Πάρις Μπίλλιας: Μελέτες έχουμε πολλές. Είναι η ώρα της υλοποίησης.

Τους λόγους και τους στόχους της υποψηφιότητάς του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα εξηγεί σε συνέντευξή του στο MyPortal.gr o Πάρις Μπίλλιας. Όπως σημειώνει ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ « η υλοποίηση είναι ένας τομέας όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τον Απόστολο Τζιτζικώστα έχει να επιδείξει και δράση και αποτέλεσμα». Εξαπολύει επίθεση στον υποψήφιο περιφερειάρχη Χρήστο Γιαννούλη λέγοντας πως ο πρωθυπουργός τον επέλεξε «για να τoν κάνει σύμβολο υποστήριξης της Συμφωνίας των Σκοπίων και εκπρόσωπο πόλωσης με συνθήματα διχασμού των Θεσσαλονικέων». Τέλος ο κ. Μπίλλιας θέτει ως μια από τις δικές του προτεραιότητες την υλοποίηση του project ανάπλασης του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.

 

Γιατί υποψήφιος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και γιατί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Είμαι ενεργός Πολιτικός Μηχανικός τριάντα περίπου χρόνια κύριε Πλάκα. Ένας Πολιτικός Μηχανικός, μελετά και υλοποιεί, και εγώ έχω την τύχη να έχω μελετήσει και υλοποιήσει πολλά και σπουδαία κτιριακά και τεχνικά  έργα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.  Παράλληλα μέσα από μια μακρά δράση στο ΤΕΕ/ΤΚΜ, τις δυο τελευταίες θητείες ως πρόεδρος, αισθάνομαι ότι έχω κλείσει πια τον κύκλο μου στο πεδίο των μελετών και των προτάσεων για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.

Η πόλη μας άλλωστε, είναι μια από τις πλέον «μελετημένες». Στην υλοποίηση υστερεί. Και η υλοποίηση είναι ένας τομέας όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τον Απόστολο Τζιτζικώστα έχει να επιδείξει και δράση και αποτέλεσμα. Νιώθω λοιπόν πως εκεί θα είμαι πλέον πιο χρήσιμος. Άλλωστε υπάρχει και μια προσωπική πρόκληση. Ως πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ είχα την τιμή να ηγούμαι του Τμήματος στη συνεργασία του με την ΠΚΜ και έξι παράκτιους δήμους, για το σχεδιασμό του μεγαλεπήβολου project αναδιαμόρφωσης του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.

Τώρα, περνώντας στην «ομάδα» του Απόστολου Τζιτζικώστα, φιλοδοξώ να έχω ενεργό ρόλο και στη υλοποίηση αυτού του στόχου. Αισθάνομαι ότι έτσι θα ανταποδώσω τα δέοντα στην πόλη που μου προσέφερε γνώση, εμπειρία, ευκαιρίες, αλλά και την τύχη να δημιουργήσω μια οικογένεια, για την οποία επιθυμώ όπως κάθε Θεσσαλονικιός για τη δική του οικογένεια, την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Το όνομά σας είχε συζητηθεί έντονα για το Δήμο Θεσσαλονίκης, ως υποψήφιος δήμαρχος με τη ΝΔ. Τι έγινε τελικά και δεν κατεβήκατε;

Με πηγαίνετε μήνες πίσω  τώρα… Προτιμώ να κοιτώ μπροστά. Οι συζητήσεις που δεν καταλήγουν σε «δια ταύτα» δεν γράφουν την ιστορία.  Είναι μέρος της, αλλά δεν  την καθορίζουν.  Στον δήμο Θεσσαλονίκης την ιστορία θα την καθορίσουν σήμερα οι υποψήφιοι δήμαρχοι και πολύ περισσότερο ο δήμαρχος που θα εκλεγεί. Προσωπικά διεκδικώ από τους Θεσσαλονικείς  την εντολή να συνεισφέρω με τη δική μου γνώση και εμπειρία στην ιστορία που θα γράψουμε συλλογικά ως πόλη και ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια.

Πρέπει τα κόμματα να έχουν τέτοιον παρεμβατικό ρόλο στην αυτοδιοίκηση;

Δεν θεωρώ όλες τις περιπτώσεις ίδιες. Κακό πράγμα η γενίκευση. Εξαρτάται, λοιπόν όταν λέμε «τέτοιον παρεμβατικό ρόλο», τι εννοούμε. Αν εννοούμε όπως του ΣΥΡΙΖΑ, που εξώθησε ένα δημοσιογράφο, χωρίς ιδιαίτερη τεχνογνωσία σε κάτι, να κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης την τελευταία στιγμή,  και άλλα στελέχη να συνταχθούν πίσω του παρά τη θέλησή τους, για να τoν κάνει σύμβολο υποστήριξης της Συμφωνίας των Σκοπίων και εκπρόσωπο πόλωσης με συνθήματα διχασμού των Θεσσαλονικέων σε δήθεν φασίστες και  ακόμα πιο δήθεν δημοκράτες, τότε ναι, θα συμφωνήσω ότι δε πρέπει να έχουν «τέτοιον» παρεμβατικό ρόλο τα κόμματα.

