Παραφράζοντας Ανδρέα Παπανδρέου ο Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ για τη συμφωνία με την πΓΔΜ

«Η ψυχή μας είναι η ιστορία μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ υπερασπιζόμενος τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και τα κέρδη για την ελληνική πλευρά, παραφράζοντας την φράση του Ανδρέα Παπανδρέου σε προεκλογική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη το 1993 «το όνομά μας είναι η ψυχή μας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε τρεις φορές πως η συμφωνία κατοχυρώνει την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία μας ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για μια συμφωνία που αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό, είναι βιώσιμη και ταυτόσημη με την εθνική θέση εδώ και 20 χρόνια περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes.

O κ. Τσίπρας είπε πως τη συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και θα τεθεί σε ισχύ αν κυρωθεί και από τις δύο χώρες. Όπως τόνισε το «κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται» και εκτίμησε πως η πΓΔΜ θα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία, δηλαδή κυρίως το δημοψήφισμα και την συνταγματική αναθεώρηση που απαιτεί αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

No Comments Yet

Comments are closed