Π. Αβραμόπουλος: Ο Μπουτάρης μου πρότεινε θέσεις για να μου κλείσει το στόμα

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Την καταγγελία ότι ο Γιάννης Μπουτάρης του πρότεινε θέσεις και αξιώματα, τις οποίες ο ίδιος αρνήθηκε συνειδητά, «ως αντικείμενο πολιτικής ‘συναλλαγής’», ώστε να του κλείσει το στόμα, κάνει ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να ανεξαρτητοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και να αποχωρήσει από την «Πρωτοβουλία», την παράταξη της οποίας ήταν συνιδρυτής, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης μιλάει στο MyPortal.gr και εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν του την πολιτική κίνηση. «Με την απόφασή μου αυτή πιστεύω ότι είμαι ειλικρινής και έντιμος απέναντι στον εαυτό μου, απέναντι στο εγχείρημα που με κόστος -προσωπικό και πολιτικό- ξεκινήσαμε το 2005 και απέναντι στους ανθρώπους που εμπνεύσαμε και ενεργοποιήσαμε, που πίστεψαν σε αυτό που κάναμε και δημιούργησαν προσδοκίες» σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος και προσθέτει πως «η απόφασή μου να αποχωρήσω δεν υπήρξε μέρος κάποιου …σχεδίου. Ήταν μια επώδυνη απόφαση που πήρα με καθαρό μυαλό και καθαρή συνείδηση. Ήταν μία πράξη προσωπικής ευθύνης. Θέλω να είμαι εντάξει με τον εαυτό μου και καθαρός απέναντι στους ανθρώπους».

Αναφερόμενος στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει, μεταξύ πολλών, πως: «είναι ένας άνθρωπος που ενοχλείται από την κριτική. Την Πρωτοβουλία τη …«σκότωσε» ο Γιάννης Μπουτάρης -δεν υπάρχει αμφιβολία. Της άλλαξε ρότα και την… έριξε στα βράχια. Χωρίς να ακούει κανένα, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι απόψεις και οι επισημάνσεις των άλλων… Ο Γιάννης Μπουτάρης μετέτρεψε με τα χρόνια μια συλλογική υπόθεση σε προσωπικό του κτήμα. Επικεντρώθηκε σε μία δική του ατζέντα με προτεραιότητες που, σε σημαντικό βαθμό, είναι αναντίστοιχες με τα όσα είχαμε δεσμευτεί».

H «Πρωτοβουλία»  είναι παιδί σας. Γιατί επιλέξατε να φύγετε και όχι να μείνετε και να παλέψετε από μέσα ώστε η παράταξη που συνιδρύσατε με τους Γιάννη Μπουτάρη και Ανδρέα Κουράκη να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε;

Προσπάθησα πολύ -με επιμονή και με συνέπεια. Για όσους παρακολουθούν τη διαδρομή της Πρωτοβουλίας όλα αυτά τα χρόνια, όσα συμβαίνουν στη διοίκηση ή στο δημοτικό συμβούλιο, είναι γνωστό το ότι προσπάθησα. Οι παρεμβάσεις μου για πολλά και σημαντικά θέματα στα οποία η άποψή μου ήταν διαφορετική ή είχα προβληματισμούς και αντιρρήσεις γίνονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι καταγεγραμμένες. Τις έκανα πάντοτε, είτε δημόσια και θεσμικά είτε ακόμα και με ιδιωτικές συζητήσεις, σημειώματα και επιστολές με αποδέκτη τον ίδιο τον Γιάννη Μπουτάρη. Ο Γιάννης Μπουτάρης όμως είναι ένας άνθρωπος που ενοχλείται από την κριτική. Δεν του αρέσει να ακούει τη διαφορετική άποψη.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος είναι αυτός που κυνικά δηλώνει εδώ και καιρό ότι «η Πρωτοβουλία πέθανε». Την Πρωτοβουλία όμως τη …«σκότωσε» ο Γιάννης Μπουτάρης -δεν υπάρχει αμφιβολία. Της άλλαξε ρότα και την …έριξε στα βράχια. Χωρίς να ακούει κανένα, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι απόψεις και οι επισημάνσεις των άλλων…  Προσπάθησα, λοιπόν, πολύ και επί πολύ καιρό. Χωρίς αποτέλεσμα -δυστυχώς.

Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής σας αναφέρετε πως αποχωρείτε από την παράταξη Μπουτάρη. Θεωρείτε πως είστε ο γνήσιος συνεχιστής της «Πρωτοβουλίας».                                       

Δεν διεκδικώ τέτοιον τίτλο! Με την απόφασή μου αυτή πιστεύω ότι είμαι ειλικρινής και έντιμος απέναντι στον εαυτό μου, απέναντι στο εγχείρημα που με κόστος -προσωπικό και πολιτικό- ξεκινήσαμε το 2005 και απέναντι στους ανθρώπους που εμπνεύσαμε και ενεργοποιήσαμε, που πίστεψαν σε αυτό που κάναμε και δημιούργησαν προσδοκίες. Κυρίως, όμως, απέναντι σε αυτούς που με τιμούν εδώ και πολλά χρόνια με την ανιδιοτελή εμπιστοσύνη τους. Δεν διεκδικώ οποιονδήποτε άλλο τίτλο.

Γιατί πιστεύετε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρέκλινε από τις αρχές της παράταξής σας, όπως λέτε; Επηρεάστηκε από στελέχη της διοίκησης;

Ο Γιάννης Μπουτάρης μετέτρεψε με τα χρόνια μια συλλογική υπόθεση σε προσωπικό του κτήμα. Υποβάθμισε και, σε ορισμένες περιπτώσεις, περιφρόνησε τις αρχές και τον προγραμματικό λόγο της Πρωτοβουλίας που αποτελούσαν το συνδετικό μας ιστό, επικεντρώθηκε σε μία δική του ατζέντα με προτεραιότητες που, σε σημαντικό βαθμό, είναι αναντίστοιχες με τα όσα είχαμε δεσμευτεί.

Και σε εσάς ασκούν όμως κ. Αβραμόπουλε κριτική πως βγήκατε απέναντι στη διοίκηση Μπουτάρη και τον ίδιο μετά την μη ανανέωση της θητείας σας στην προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου;

Πιθανόν όσοι το ισχυρίζονται αυτό δεν με γνωρίζουν καλά ως άνθρωπο ή δεν έχουν παρακολουθήσει τα γεγονότα και τη στάση μου. Κάποια στιγμή πρέπει όμως να τελειώσουν αυτές οι αιτιάσεις γιατί είναι ευτελείς και αποπροσανατολίζουν την ουσιαστική συζήτηση.

Όσοι λοιπόν ασκούν τέτοιου είδους κριτική –προφανώς κακόπιστα- θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αρνήθηκα συνειδητά μετά τη «μη ανανέωση της θητείας μου στην προεδρία του δημοτικού συμβουλίου» (η οποία, παρεμπιπτόντως ήταν, κατά βάση, αποτέλεσμα της έντονης δυσφορίας του Γιάννη Μπουτάρη για τον κριτικό μου λόγο σε επιλογές, πράξεις ή παραλείψεις) αλλά και αργότερα, θέσεις και αξιώματα που ο ίδιος μου προσέφερε ως αντικείμενο μίας πολιτικής «συναλλαγής» για να μου κλείσει το στόμα. Τα αρνήθηκα συνειδητά. Θα ήταν πολύ απλό και βολικό για εμένα να «αρπάξω μια τέτοια ευκαιρία» και να …παραμείνω στο παιχνίδι της εξουσίας. Να δεχθώ ένα «αντάλλαγμα». Δεν το έκανα όμως διότι δεν με αφορούν και δεν με ενδιαφέρουν τα παιχνίδια συναλλαγής στην πολιτική. Αυτό το έδειξα σε πολλές κρίσιμες στιγμές στην προσωπική μου διαδρομή.

Και το 2019; Θα επιχειρήσετε να ηγηθείτε ενός νέου αυτοδιοικητικού σχήματος;

Το 2019 είναι πολύ μακριά και ο πολιτικός χρόνος που μεσολαβεί πολύ πυκνός. Η απόφασή μου να αποχωρήσω δεν υπήρξε μέρος κάποιου …σχεδίου. Ήταν μια επώδυνη απόφαση που πήρα με καθαρό μυαλό και καθαρή συνείδηση. Ήταν μία πράξη προσωπικής ευθύνης. Θέλω να είμαι εντάξει με τον εαυτό μου και καθαρός απέναντι στους ανθρώπους.

Το ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ανακοινώσει πως θα στηρίξει εκ νέου μια υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη δεν επηρεάζει τη στάση σας;

Όχι, δεν την επηρεάζει. Η απόφαση να αποχωρήσω είναι μία σαφής απάντηση στο ερώτημά σας αυτό.

No Comments Yet

Comments are closed