Αν εννοούμε αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, να εκφράσει τη στήριξή του σε Περιφέρεια και Δήμο, αφ` ενός στον επιτυχημένο νυν Περιφερειάρχη, αφετέρου σε έναν  υποψήφιο δήμαρχο με μακρά αυτοδιοικητική εμπειρία που ήθελε να κατέβει, και να ζητά τη μέγιστη δυνατή στήριξη τους από τους φίλους της παράταξής του, χωρίς να εμποδίζει καμία άλλη υποψηφιότητα, το βρίσκω απολύτως θεμιτό και μακάρι να είχε περιοριστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναζήτηση ενός πραγματικά ενδιαφερόμενου υποψηφίου για την Περιφέρεια.  Δηλαδή τι θέλουμε τελικά; Τα κόμματα ως κυβερνήσεις να ενδιαφέρονται για τις πόλεις μας, αλλά να μην έχουν άποψη για τους δημάρχους και τους Περιφερειάρχες με τους οποίους θα κληθούν να συνεργαστούν; Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου πολλοί πετυχημένοι επιστήμονες και επαγγελματίες δεν έχουν την απαιτούμενη αναγνωρισιμότητα, είναι όμως ικανοί να φέρουν το βάρος της διοίκησης των δήμων και των περιφερειών, χωρίς την στήριξη των κομμάτων αποθαρρύνονται από την συμμετοχή τους στα κοινά.

Με την ιδιότητα του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ ποια project βλέπετε ως τα πιο σημαντικά για τη Θεσσαλονίκη;

Το ένα το ανέφερα ήδη. Η συνολική ανάπλαση και αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου, μπορεί να αποτελέσει μια αναπτυξιακή βάση  με χρονικό «ορίζοντα» αρκετών ετών, δημιουργώντας νέα τοπόσημα, νέα αισθητική και ποιότητα στον δημόσιο χώρο, νέες επιχειρηματικές λειτουργίες που θα ενισχύουν στο διηνεκές την τοπική οικονομία. Πολλαπλασιαστική ισχύ δίνουν  σ` αυτή τη δυναμική, τόσο οι συγκοινωνιακές παρεμβάσεις, όπως η τελική ολοκλήρωση (όχι η μερική) του Μετρό και η αναβάθμιση της Περιφερειακής Οδού, όσο και η διαμόρφωση του νέου εκθεσιακού κέντρου στην καρδιά της πόλης, σε συνδυασμό με την δημιουργία ενός αστικού πάρκου. Αν μάλιστα προχωρήσει και η αξιοποίηση των Λαχανόκηπων στα δυτικά, που το ακούω ως αντικείμενο συζήτησης  για τον Δήμο, τότε η πόλη θα αλλάξει πολύ γρήγορα πρόσωπο…  Και βέβαια, κοντά στα εξελικτικά projects καλό είναι και  έχουμε και κάποιες ολοκληρωμένες υποδομές περιφρούρησης της εξέλιξης αυτής. Εννοώ τα αντιπλημμυρικά έργα της ευρύτερης περιοχής, που θα θωρακίσουν τη Θεσσαλονίκη, απέναντι στις επιπτώσεις των συχνότερων –όπως προβλέπονται- ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιούνται και οι ευρωεκλογές. Είστε και μέλος της Δ.Ε. ΝΔ Θεσσαλονίκης. Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος της ΝΔ;

Στόχος της Ν.Δ. είναι να λάβει… ο ΣΥΡΙΖΑ δυνατό και ξεκάθαρο το μήνυμα της κοινωνίας, που ζητά πολιτική αλλαγή. Ένα μήνυμα καταδίκης για ψέματα και υποκρισία, για ταπεινωτικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα, για ιδεοληπτικές εμμονές στην οικονομία, για διχαστική ρητορική… Ένα μήνυμα που θα φέρει ακόμα πιο κοντά τις εθνικές εκλογές, ώστε να αποκτήσει η χώρα και έναν σοβαρό  ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Όχι ευκαιριακό και καιροσκοπικό….

No Comments Yet

Comments are closed