Παπαστεργίου: Όχι στις εντυπώσεις, ναι στις πράξεις

Το διακύβευμα των περιφερειακών εκλογών θέτει μιλώντας στο MyPortal.gr ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Παπαστεργίου. «Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε το δρόμο της «ελάχιστης προσπάθειας» και της «μέγιστης εντύπωσης» , ή θα κάνουμε τη μεγάλη αλλαγή και θα προχωρήσουμε σε Πράξεις Προόδου;», σημειώνει.

Ο κ. Παπαστεργίου τονίζει πως την τελευταία δεκαετία η Κεντρική Μακεδονία έπεσε στην 9η από την 7η θέση στο κατά κεφαλή ΑΕΠ και πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ανεργία και τη μετανάστευση των νέων.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Γιατί από το Δήμο κάνατε την κίνηση για την Περιφέρεια; Θα είναι η υποψηφιότητά σας μια πολιτική υποψηφιότητα;

Όπως ξέρετε, η υποψηφιότητα μου έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετό καιρό, από τον περασμένο Οκτώβρη. Και προέκυψε από την επιλογή του Κινήματος Αλλαγής να ανακοινώσει τους υποψήφιους περιφερειάρχες εγκαίρως, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος κοινωνικού διαλόγου για να σχεδιάσουμε προγράμματα που θα ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές ανάγκες των περιφερειών. Όταν συνήλθε η περιφερειακή συνέλευση του Κινήματος Αλλαγής, το όνομά μου προέκυψε αρχικά ως πρόταση και τελικά ως ομόφωνη απόφαση.

Η θητεία μου ως δημοτικός σύμβουλος με την Πρωτοβουλία και τον Γιάννη Μπουτάρη μου έδωσε πολλές εμπειρίες. Και η άποψή μου είναι ότι συνολικά η Πρωτοβουλία έχει αφήσει θετικό πρόσημο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όσες επιμέρους διαφωνίες και να έχει κάποιος με το Γ. Μπουτάρη για πολιτικές του απόψεις. Υπηρετώντας σε μια τέτοια θέση, βλέπεις όχι μόνο τις δυνατότητες που η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει, αλλά και τους περιορισμούς της, κυρίως από την έλλειψη και άλλων αρμοδιοτήτων, αλλά και πόρων. Βρίσκεις διαρκώς μπροστά σου τους περιορισμούς που δημιουργεί μια αναποτελεσματική περιφερειακή και κεντρική διοίκηση. Με αυτή την έννοια, η υποψηφιότητά μου είναι κυρίως αυτοδιοικητική.

Είναι όμως και πολιτική με την ευρύτερη έννοια του όρου. Δεν έκρυψα ποτέ ποιος είμαι και δεν θα το κάνω τώρα. Έχω μία συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα και εκφράζω έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, την διαχρονική προοδευτική παράταξη. Ιστορικά, ο χώρος μας είναι αυτός που μετά από κάθε εθνική οπισθοχώρηση, ανέτασσε τις δυνάμεις του και οδηγούσε την πατρίδα και πάλι μπροστά. Αυτό είναι το καθήκον μας και τώρα. Σήμερα, η Περιφέρεια έχει στα χέρια της πολλές από τις αρμοδιότητες που οδηγούν στην ανάπτυξη. Συνεπώς, πέραν της εθνικής προσπάθειας ανασυγκρότησης, η δουλειά μας είναι να χτίσουμε εδώ, στη Μακεδονία, και με τα εργαλεία που μας δίνονται, ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για βιώσιμη ανάπτυξη με δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.

Ποιο διακύβευμα θέτετε στις εκλογές;

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή ενός τόπου που είναι ιστορικές για τη μετέπειτα πορεία του. Καθοριστικές για το μέλλον του και για τη ζωή όσων κατοικούν σε αυτόν. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται μπροστά σε μία τέτοια κομβική στιγμή. Το διακύβευμα είναι απλό. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε το δρόμο της «ελάχιστης προσπάθειας» και της «μέγιστης εντύπωσης» , ή θα κάνουμε τη μεγάλη αλλαγή και θα προχωρήσουμε σε Πράξεις Προόδου; Θα συνεχίσουμε στην αποτελμάτωση των τελευταίων 10 χρόνων και των επίδοξων πινακιδομάχων, ή θα επιλέξουμε συγκεκριμένα προγράμματα επιστρέφοντας στην ουσία της πολιτικής; Εμείς λέμε ότι η Κεντρική Μακεδονία δεν αντέχει άλλη μια χαμένη ευκαιρία.

