Παρέμβαση της παράταξης Χρ.Γιαννούλη στο δσ Νάουσας κατά του Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο

Με συντριπτική πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας αποφάσισε να εξαντλήσει όλες τις θεσμικές και νομικές παρεμβάσεις προκειμένου μην υλοποιηθεί το έργο κατασκευής Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο. Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκόμενων, ελάχιστα θα είναι τα οφέλη, σημαντικές όμως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν από την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» του Χρ.Γιαννούλη ο Μανώλης Λαμτζίδης αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Θωμά Δήμητρα μέλος της επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ανατολή Αγαθαγγελίδου μέλος της Μητροπολιτικής Επιτροπής.

όπως αναφέρεται σε ενημέρωση της παράταξης «στην παρέμβαση της η περιφερειακή σύμβουλος Δήμητρα Θωμά, αφού τόνισε πως στην Ελλάδα η αιολική και η φωτοβολταική ενέργεια είναι οι πιο σημαντικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ισορροπημένη κατανομή ανεμογεννητριών συμβατή με τα περιβαλλοντικά δεδομένα.

Ειδικά για το Βέρμιο το σχεδιαζόμενο φαραωνικού μεγέθους αιολικό πάρκο με δεκάδες ανεμογεννήτριες, η στάθμιση ωφέλειας και συνεπειών μόνο με θετικό πρόσημο δεν κλείνει. Επιπλέον το αιολικό δυναμικό στο Βέρμιο δεν είναι το βέλτιστο ώστε να δικαιολογείται ο αριθμός και οι διαστάσεις των ανεμογεννητριών που προβλέπονται.
Το χιονοδρομικό κέντρο στα 3-5 Πηγάδια αλλά και συνολικά ο ορεινός όγκος του Βερμίου, είναι ο βασικός πνεύμονας τουριστικής ανάπτυξης της Ημαθίας. Οφείλουμε όλοι να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού προκρίνοντας μία πιο ήπια, με σεβασμό και φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη.
Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά με κριτήρια:
• Τον κεντρικό και χωροταξικό σχεδιασμό με αναλογική συμμετοχή όλων των περιοχών
• Το σεβασμό του περιβάλλοντος
• τη φέρουσα ικανότητα και ενεργειακό δυναμικό της περιοχής
• την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης

No Comments Yet

Comments are closed