Παπαμιμίκος: Η παράπλευρη ωφέλεια του ελληνικού τουρισμού από τον COVID–19

από Team MyPortal.gr
sms

Για το πώς η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να μετεξελιχθεί από απώλεια σε όφελος για τον ελληνικό τουρισμό αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον  Real Fm Θεσσαλονίκης ο νομικός Ανδρέας Παπαμιμίκος. «H πολύ πετυχημένη διαχείριση όλης της κρίσης του κορωνοϊού από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τους πολίτες, μας οδήγησε στο να έχουμε μια παράπλευρη ωφέλεια. Μέχρι τώρα συνήθως λέγαμε παράπλευρη απώλεια, ωστόσο τώρα είμαστε σε θέση να κάνουμε λόγο για μια παράπλευρη ωφέλεια και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε και να το εκμεταλλευτούμε. Είναι λογικό ο τουρισμός να είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με πέρσι, ωστόσο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό είναι μια χρυσή ευκαιρία, καθώς η Ελλάδα θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των τουριστών παγκοσμίως», σημείωσε.

Ο κ. Παπαμιμίκος, μιλώντας στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά, αναφέρθηκε ειδικά στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Πιερίας. «Όταν μιλάμε για αυτές τις περιοχές στο μυαλό μας έχουμε την έννοια του φθηνού τουρισμού. Και πίσω από αυτό υπάρχει ένα παράπονο. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Πρέπει σιγά-σιγά να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, να φτιάξουμε δίκτυα ώστε να προσελκύσουμε και πλούσιους τουρίστες. Μπορεί να έχουμε τον ίδιο αριθμό, ή και μικρότερο αριθμό τουριστών, αλλά θα έχουμε ένα άλλο είδος τουριστικής επισκεψιμότητας», τόνισε.

Ωστόσο, όπως ανέφερε για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η συνεργασία πολλών θεσμικών παραγόντων. «Χρειάζεται συνέργεια της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματιών και των πολιτών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια κουλτούρα παροχής των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών, για να απομακρυνθεί η νοοτροπία «εκμετάλλευσης» του τουρίστα. Η Ελλάδα λοιπόν, και πιο συγκεκριμένα η περιοχή μας, έχει αυτή τη χρυσή ευκαιρία να δείξει τον καλύτερο της εαυτό παρέχοντας τις καλύτερες υπηρεσίες να αναβαθμίσει τα δίκτυά της σε όλα τα επίπεδά της. Χρειαζόμαστε σχέδιο και πράξεις. Όλα αυτά εδράζουν σε έναν κοινό παρανομαστή, την κουλτούρα, την νοοτροπία και τη φιλοσοφία».