Παραπολιτικά και παρασκήνια (αφωνίες, κόντρες και στρατηγικές για τη ΔΕΘ)

Γράφει ο «Γέρων»

Tα κυβερνητικά ραντάρ στη Θεσσαλονίκη όταν έπιασαν πως κάποιοι επιχειρούν να ανοίξουν θέμα μετεγκατάστασης αντί ανάπλασης της ΔΕΘ που προωθείται επέλεξαν να μην στείλουν τα απαιτούμενα πολιτικά μηνύματα.  «Αν απαντήσουμε το βάζουμε στην ατζέντα και δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του κυβερνητικού σχεδιασμού», έλεγε κυβερνητικό στέλεχος τότε.

Των υπογραφών όμως της Κίνησης Πολιτών, που «τρέχει» όπως μαθαίνω ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, ακολούθησε και η κοινοβουλευτική παρέμβαση των δύο βουλευτών του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη του Χάρη Καστανίδη και του Γιώργου Αρβανιτίδη.

Έτσι το θέμα πήρε και πιο θεσμική διάσταση παρά το γεγονός ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά το Σεπτέμβριο στη συνάντησή της με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo είχε εκφράσει την στήριξή της στο έργο. Το ίδιο και ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση του οποίου άλλωστε έλαβε την απόφαση για την ανάπλαση.  Την σχετική επιστολή όμως για μετεγκατάσταση στα δυτικά υπογράφουν και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι εκείνο το σημείο από το χώρο της κυβέρνησης και των βουλευτών της ΝΔ επικρατούσε σιωπή.  Μόνο κάτι… «καραμανλικές» φωνές θύμιζαν πως το θέμα της μετεγκατάστασης στα δυτικά ήταν πρόταση που το 2008 είχε καταθέσει ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.  Δεν έλεγαν όμως πως από τότε άλλαξαν πολλά, αν όχι όλα, στην χώρα.

Μόνο φορείς βγήκαν μπροστά για να προασπιστούν το έργο της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου όπως αυτή προωθείται.  Αυτό όμως που σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση ήταν η χθεσινή παρέμβαση των επτά δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης με την οποία ζητούν την μετεγκατάσταση στα δυτικά.

Μαθαίνω πως τους γαλάζιους θορύβησε πιο πολύ η υπογραφή του Λάζαρου Κυρίζογλου, δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ.   Μετά δε το «άδεισμα» από το Μαξίμου για την προεδρία της ΚΕΔΕ, ο Λάζαρος δεν μασάει τα λόγια του απέναντι στην κυβέρνηση….  Θορυβήθηκαν όμως και για την παρουσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα που στη ΝΔ θαρρώ πως δεν θέλουν να στεναχωρούν.

Ο Σταύρος Καλαφάτης έπιασε πως το θέμα μπορεί να ξεφύγει, είδε πως δεν αφορά μόνο αντιπολιτευτικές υπογραφές και σε συνεννόηση με το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν αλλάζει.  Δήλωση με την οποία τονίζει πως το θέμα έχει κλείσει έκανε νωρίς-νωρίς και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.  ΥΜΑΘ και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχαν νωρίτερα επικοινωνία.

Και μια λεπτομέρεια: ο Καλαφάτης ως ΥΜΑθ το 2009 είχε αναλάβει να τρέξει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο.  Τώρα 12 χρόνια μετά πάλι ως ΥΜΑΘ τρέχει τις διαδικασίες ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου…

No Comments Yet

Comments are closed