Π. Τσογκαρλίδης: Δημιουργούμε την νέα εποχή στο Δήμο

Ο δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη και εκ νέου υποψήφιος Πάρης Τσογκαρλίδης μιλάει στο MyPortal.gr για το πώς μπορεί να χτιστεί η σύγχρονη αυτοδιοίκηση, τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η διοίκηση ενός Δήμου καθώς και για τους στόχους του την νέα θητεία.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ένα θέμα που έχετε αναδείξει από τους πρώτους, φαίνεται πως προχωράει και έχει μπει στην τοπική ατζέντα. Ποια στοιχεία πρέπει να έχει αυτό το μεγάλο project;

Πράγματι πιστεύω πολύ στη «Ριβιέρα» της Θεσσαλονίκης- και είναι πλέον γνωστό ότι για μένα η ολοκλήρωση της είναι  στοίχημα ΖΩΗΣ. Δεσμεύομαι ότι αυτό το έργο θα το τρέξω απ’ όπου κι αν χρειασθεί…. μέχρι να δω σκάφη και σημαιούλες να κυματίζουν στον Θερμαϊκό! Η  ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη αναπτυξιακή πρόταση για το Δήμο μας, για όλη τη Θεσσαλονίκη και για ολόκληρη τη Μακεδονία. Κυρίως όμως δεν είναι πια ούτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ούτε και προεκλογική εξαγγελία. Είναι ένα  ρεαλιστικό όραμα άμεσης και η εφάπαξ αξιοποίηση όλου του ενιαίου παραλιακού μετώπου θα ανοίξει ορίζοντες , θα φέρει  δουλειές και θέσεις εργασίας για μας και θα κρατήσει τα παιδιά μας εδώ! Είναι το πρώτο έργο που ενώνει ισότιμα την Ανατολική με την Δυτική Θεσσαλονίκη και πολύ γρήγορα μέσω προεδρικού διατάγματος θα μπορούμε πλέον να οραματισθούμε  χωρίς εμπόδια  την εικόνα ενός ενιαίου θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης μας (πολεοδομικά ρυθμισμένου), που θα περιλαμβάνει τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Καλαμαριάς  και τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, τον Δήμο Δέλτα, τον Δήμο Θέρμης και το Δήμο Θερμαϊκού. Η  ανάπλαση της παράκτιας Ζώνης της Θεσσαλονίκης, που εκτείνεται σε μήκος περίπου 40 χλμ. από τη δυτική είσοδο έως το Μεγάλο Έμβολο του Αγγελοχωρίου θα περιλαμβάνει σύγχρονες υποδομές, πλωτές εξέδρες, μαρίνες για χρήση σκαφών και ψυχαγωγία, ασφαλείς ποδηλατοδρόμους, προσβάσιμο ναυταθλητισμό για όλους, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού του νερού και θα δημιουργούν πλωτές πισίνες στον Θερμαϊκό για μπάνιο. Όλα αυτά είναι και μπορούν να γίνουν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης και αληθινής  ανθρώπινης τοπικής  πρωτοβουλίας για το «καλό μας» και μόνο για αυτό. Το έργο μπήκε ήδη  σε τροχιά υλοποίησης. Σήμερα μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της ιδιαίτερης στήριξης του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση  της ανάθεσης μετά από δημοπρασία της σχετικής μελέτης για την εκπόνηση ενός Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Της θεσμικής θωράκισης δηλαδή όλων αυτών που πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους που γειτνιάζουν και έχουν ως κοινή αναφορά το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης μας ώστε να οριστούν αναμφισβήτητες χρήσεις γης και λεπτομέρειες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης αλλά και όποιας άλλης στο μέλλον μπορεί να πατήσει πάνω σε αυτά που θα οριστούν.

