Ομάδα υψηλού κινδύνου οι καρδιοπαθείς

από Team MyPortal.gr
sms

Να λαμβάνουν σταθερά τη φαρμακευτική αγωγή τους, να προσέχουν τη διατροφή τους και το βάρος τους και να επικοινωνούν άμεσα με τον καρδιολόγο τους ή να καλούν το 166 εάν παρουσιάσουν συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος και δύσπνοια, συμβουλεύουν οι γιατροί της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο και κατά την περίοδο της πανδημίας. Οπως τονίζουν, «η παραίνεση “μην πηγαίνετε άσκοπα στο νοσοκομείο” δεν ισχύει για ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα, καθώς το έμφραγμα δεν μπορεί να περιμένει».

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) και η ΚΕΔΕ προχώρησαν στη δημιουργία πολυσέλιδου φυλλαδίου για την COVID-19 και την αλληλεπίδραση που έχει με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στο φυλλάδιο που θα μοιραστεί σε πολλούς δήμους της χώρας για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των υπαλλήλων των δήμων, αναδεικνύονται όσα πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες σε σχέση με την COVID-19. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΚΕ, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, σε περίπτωση προσβολής από τον κορωνοϊό, θα πρέπει να μη διακόπτουν την αγωγή τους, να παρακολουθούν το σωματικό τους βάρος καθώς και συμπτώματα και σημεία απορρύθμισης της κατάστασής τους (δύσπνοια, ευκολότερη κόπωση, οιδήματα και δυσκολία κατάκλισης) ώστε να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους. Για τους ασθενείς με αρτηριακή πίεση, οι γιατροί τονίζουν ότι πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους, να γυμνάζονται ανελλιπώς, να μετρούν την αρτηριακή τους πίεση και να λαμβάνουν σταθερά τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Σε εγρήγορση για οποιοδήποτε επικίνδυνο σύμπτωμα καλούν τους καρδιολογικούς ασθενείς και οι ελευθεροεπαγγελματίες καρδιολόγοι. Οπως αναφέρθηκε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA κατέδειξε ότι τα άτομα που υπέστησαν έμφραγμα παρουσίασαν διπλάσια πιθανότητα θανάτου κατά την περίοδο της πανδημίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι ασθενείς δίσταζαν λόγω της πανδημίας να προσεγγίσουν τα νοσοκομεία, ακόμη και εάν εμφάνιζαν επικίνδυνα συμπτώματα. Επιπλέον, οι σχετικές μελέτες υπογραμμίζουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και το στρες για το ενδεχόμενο μόλυνσης από τον κορωνοϊό διαδραματίζουν ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού επεισοδίου.