Παυλόπουλος; Να υπάρξει δίκαιη λύση στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων!

Σημαντική παρέμβαση στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής 1940-44 έκανε από την Κρήτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος από τα Ανώγεια, όπου έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα του χωριού που έγινε από τους Γερμανούς στις 13 Αυγούστου του 1944.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο ζήτημα των διεκδικήσεων της Ελλάδας από το γερμανικό κράτος, που αποτελεί ένα αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς πολλοί στην Ελλάδα θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να το θέσουν πιο έντονα προς την γερμανική πλευρά. Την ίδια στιγμή η Γερμανία έχει την άποψη ότι το θέμα δεν υφίσταται καθώς έχει λυθεί από παλιότερες αποφάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ανωγείων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 73η Επέτειο του Ολοκαυτώματος από τις Γερμανικές Κατοχικές Δυνάμεις το 1944 και στη σχετική εκδήλωση επανήλθε στην υπόθεση που αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικώς ότι οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από την Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους. Το έχω τονίσει πάντοτε: την εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση».

Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε τη θέση του ότι η Ελλάδα ανήκει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η χώρα μας εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Πλην όμως εάν χρειασθεί εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε.

«Για εμάς τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, γινόμαστε «και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες», κατά τον Θουκυδίδη. Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

No Comments Yet

Comments are closed