Όταν ο Σάκης Ρουβάς βούτηξε στο πρώτο υποβρύχιο Μουσείο της χώρας, που θαύμασε το Reuters (εικόνες)

από Team MyPortal.gr
sms

Για όσους αγαπούν την αρχαιολογία και τη θάλασσα, η 3η Αυγούστου 2020 είναι μια σημαντική μέρα. Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφθούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων αδειοδοτημένων έπειτα από εκπαίδευση, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. στον βυθό της νησίδας Περιστέρα στην Αλόννησο – από τα πιο σημαντικά της κλασικής αρχαιότητας.

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, που βάζει την χώρα μας στον παγκόσμιο καταδυτικό χάρτη, εγκαινιάστηκε σήμερα στην Αλόννησο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού. Στα υποβρύχια εγκαίνια συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος του νησιού Πέτρο Βαφήνης και ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς.

Ήταν από τα εντυπωσιακότερα εγκαίνια που έχουν τελεστεί ποτέ. Το εναρκτήριο έναυσμα έδωσαν – με κατάδυση – ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μαζί με τον τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, που έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, στη θαλάσσια περιοχή Περιστέρα, όπου σε βάθος 28 περίπου μέτρων υπάρχει ένα σχεδόν ανέπαφο ναυάγιο του 5ου αιώνα γεμάτο με τρεις έως πέντε χιλιάδες αμφορείς.

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της χώρας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος BlueMed, στο οποίο συμμετέχουν πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Ισπανία) και είναι ένα έργο-σταθμός για το οποίο έχουν ήδη δημοσιεύσει εκτενή αφιερώματα διεθνή ΜΜΕ με πιο πρόσφατο αυτό του πρακτορείου Reuters.

Ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς, αποβιβάζεται από το σκάφος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο λιμανάκι της Στενής Βάλας στην Αλόννησο, μετά τη δοκιμαστική βουτιά στο υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ).

Το ναυάγιο που βρίσκεται σε βάθος 28 μέτρων, ανακαλύφθηκε από έναν ψαρά στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Από όσα έχει φέρει στο φως η έρευνα πρόκειται για μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό το οποίο βυθίστηκε περίπου το 425 π.Χ. Το φορτίο του ήταν χιλιάδες αμφορείς κρασιού. Παραμένουν άγνωστοι όμως οι λόγοι που οδήγησαν στη βύθιση του πλοίου, τι άλλο μετέφερε, πώς έμοιαζε ή πού βρίσκονται η πρύμνη και η πλώρη του, καθώς η έρευνα σταμάτησε το 2000.

Ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, γύρω στις 3.500, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου στα -21 ώς τα -28 μέτρα και φυσικά τα υπέροχα νερά και ο πλούσιος βυθός της περιοχής που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας μια συναρπαστική καταδυτική εμπειρία.

 

 

πηγή: kathimerini.gr, ΕΡΤ φωτο και από ΑΜΠΕ