πυροβολούν», τους ανεβασμένους και συχνά αλαζονικούς Φιλελεύθερους, που θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στην οικονομία και τους πάντα απρόβλεπτους Πράσινους. Και όλοι αυτοί σε μια κυβέρνηση! Οσο για την ίδια τη Μέρκελ, το γεγονός ότι αν καταφέρει να μείνει μέχρι το τέλος καγκελάριος θα έχει σπάσει το ρεκόρ τον Αϊντενάουερ και θα έχει σχεδόν ισοφαρίσει τον Κολ, μάλλον δεν την ξετρελαίνει.

3ο: Η ακροδεξιά είναι παρούσα, αλλά ας την δούμε στα σωστά της μεγέθη. Το 12,6% που έλαβε το AfD είναι σίγουρα κάτι το ανησυχητικό, αλλά οφείλεται κυρίως στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο δημιούργησε πολλές αντιδράσεις στη Γερμανία, αλλά και στην περιβόητη αντισυστημική (αλλά και αντιευρωπαϊκή) ψήφο, που και στη Γερμανία είχε τελικά πέραση. Αυτό που συνεχίζει να αποτελεί ένα σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα της γερμανικής κοινωνίας είναι οι μεγάλες διαφορές που συνεχίζουν να υπάρχουν μεταξύ της παλιάς BRD και της παλιάς DDR. Δεν είναι τυχαίο ότι το AfD πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά του στα κρατίδια της παλιάς ανατολικής Γερμανίας, όπου φαινόμενα ξενοφοβίας, οικονομικής ανασφάλειας και ένας υποβόσκων συντηρητισμός εκτόξευσαν τα ποσοστά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατηγορία των ανδρών ψηφοφόρων στην παλιά DDR τα εκλογικά νούμερα της AfD πλησίασαν το 30%!

4ο: Η Γαλλία και ο Μακρόν θα πρέπει να ανησυχούν. Γιατί με τη Μέρκελ στο 33% και τους ακροδεξιούς στο 13% τα ευρωπαϊκά οράματα του νέου Γάλλου προέδρου δύσκολα θα προχωρήσουν.

5ο: Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα και μήπως αναπολήσουμε τον Σόιμπλε; Είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί κάτι για το μέλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν θα παραμείνει στο πόστο του υπουργού οικονομικών ή αν θα αναλάβει την προεδρία της Βundestag. Μόνο όποιος βρίσκεται στο μυαλό της Μέρκελ μπορεί να ξέρει περισσότερα. Θα εξαρτηθεί όμως και από το αν οι Φιλελεύθεροι θα επιμείνουν στο να έχουν αυτοί το υπουργείο οικονομικών. Από την άλλη η Μέρκελ γνωρίζει ότι ο Σόιμπλε την θωρακίζει καλύτερα από τη δεξιά μπάντα και ότι τον χρειάζεται για τις δικές της εσωκομματικές ισορροπίες.

Μην εκπλαγείτε όμως σε περίπτωση που το FDP αναλάβει το υπουργείο οικονομικών να αναπολούμε τον Σόιμπλε. Οπως και σε περίπτωση που το σενάριο «Τζαμάικα» προχωρήσει να αναζητούμε ξανά τον Σουλτς και τον μεγάλο συνασπισμό.

No Comments Yet

Comments are closed