Παραπολιτικά και παρασκήνια (μετά τις δημοτικές και πριν τις βουλευτικές εκλογές)

Γράφει ο “Γέρων”

Άναψαν τα τηλέφωνα σήμερα από υποψήφιους βουλευτές (ή υποψήφιους-υποψήφιους γιατί μαθαίνω για μεγάλες καραμπόλες που έρχονται) που ενημέρωναν τους φίλους τους ότι ξεκινούν τον προεκλογικό τους αγώνα για τις εθνικές εκλογές.

Διαρκώς χτυπούν όμως και τα τηλέφωνα των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης που δεν πέρασαν στον 2ο γύρο. “Καλησπέρα είμαι ο Νίκος/Κωνσταντίνος”, ακούν από την άλλη πλευρά της γραμμής. Γίνονται συζητήσεις και κλείνουν ραντεβού ενόψει 2ου γύρου…

Προς την πλευρά του Ζέρβα δείχνει εμμέσως πλην σαφώς για το 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών η Κατερίνα Νοτοπούλου. Στο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως θέλουν ήττα του επίσημου υποψηφίου της ΝΔ.

Προς την πλευρά του Ζέρβα μαθαίνω δείχνουν ήδη και άλλα συστήματα της πόλης όπως αυτό του ΠΑΟΚ.

Στο επιτελείο Ταχιάου εστιάζουν, όπως μαθαίνω, στη κεντροδεξιά δεξαμενή που αφενός είναι η μεγαλύτερη αφετέρου δεν είχε συσπειρωθεί. Η παρουσία στην πόλη του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης στους κερδισμένους προσμετρώ στο Δήμο Καλαμαριάς τον Γιάννη Δαρδαμανέλη που χωρίς μεγάλες βοήθειες από τη ΝΔ συγκέντρωσε 25% και μπαίνει στον 2ο γύρο και τον Κλεάνθη Μανδαλιανό στο Δήμο Κορδελιού-Ευοσμου που αν και πρώτη φορά υποψήφιος μπαίνει πρώτος στον αγώνα της επόμενης Κυριακής με 33%.

Από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο φαίνεται πως αρκετοί εξασφαλίζουν την επανεκλογή τους: Δημητριάδης. Γωγάκος και Ζεϊμπέκης με Ταχιάο (και ο ίδιος), Αβαρλής με Ζέρβα (και ο ίδιος), Καλφακάκου, Πασχαλίδου, Χρυσίδου, Αγαθαγγελίδου με Νοτοπούλου, Κουράκης και Μπαρμπουνάκης με Βούγια, Κωνσταντινίδης με Ζαριανόπουλο καθώς και οι Λεκάκης, Κυριζίδης ως επικεφαλής των παρατάξεών τους.

Έχουμε όμως και επιστροφές, όπως των Γάκη, Ζαριανόπουλου, Αηδονόπουλου, Θεοτοκάτου και Πατέλη, Κουριανίδη και Ρακκά. Άρα το ποσοστό ανανέωσης θα είναι περίπου στο 50%.

“Κλείδωσαν” οι εκλογές για τις 7 Ιουλίου. Ναι μεν, μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και τις +9.5 μονάδες αλλά και την εξαΰλωση Ποταμιού, ΑΝΕΛ και Ένωσης Κεντρώων, η ΝΔ οδεύει προς την αυτοδυναμία αλλά διαβάστε και ένα σενάριο που δεν είναι επιστημονικής φαντασίας. Ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει και έτσι η ΝΔ, αν βγει πρώτη όπως αναμένεται, θα στραφεί σε κάποιο μικρότερο κόμμα. Ίσως όμως κάποιο μικρότερο κόμμα θα θελήσει η χώρα να προσφύγει εκ νέου σε εκλογές και να μην συναινέσει στο σχηματισμό κυβέρνησης. Γιατί; Διότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και οι “μικροί” θα δυναμώσουν σημαντικά τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Τότε ετοιμαστείτε για κάλπες τον Δεκαπενταύγουστο.

No Comments Yet

Comments are closed