Ούντο Μπούλμαν: Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πολύ θετικές

από Team MyPortal.gr
sms

Θετικές βλέπει τις εξελίξεις για την Ελλάδα, στο άμεσο μέλλον, ο εκτελών καθήκοντα προέδρου στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (μετά την αποχώρηση του Τζιάνι Πιτέλα, προκειμένου να συμμετάσχει στις ιταλικές εκλογές), Γερμανός ευρωβουλευτής, Ούντο Μπούλμαν, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ως σήμερα η ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι “πρέπει να επιταχύνουμε τις αλλαγές, πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, πρέπει να επιτύχουμε μεγαλύτερη συνοχή. Αυτό θα γίνει μόνο εάν μεταρρυθμιστεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, γιατί χρειαζόμαστε καινούρια εργαλεία. Για παράδειγμα, συζητάμε με ποιον τρόπο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Αυτό πρέπει να γίνει στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου και στο πλαίσιο της ΕΕ. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, πραγματικά αυτή τη μεταρρύθμιση”.

Ερ: Το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει τον ερχόμενο Αύγουστο. Είστε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί τώρα να σταθεί στα πόδια της;

Απ: Ναι, αυτό βλέπουμε. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πολύ θετικές. Η κυβέρνηση εφάρμοσε χρήσιμες μεταρρυθμίσεις, η πολιτική μου παρατήρηση εδώ είναι ότι δεν ήταν όλες οι απαιτήσεις της τρόικας χρήσιμες. Οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να εφαρμοστούν είναι αυτές που στοχεύουν σε μια πιο αποτελεσματική διοίκηση και πιο φιλική προς τους πολίτες, που τους επιτρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, που σταθεροποιούν την οικονομία και το οικογενειακό εισόδημα. Αυτές είναι πολύ χρήσιμες μεταρρυθμίσεις και η ελληνική κυβέρνηση ήταν πολύ ενεργή σε αυτές. Ελπίζω, λοιπόν, τα κράτη-μέλη -γιατί έχουμε ακόμα διακυβερνητικές διαδικασίες και όχι ευρωπαϊκές- να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους, έτσι ώστε να μπούμε σε μια περίοδο με θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα πολύ σύντομα.

Ερ: Κάποια μέλη του Eurogroup φαίνεται να θέλουν αυστηρότερη επιτήρηση για την Ελλάδα ή και ακόμα να συνδέσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με νέες προϋποθέσεις. Ποια είναι η δική σας θέση;

Απ: Θα ήθελα να δώσουν εξηγήσεις γι’ αυτήν τη συμπεριφορά. Γιατί, είχαμε μια διαδικασία με προϋποθέσεις και δε νομίζω ότι μπορείς κάθε μέρα να προσθέτεις καινούριες προϋποθέσεις, γιατί αυτό αποσταθεροποιεί τις θετικές εξελίξεις. Αυτοί που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Δεν βλέπω την ανάγκη για κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή.

Ερ: Σε ό,τι αφορά τώρα τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης που είναι υπό σχεδιασμό, πιστεύετε ότι είναι ώρα για φιλόδοξα βήματα ολοκλήρωσης;

Απ: Ελπίζω ότι ναι, γιατί πραγματικά χρειάζονται. Αυτή η διακυβερνητική δομή δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Είδαμε τις αδυναμίες αυτής της αρχιτεκτονικής, μετά το 2008 και το 2009, οπότε είχαμε διαδικασίες πολύ περίπλοκες και 19 υπουργούς οικονομικών να αντιδρούν στις εξελίξεις στις αγορές. Αυτό είναι εξαιρετικά άβολο και αντιπαραγωγικό. Πρέπει να επιταχύνουμε τις αλλαγές, πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, πρέπει να επιτύχουμε μεγαλύτερη συνοχή. Αυτό θα γίνει μόνο εάν μεταρρυθμιστεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, γιατί χρειαζόμαστε καινούρια εργαλεία. Για παράδειγμα, συζητάμε με ποιον τρόπο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Αυτό πρέπει να γίνει στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου και στο πλαίσιο της ΕΕ. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, πραγματικά αυτή τη μεταρρύθμιση.

Ερ: Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες θα συζητήσουν το προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ορισμένες χώρες φαίνεται να μη συμφωνούν να αυξήσουν τη συνεισφορά τους προκειμένου να καλυφθεί το κενό που θα επιφέρει το Brexit. Εσείς τι πιστεύετε;

Απ: Και πάλι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Γιατί δεν μπορεί από τη μια να λένε ότι υπάρχουν νέες προκλήσεις και χρειάζονται νέες απαντήσεις από την ΕΕ, ειδικά στο μεταναστευτικό, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή και από την άλλη να δίνουν λιγότερα χρήματα. Αυτό είναι παράλογο.

Βλέπω κάποια αλλαγή, ωστόσο, στη γερμανική θέση. Θα δούμε εάν η Γερμανία θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια κυβέρνηση. Αλλά εάν συμφωνήσουμε σε ένα συνασπισμό μεταξύ των Συντηρητικών και των Σοσιαλδημοκρατών, εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες έχουμε διασφαλίσει τη σαφή δέσμευση ότι η Γερμανία θα είναι πιο φιλόδοξη σε ό,τι αφορά την Ευρώπη. Και αυτό πρέπει να εκφραστεί σε χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών έργων. Επίσης, επιχειρηματολογούμε υπέρ των ιδίων πόρων της ΕΕ που είναι απαραίτητοι για να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας τί κάνουμε, γιατί και με ποια μέσα. Ελπίζουμε λοιπόν σε μια αποτελεσματική διαδικασία που θα ξεκινήσει πολύ σύντομα. Δεν πρέπει να καθυστερούμε άλλο, πρέπει να το κάνουμε τώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