Παραπολιτικά και παρασκήνια (το ΥΜΑΘ και οι κυβερνητικές θέσεις)

Γράφει ο «Γέρων»

Την Πέμπτη στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο η τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΜΑΘ από την Ελευθερία Χατζηγεωργίου στον Θόδωρο Καράογλου. Στην τελετή θα δώσει το παρών και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο Καράογλου γνωρίζει καλά το ΥΜΑΘ καθώς διετέλεσε υπουργός την περίοδο 2012-2014 αλλά εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός στις δηλώσεις του μέχρι να δει ποιες αλλαγές έχουν επέλθει στις αρμοδιότητές του από την κατάργησή του ως αυτόνομου Υπουργείου και την υπαγωγή του ως υφυπουργείου στο Εσωτερικών.

Για τον νέο υφυπουργό, όπως πληροφορούμαι, το θέμα της αναβάθμισης του ΥΜΑΘ είναι ανοικτό και θα το συζητήσει με τον πρωθυπουργό. Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι η κατάργηση του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης.

Ενδιαφέρον θα έχει επίσης η συνεργασία του Θόδωρου Καράογλου με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα καθώς οι δύο πολιτικοί δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις…

Τι να λένε άραγε στην Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη που είχαν εισηγηθεί το να μην μπουν στα ψηφοδέλτια πρόσωπα που ήταν υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές που προηγήθηκαν. Όπως φαίνεται ωστόσο εκ του αποτελέσματος οι ψηφοφόροι είχαν διαφορετική άποψη… Εξέλεξαν και την υποψήφια δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου και μάλιστα πρώτη και με ρεκόρ ψήφων αλλά και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστο Γιαννούλη.

Ξέρετε ότι στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν ήδη οι συζητήσεις για την στελέχωση του κυβερνητικών θέσεων; Βιάζονται κάποιοι και αναζητούν ήδη τις επαφές με παράγοντες του Μαξίμου ή τους νέους υπουργούς. Λόγο και ρόλο για τα της Θεσσαονίκης όμως πιστεύω θα έχουν και ο νέος ΥΜΑΘ Θόδωρος Καράογλου, και οι βουλευτές και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Τάσος Σπηλιόπουλος, αν και ο Μητσοτάκης δεν φαίνεται να ακολουθεί την… πεπατημένη που θέλει τις εν λόγω θέσεις να καταλαμβάνουν πολιτευτές ή κομματικά στελέχη.

Αρκετές είναι οι… ζηλευτές θέσεις: ΕΥΑΘ, ΚΘΒΕ, Ζώνη Καινοτομίας, ΟΣΕΘ κλπ. Η πιο καυτή καρέκλα είναι βέβαια αυτή του ΟΑΣΘ και με ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες δηλώσεις του νέου Υπουργού Υποδομών-Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για το τί σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία με το μείζον αυτό πρόβλημα. Όπως και οι επιλογές που θα κάνει στα πρόσωπα που θα διοικήσουν τον Οργανισμό. Βέβαια ο κ. Καραμανλής διετέλεσε για πολλά χρόνια τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών και αν μη τι άλλο γνωρίζει καλά τα θέματα…

Αύριο ολοκληρώνει τις συναντήσεις τους με τους επικεφαλής παρατάξεων για τη συγκρότηση διοίκησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης ο νέος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν με το τετ-α-τετ με την Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία δεν είχε κρύψει την ενόχλησή της για τις θερμές δηλώσεις του νεοεκλεγέντος δημάρχου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πριν τις εκλογές. Απ’ όσο μπορώ να καταλάβω “διαβάζοντας” τις πολιτικές στρατηγικές η προσκείμενη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει μεν κάποιες αποφάσεις της διοίκησης δεν πρόκειται ωστόσο να συμμετάσχει με πρόσωπα σε αυτήν.

Ακλόνητη εμφανίζεται η Βούλα Πατουλίδου στη θέση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και στη νέα διοίκηση που σχεδιάζει ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Αν μου ζητούσαν να πω δύο ακόμη περιφερειακούς συμβούλους που σίγουρα θα πάρουν κάποια θέση αντιπεριφερειάρχη θα ανέφερα κατά σειρά τους Κώστα Γιουτίκα και Πάρι Μπίλλια.

 

No Comments Yet

Comments are closed