Όλα όσα έγιναν στη ΝΔ πριν την επιλογή Ταχιάου για το Δήμο Θεσσαλονίκης

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Ήταν αρχές Ιουνίου όταν ο Σταύρος Καλαφάτης, επικεφαλής της γαλάζιας παράταξης «Εντάξει» στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανακοίνωνε στη δημοτική του ομάδα την απόφασή του να μην διεκδικήσει ξανά το Δήμο Θεσσαλονίκης. Τότε, εγκαίρως όπως ήθελε ο Καλαφάτης ώστε να έχει η ΝΔ το χρόνο για τη σωστή επιλογή, ξεκίνησε και επισήμως η συζήτηση για τη στάση του κόμματος στον 2ο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.

Ως τότε ήταν ακόμη ασαφής η στάση που θα κρατούσε η ΝΔ. Θα επέλεγε να μην δώσει στήριξη σε κανέναν; Θα επέλεγε να πάρει καθαρή θέση και να προτείνει υποψήφιο; Και με ποια χαρακτηριστικά; Πρόσωπο από την κεντρική πολιτική σκηνή; Από την αυτοδιοίκηση; Ή εκτός του χώρου της ή και της πολιτικής;

Ήταν τότε που ήδη οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει και δημοσιεύματα ανέφεραν ως πιθανό υποψήφιο δήμαρχο τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ Αθανάσιο Σαββάκη, ο οποίος είχε καλή επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κυριζίδης είχε ανεξαρτητοποιηθεί από τους «Εντάξει» και είχε χαράξει ρότα για δημαρχιακή υποψηφιότητα όπως και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χάρης Αηδονόπουλος.

Πολλοί έβλεπαν ως κατάλληλη και πιθανή υποψήφια δήμαρχο την ευρωβουλευτή και εκπρόσωπο του κόμματος Μαρία Σπυράκη, η οποία εγκαίρως έσπευσε να διευκρινίσει με δήλωση της πως δεν ενδιαφέρεται. Όπως έκανε και η βουλευτής Έλενα Ράπτη ενώ την προτίμησή του στο να παραμείνει στην ευρωβουλή είχε δείξει και ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Ονόματα πολλά έπεφταν στις συζητήσεις και μετρήσεις είχαν ξεκινήσει να διενεργούνται. Τα δύο εξ αυτών ιδιαίτερα γνωστά: του πρώην υπουργού Γιώργου Ορφανού και του πρώην γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Και προς τα τέλη Ιουλίου έγινε γνωστό πως υπήρξε συμφωνία μετά από συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρι Μπίλλια να προχωρήσει η δική του υποψηφιότητα. Ουκ ολίγες ήταν οι αντιδράσεις που εστιάζονται στη χαμηλή του αναγνωρισιμότητα αλλά και την εκ Πειραιά καταγωγή του και τελική η ΝΔ, αν και ο Πάρις Μπίλλιας πληρούσε τα χαρακτηριστικά που ήθελε ο πρόεδρος του κόμματος, άλλαξε ρότα μετά από αρκετές αμφιταλαντεύσεις.

Πολλοί εισηγούνταν, άλλοι τόσοι διέρρεαν πληροφορίες και ονόματα, «γραμμές» πολλές και κακές επικοινωνιακές κινήσεις από την Πειραιώς…  Είχε ήδη φθάσει η περίοδος της ΔΕΘ και η ΝΔ ξεκινούσε την αναζήτηση από την αρχή. Στο μεταξύ ο Κωνσταντίνος Ζέρβας  αλλά και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχαν ήδη βγει επίσημα να ανακοινώσουν τις υποψηφιότητές τους. Η ΝΔ τότε, πρότεινε με τις δημοσκοπήσεις ανά χείρας, στον πολύπειρο δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη ο οποίος συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η είδηση διέρρευσε και κορυφαία στελέχη της ΝΔ τον εμφάνιζαν ως υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Τα πράγματα όμως άλλαξαν άρδην και τελικά ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επέλεξε να μείνει στο Πανόραμα βλέποντας πως δύσκολα θα επιτευχθεί η ενότητα του χώρου στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Σίγουρα το ρόλο της έπαιξε και η κίνηση του Γιώργου Ορφανού να ανακοινώσει επίσημα τη δική του υποψηφιότητα με τα πρώτα δημοσιεύματα που μιλούσαν για συμφωνία ΝΔ-Καϊτεζίδη.

Το όνομα του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη είχε συζητηθεί και προ μηνών όπως και των Λάζαρου Κυρίζογλου, Λιάνας Γούτα αλλά και Περικλή Μήτκα που ξανασυζητήθηκε και πρόσφατα. Αλλά όπως και του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Κούβελα ο οποίος μάλιστα είχε και τετ-α-τετ συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη την 26η Οκτωβρίου.

Και αίφνης η ΝΔ έδειξε να επιλέγει και να προτείνει υποψηφιότητα του πρώτου βουλευτή Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα ο οποίος συναντήθηκε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά τελικά δεν είπε το «ναι».

Οι ημέρες περνούσαν όπως και η πίεση και δυσαρέσκεια της γαλάζιας βάσης, μέρος της οποίας έβλεπε στην δυστοκία επιλογής υποψηφίου δημάρχου πρόθεση της ηγεσίας να στηριχθεί ο Γιάννης Μπουτάρης παρά το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είχε ξεκαθαρίσει πριν αρκετό καιρό αυτό με δηλώσεις του που τον χαρακτήριζε «κακό δήμαρχο». Βέβαια το θέμα έκλεισε και τυπικά μετά την απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης να μην θέσει νέα υποψηφιότητα. Ένα timing που έσπευσαν να αξιοποιήσουν οι Ανδρέας Παπαμιμίκος και Δημήτρης Κούβελας με το “παρών” που επανέλαβαν μέσω facebook.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ταχιάο και επήλθε συμφωνία αν και υπήρχαν εισηγήσεις και για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Ζέρβα, κάτι που καθυστέρησε για λίγες ημέρες τις επίσημες εξελίξεις και ανακοινώσεις. Οι οποίες πλέον μετά από αρκετούς μήνες διαβουλεύσεων, ερευνών, λαθών και αναζητήσεων είναι γεγονός…