Όλα όσα έγιναν στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Κώστα Καραμανλή – Πως έπεσε η κυβέρνησή του

από Team MyPortal.gr
sms

Η παρουσία του βιβλίου της Σοφίας Λουκέρη «Κώστας Καραμανλής –Το τελευταίο εμπόδιο» έγινε την Τετάρτη 14 Μαρτίου στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Στο πάνελ της εκδήλωσης βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο καθηγητής και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνης Μακρυδημήτρης ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος Μανόλης Κοττάκης. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης και πολλοί βουλευτής και πρώην υπουργοί όπως η Μαριέττα Γιαννάκου, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Θόδωρος Φορτσάκης, ο Θόδωρος Καράογλου, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Κώστας Σκρέκας, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Γιώργος Βλάχος, ο Ευάγγελος Αντώναρο κ.ά.

Μεγάλο μέρος των εισηγήσεων εστιάστηκε εκτός από τις πολιτικές του Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004-2009 στο πως έπεσε η κυβέρνησή του. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, υπουργός στις κυβερνήσεις της περιόδου, τόνισε πως ο Καραμανλής πολεμήθηκε με λύσσα και δέχθηκε μεθοδευμένες και στοχευμένες επιθέσεις. Αναφέρθηκε ειδικά στο βέτο του Βουκουρεστίου, στα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, στην πολιτική του για την ενέργεια και τους αγωγούς, στις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, στην υπόθεση Βατοπεδίου και στο σχέδιο «Πυθία». «Στόχος των ετερόκλητων δυνάμεων που συμμάχησαν για να σταματήσουν τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή να ανακόψουν μια πατριωτική πολιτική που στόχευε να διατηρήσει την εθνική κυριαρχία, την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα και την υπαγωγή της χώρας στα δίχτυα του ΔΝΤ», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε πως όταν τα διάφορα κέντρα που ήθελαν εκτός παιχνιδιού τον τότε πρωθυπουργό απέτυχαν την πολιτική του εξόντωση τότε ήρθε η ώρα για το σχέδιο της φυσικής εξόντωσης του Κώστα Καραμανλή. «Από μια σειρά ετερόκλητων δυνάμεων του εσωτερικού και του εξωτερικού όπως αυτό αποφαίνεται από τα πορίσματα ερευνών της Δικαιοσύνης».

Ο καθηγητής Αντώνης Μακρυδημήτρης εστίασε στα θέματα της οικονομίας υπογράμμισε πως «η μεγάλη οικονομική κρίση του 2008 επεκτάθηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες αλλά προσέβαλε ειδικά τις χώρες που ήταν εκτεθειμένες σε μεγάλο χρέος άρα ήταν ευάλωτες στα υψηλά επιτόκια από κερδοσκοπικές αγορές. Ο Καραμανλής έγκαιρα διέγνωσε από τα τέλη του 2008 και πρότεινε πάγωμα αυξήσεων μισθών και συντάξεων ιδίως στα υψηλά κλιμάκια αλλά και λελογισμένη περικοπή δημοσίων δαπανών». Σημείωσε πως η πολιτική αβεβαιότητα και η εχθρική στάση της αντιπολίτευσης επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση στην οικονομία.

Ενδιαφέρον είχαν και τα σχόλια του δημοσιογράφου Μανόλη Κοττάκη ο οποίος προ 7 ετών έγραψε το βιβλίο «Καραμανλής off the record» για την διακυβέρνηση Καραμανλή την περίοδο 2004-2009. «Μιλάει ο Κώστας Καραμανλής με τον τρόπο που του», είπε και πρόσθεσε: «το θέμα είναι ποιοι δεν μιάνε όταν η σκευωρία του Βατοπεδίου καταπίπτει. Όταν επίσημα κείμενα της δικαιοσύνης τεκμηριώνουν και συνδέουν την πτώση του από την εξουσία με την πολιτικού που ακολουθούσε με τους αγωγούς. Όταν επίσης επίσημα κείμενα της δικαιοσύνης αποδεικνύουν πως σχεδιάστηκε η χρεοκοπία».