Χρειάζονται οι ιδιώτες στους Δήμους; Σε ποιους τομείς;

Όταν κάποιος μιλάει για ΟΤΑ και ΙΔΙΩΤΕΣ αυτόματα η σκέψη, του 80% των πολιτών  και το 100% των συνδικαλιστών πάει στην «καθαριότητα». Αυτό είναι μια τελείως λανθασμένη τακτική η οποία μπλοκάρει όλες τις άλλες ιδιαίτερες  μορφές συνεργασίας που μπορεί να έχει κάθε τόπος. Πριν μιλήσουμε όμως για οποιαδήποτε συνεργασία των ΟΤΑ με ιδιώτες πρέπει πρώτα απ όλα να πάρουμε σοβαρά (και πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες)  την απόφαση  να «αποποινικοποιήσουμε» το επιχειρείν, να αλλάξουμε άρδην νοοτροπία περί του πολιτικού κόστους, να αλλάξει ο αξιακός κώδικας και των πολιτών και των πολιτικών και μετά να προσχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, να ψηφισθούν  οι υπουργικές αποφάσεις  και για να ανοίξει ο δρόμος μιας δίκαιης και απαρέγκλιτης συνεργασίας η οποία σήμερα στη χώρα μας είναι η μόνη που μπορεί να κρατήσει «ζωντανούς» πολλούς ΟΤΑ. Γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι Δήμοι ζουν σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας,  δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, όχι από οικονομική κακοδιαχείριση αλλά γιατί η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 70%, έχουν μεταφερθεί στους Δήμους νέες αρμοδιότητες, χωρίς τη μεταφορά  κονδυλίων, το μόνιμο προσωπικό μειώνεται σταθερά, οι προσλήψεις απαγορευμένες λόγω μνημονίων και δεν υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό για την διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων!  Άρα  ή συνεργαζόμαστε ή  διαλυόμαστε! Δεν γίνεται αλλιώς! Με δύο λέξεις θα χαρακτήριζα επιβεβλημένη την συνεργασία πάντα υπό όρους διαφάνειας και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.  Επίσης θα βοηθούσε πολύ και η δημιουργία ενός νέου  θεσμικού πλαισίου  για τη σύσταση Δημοτικών Επιχειρήσεων  για δράσεις έργα και πρωτοβουλίες διαδημοτικού χαρακτήρα σε σύμπραξη με την ιδιωτική πρωτοβουλία.  Πρέπει κάθε τοπική κοινωνία να δει  τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και με leader το Δήμο τους  ή την Περιφέρεια τους  να εξετάσουν ιδιωτικές προτάσεις να εκτιμήσουν ιδιωτικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και να συναποφασίσουν επενδύοντας  π.χ.  είτε σε τουριστικές και αγροτουριστικές επιχειρήσεις ή ιαματικές πηγές, είτε αξιοποιώντας κληροδοτούμενα από δωρεές στους Δήμους εγκαταλελειμμένα κτίρια, ή δημοτικές χορτολειβαδικές εκτάσεις κλπ. Οι καιροί άλλαξαν και οι πολίτες  δεν δικαιολογούν  ούτε μία χαμένη θέση  εργασίας, ούτε μία χαμένη ευκαιρία τοπικής ανάπτυξης!

Πρέπει οι δήμαρχοι να είναι μάνατζερ;

Η ανθρωπογεωγραφία του  αυτοδιοικητικού χάρτη στη χώρα μας αλλάζει γιατί ο ίδιος ο λαός ψηφίζοντας διαμορφώνει το νέο προφίλ των Δημάρχων και άρα το σύγχρονο πρόσωπο της αυτοδιοίκησης είναι γεγονός.  Νέα πρόσωπα κερδίζουν την εμπιστοσύνη του λαού ακυρώνοντας το μοντέλο του παλαιού Δημάρχου με αποτέλεσμα ο  Δήμαρχος  του 21ου αιώνα  να είναι ένας Ευρωπαίος Δήμαρχος που και εκ των πραγμάτων είναι και μάνατζερ – δηλαδή πέρα από τις γνώσεις του, την πείρα του, την ικανότητα, την διορατικότητα, είναι και  μια  ηγετική και επικοινωνιακή προσωπικότητα ικανή να επιλέγει σωστούς συνεργάτες μέσα από τους οποίους θα εκπληρώνει τους στόχους του αλλά και να συντονίζει το έργο των υπηρεσιών  του Δήμου του. Βάζοντας δηλαδή τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Και αυτό πίστεψε με είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Οι Δήμοι που πάνε μπροστά έχουν Δημάρχους – μάνατζερ που «τολμούν» και έχουν στόχο την διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την απορρόφηση κονδυλίων και γενικότερα  την μεγαλύτερη γνώση των τεχνικών διαχείρισης της διακυβέρνησης του Δήμου τους.

