Παρέμβαση Βουλγαρίας στο Σκοπιανό: «Οχι» σε Νέα ή Ανω Μακεδονία

«Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας δεν θα πρέπει να αποβούν σε βάρος της Βουλγαρίας» υποστήριξε χθες βράδυ ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό κανάλι bTV.

Ο Γκεόργκι Παρβάνοφ ανέφερε πως είναι θετικό ότι υπάρχει συζήτηση για τη διαφωνία στην ονομασία της πΓΔΜ μεταξύ των δύο χωρών. αλλά ο ίδιος θεωρεί ανησυχητικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες αρχίζουν να κατευθύνονται σε λύσεις αντίθετες με το βουλγαρικό συμφέρον.

«Ναι, πάνω απ’ όλα αναγνωρίζουμε τη ‘’Μακεδονία’’ με το συνταγματικό της όνομα, αλλά θεωρούμε ότι προτάσεις όπως ‘’Άνω Μακεδονία’’ ή ‘’Βόρεια Μακεδονία’’, είναι λύσεις υπέρ της Ελλάδας, αλλά εις βάρος του βουλγαρικού συμφέροντος», δήλωσε ο Παρβάνοφ.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «Η ονομασία ‘’Βόρεια’’ ή ‘’Άνω Μακεδονία’’ περιλαμβάνει την περιοχή του Πιρίν (σ.σ οροσειρά της Μακεδονίας που ξεκινά από τη νοτιοδυτική Βουλγαρία και καταλήγει στην Ελλάδα ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Δράμας)… η περιοχή του Αιγαίου δεν μας απασχολεί και δεν το σχολιάζουμε. (Το θέμα) πρέπει τουλάχιστον να συζητηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών».

Ο πρώην πρόεδρο της Βουλγαρίας κατέληξε λέγοντας πως η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων οφείλεται στις πιέσεις της Δύσης, «πιθανότατα πέραν του ωκεανού», όπως είπε, υπαινισσόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

No Comments Yet

Comments are closed