Παυλόπουλος, Παπούλιας, Καραμανλής και Βενιζέλος στον παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βαρβιτσιώτη

«O πολιτικός οφείλει να υπηρετεί τον λαό με γνώμονα το συμφέρον του Έθνους και να μένει μακριά από διχασμούς και εξαλλοσύνες». Αυτό το μήνυμα μετέφερε σήμερα ο πρώην υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης στην παρουσίαση του δεύτερου τόμου του βιβλίου του «Όπως τα έζησα», που έγινε στην Αθήνα.

Ο δεύτερος τόμος καλύπτει την περίοδο από το 1981 μέχρι το 1993 και όπως ανέφερε ο συγγραφέας έγραψε το βιβλίο «όχι από μεράκι, αλλά από καθήκον. Το καθήκον και η ευθύνη σε μια πολιτική διαδρομή δεν περιορίζεται μόνο στο να διαμορφώνεις τα γεγονότα της γενιάς σου. Το κυρίαρχο χρέος για μένα είναι να μεταφέρεις τις εμπειρίες που απέκτησες από αυτά, στις επόμενες γενεές».

Μιλώντας για το πνεύμα του βιβλίου του είπε ότι «δεν έχω σκοπό να παραθέσω απλά μια αλληλουχία συμβάντων. Δεν εξιστορώ μόνο γεγονότα. Επιδιώκω να καταθέσω την εμπειρία μου και, κυρίως, να επαναφέρω στο σήμερα την ορθή αντίληψη για την πολιτική. Για τις αξίες που οφείλει να προασπίζει. Για τις αρχές που πρέπει να τη διακατέχουν. Και, κυρίως, για την αποστολή που έχει χρέος να υπηρετεί. Γι αυτό και θεωρώ ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Ιδίως σήμερα που η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη ιστορική συγκυρία. Σήμερα είναι χρέος μας, περισσότερο από ποτέ, να μην επαναλάβουμε και πάλι τα λάθη και τα οδυνηρά διδάγματα της ιστορίας».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε αναφορά στην σημερινή συγκυρία επισημαίνοντας ότι  «οι εθνικές προκλήσεις στο διάβα των αιώνων του Έθνους μας, αντιμετωπίζονταν πάντα με επιτυχία μόνο όταν υπήρχε ένα αρραγές και στιβαρό εθνικό μέτωπο. Και οφείλουν, αυτοί που έχουν την ευθύνη σήμερα αυτού του τόπου, να αντιληφθούν ότι η κρίση δεν πρέπει να αποτελεί αφετηρία διχασμού και μίσους για έναν λαό που πλήττεται και υποφέρει. Αλλά, αντίθετα, οφείλει να αποτελεί τη βάση της ένωσης και της συσπείρωσής του».

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος αναφερόμενος στην προσωπικότητα του συγγραφέα είπε ότι «ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης είναι πιο προοδευτικός από όσο θέλει να δείχνει», σημείωσε ότι στις εκλογές του 1990 σε μία εποχή πόλωσης εξελέγη στην Β΄Αθηνών με 140.000 σταυρούς, ενώ ανέφερε ότι η ΝΔ το 1990-1993 είχε και χρειαζόταν και τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη και τον Στέφανο Μάνο, ως δύο διαφορετικούς πόλους που οι μεν πρέπει να συνεννοούνται με τους δε. Η πολιτική ανέφερε δεν χρειάζεται μόνο ευφυία αλλά και ψυχή.

Για την προσωπικότητα και την πολιτική διαδρομή του Γιάννη Βαρβιτσιώτη μίλησαν ακόμη ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, και οι δημοσιογράφοι Γιώργος Κουβαράς και Γιάννης Πρετεντέρης.

Οι παρουσίες στην εκδήλωση ήταν πολυκομματικές, καθώς μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγγέλης Μεϊμαράκης, ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνης Γεωργιάδης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, βουλευτές από όλα τα κόμματα, πρώην και νυν βουλευτές της ΝΔ, μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας μεταξύ των οποίων ο Βαρδής και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο Μιχάλης Σάλλας καθώς και εκατοντάδες φίλοι, συνεργάτες και πολιτικά στελέχη.

No Comments Yet

Comments are closed