Γιατί είστε εκ νέου υποψήφιος στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Γιατί  έχω ακόμη πολλά να δώσω και κυρίως να δω κάποια όνειρα μου να γίνονται πραγματικότητα  όπως η Ριβιέρα του παραλιακού μας μετώπου προς όφελος όλης της Μακεδονίας. Είμαι άνθρωπος της προσφοράς, της συνεργασίας  και της ενότητας. Είναι γνωστό σε όλους πως το ενδιαφέρον μου και η αγάπη μου γι’ αυτόν τον τόπο, τον τόπο μου δεν είναι ούτε όψιμο ούτε πρόσφατο. Εκλέγομαι από το 2010 και θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου οι οποίοι με τιμούν επανειλημμένα με την εμπιστοσύνη της ψήφου τους , αλλά και τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη που μου αναθέτει τομείς ευθύνης δίνοντάς μου τη δυνατότητα να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός προσπαθώντας να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου για να πάει ο Δήμος μας «ψηλότερα», δίνοντας προτεραιότητα στα  συγκριτικά – φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικά – του πλεονεκτήματα όπως αυτό της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου, κινούμενοι πάντα στον άξονα της εξωστρέφειας και της βιώσιμης ανάπτυξης. «Προτεραιότητες μου» θα είναι όπως πάντα τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες  που θα μου αναθέσει ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Εγώ το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι θα προσπαθήσω όπως πάντα μέχρι τώρα να ανταποκριθώ σε όλα με δουλειά, υπευθυνότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα. Διότι ως γνωστό όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Η μέχρι τώρα πορεία μου, όμως  απέδειξε ότι μπορώ να «κάνω τη δουλειά» σωστά και να φέρω τα αποτελέσματα που πρέπει.

Ο στόχος του συνδυασμού είναι εκλογή από την πρώτη Κυριακή

Ναι και είναι απόλυτα εφικτός γιατί δουλεύουμε συλλογικά, συστηματικά και στοχευμένα! Είμαστε μια ενωμένη, δυναμική και αποτελεσματική ομάδα. Το γεγονός ότι ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης  θα επανεκλεγεί πανηγυρικά και «παραδοσιακά» από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα με ένα νέο νομοσχέδιο που δεν ευνοεί την αυτοδυναμία,  σημαίνει ότι τηρούμε τις υποσχέσεις μας και  ανανεώνουμε το πρόγραμμα μας, δεν έχουμε χρονίζοντα προβλήματα, είμαστε πρότυπο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην απορρόφηση κονδυλίων, παράδειγμα προς μίμηση στην παροχή υπηρεσιών και αποδεδειγμένα ένας Δήμος Ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Αποδείξαμε ότι είμαστε  παντός καιρού και κυρίως κακού καιρού – μεριμνώντας και λαμβάνοντας μέτρα εκ των προτέρων για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Δουλεύουμε, διεκδικούμε  και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις που απαιτεί η σύγχρονη εποχή μας και απαιτούν οι πολίτες  από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι θα συνεχίσουμε και τη νέα τετραετία – από την πρώτη Κυριακή – και μάλιστα με υψηλά ποσοστά αυτοδυναμίας !

No Comments Yet

Comments are closed