Το ΚΙΝΑΛ κινείται σε χαμηλά ποσοστά. Έχετε ωστόσο την επίσημη στήριξή του, είστε άλλωστε στέλεχός του. Πως θα μπορέσετε να πείσετε τους πολίτες άλλων χώρων να σας ψηφίσουν; Και αφού είστε υποψήφιος με κομματική στήριξη γιατί να το κάνουν;

Το Κίνημα Αλλαγής δημοσκοπικά και μόνον, καταγράφεται σε συγκεκριμένα ποσοστά. Ξέρουμε όμως καλά ότι αυτή δεν είναι η δυναμική του στην κοινωνία. Οι κοινωνικές αναφορές του προοδευτικού χώρου δεν έχουν περιοριστεί. Η παράταξη Πράξεις Για τη Μακεδονία έχει σαφή πολιτική ταυτότητα, αλλά υπερβαίνει τις κομματικές αναφορές. Η φιλοδοξία μας είναι να εκφράσουμε τους δημιουργικούς πολίτες, τους ανθρώπους που πασχίζουν σε αντίξοες συνθήκες, να αλλάξουν τη ζωή τους. Άρα συγκροτούμε μια ευρεία παράταξη, ανοικτή και διαδραστική στην οποία ο κάθε πολίτης θα μπορεί να δει τον εαυτό του και τη δική του προσπάθεια.
Οι προγραμματικές μας θέσεις διαμορφώνονται μαζί με τους παραγωγούς, τους αγρότες, τους τεχνίτες, τους άλλους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους ανθρώπους του επιχειρείν, τους ερευνητές και τους επιστήμονες, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες του αθλητισμού, τους νέους και τους έμπειρους απόμαχους της ζωής σε κάθε τομέα της οικονομίας και σε κάθε χώρο τις περιφέρειάς μας.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες που συνειδητοποιούν κάθε μέρα ότι η τωρινή διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για τη ζωή τους. Ότι σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Κεντρική Μακεδονία από 7η σε σύνολο 13 περιφερειών της Ελλάδας το 2008 έπεσε στην 9η θέση σήμερα. Ότι είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία και στην μετανάστευση νέων ανθρώπων. Και τους λέμε ότι αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί. Ήρθε η ώρα για Πράξεις.

Σε προγραμματικό επίπεδο ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει;

Οι προτεραιότητές μας είναι σαφείς. Απαιτείται ανασχεδιασμός των έργων υποδομής ώστε να ξεκλειδωθεί η δυναμική της ανάπτυξης, ενίσχυση της παρουσίας της Μακεδονίας στα ενεργειακά δίκτυα, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα της περιφέρειας. Προτεραιότητα επίσης πρέπει να στον αγρο(δια)τροφικό τομέα, ο οποίος θα συνδεθεί με την καινοτομία και τον τουρισμό. Ιδιαίτερο ζήτημα είναι η κοινωνική συνοχή και χρειάζεται να ενισχύσουμε τις δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, απαιτείται ανακαθορισμός των προτεραιοτήτων, ώστε να περιλαμβάνονται, σε υψηλή θέση, πεδία όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση. Τέλος, για να γίνουν όλα αυτά είναι απαραίτητη η χρήση νέων τεχνολογιών και βέλτιστων πρακτικών στη διοίκηση της Περιφέρειας.

Θα πρέπει να συζητάμε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ή η ατζέντα πρέπει να είναι αυτοδιοικητική, όπως και οι αρμοδιότητές σας;

Ο κ.Τζιτζικώστας σκόπιμα ασχολείται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί δεν έχει κάτι απτό να πει για το έργο του στην περιφέρεια. Ασχολείται με τις πινακίδες την ώρα που με ευθύνη του χάνει ευρωπαϊκά κονδύλια, επειδή δεν τα αξιοποιεί στην ώρα τους και με τον τρόπο που πρέπει. Είναι δική του ευθύνη του η άθλια κατάσταση του οδικού δικτύου, είναι δική του ευθύνη ότι ο πιο φτωχός νομός της χώρας, οι Σέρρες, είναι στην περιφέρειά του. Είναι δική του ευθύνη ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία. Αγαπώ τη Μακεδονία σημαίνει πράττω για τη Μακεδονία. Σχεδιάζω, οργανώνω και αγωνίζομαι για λύσεις για τα προβλήματα της Μακεδονίας και δεν καλύπτω την ανεπάρκειά μου, κάτω από το χαλί του δήθεν μακεδονομάχου.

Είστε σκληρός στην κριτική σας στον κ. Τζιτζικώστα. Δεδομένης της απλής αναλογικής θα μπορούσατε να συνεργαστείτε στη Διοίκηση;

Δε νομίζω ότι είμαι σκληρός στην κριτική μου στο νυν Περιφερειάρχη. Από τον Οκτώβριο, έχω επισκεφθεί πολλές φορές όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Έχω πραγματοποιήσει συναντήσεις με οικονομικούς, πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς, με αιρετούς, με συνεταιριστές και επιχειρήσεις, με σωματεία εργαζομένων, με απλούς πολίτες. Το συμπέρασμα είναι ένα. Η πλήρης απουσία έργου από την Περιφέρεια. Είναι η πραγματικότητα που είναι σκληρή με τον κ. Τζιτζικώστα και όχι εγώ.

Όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, η παράταξή μας θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Θα καλέσουμε σε προγραμματικό διάλογο όλους, με την εξαίρεση της Χρυσής Αυγής, μετά τα οριστικά αποτελέσματα, ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό για την Κεντρική Μακεδονία και την ανάπτυξή της. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις για μικροπολιτικά συμφέροντα. Θα το επαναλάβω και θα το λέω συνέχεια μέχρι τις εκλογές. Η Κεντρική Μακεδονία δεν αντέχει άλλη μια χαμένη ευκαιρία. Όχι πια λόγια. Ναι στις Πράξεις. Στις Πράξεις για την Μακεδονία.

No Comments Yet

Comments are closed