Oι τρεις αποφάσεις του Μητσοτάκη στο Μέτσοβο για τον Πρόεδρο

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Είτε στο βουνό, στο Μέτσοβο όπου περνάει κάποιες ημέρες ανάπαυλας μαζί με την οικογένειά του, είτε στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ώρα αποφάσεων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τον Φεβρουάριο άλλωστε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή του ΠτΔ.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον τριών βασικών διλημμάτων για τα οποία πρέπει να βρει απαντήσεις όχι μόνο πειστικές αλλά και αποτελεσματικές αναφορικά με το στόχο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

  1. Προκόπης Παυλόπουλος ή κάποιος άλλος; Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2015 δεν είχε ψηφίσει παρά την επίσημη θέση και στάση της ΝΔ τον κ. Παυλόπουλο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα πως το 2020 δεν θα είναι επιλογή του.

Τα δεδομένα ωστόσο είναι διαφορετικά όπως και η θέση που έχει πλέον ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ. Σημαντικό είναι επίσης πως πολλοί βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και o πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εξαίρουν δημόσια και ενθέρμως την παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επίσης σημαντική παράμετρος η θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ μιας νέας θητείας του κ. Παυλόπουλου, κάτι που εξασφαλίζει μια ευρεία πλειοψηφία και μια βάση πολιτικής συναίνεσης σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά θέματα.

Αν επομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει τελικά να προτείνει ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά γιατί το 2015 δεν τον έκρινε κατάλληλο εν αντιθέσει με το 2020. Αν δεν τον προτείνει θα πρέπει να εξηγήσει γιατί αλλάζει την θέση της ΝΔ το 2015, που είχε ταχθεί υπέρ, και να εξηγήσει γιατί δεν επαναπροτείνει έναν πρόεδρο που χαίρει της εκτίμησης και κρίνεται θετικά από ένα μεγάλο μέρος της σημερινής Βουλής.

  1. Πολιτικό πρόσωπο ή μη; Ο πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει ότι εμπιστεύεται πρόσωπα εκτός πολιτικής κάτι που αποτυπώθηκε και στη σύνθεση της κυβέρνησής του. Ειδικά τεχνοκράτες που πιστεύει πως «μπορούν να κάνουν τη δουλειά». Μια επιλογή ενός προσώπου που δεν έχει κομματικό φορτίο θα μπορούσε να διασφαλίσει και ευρύτερες συναινέσεις. Ωστόσο οι κρίσιμες εξελίξεις στα εθνικά θέματα με την διαρκώς εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα φαίνεται να γέρνουν την πλάστιγγα της επιλογής υπέρ πολιτικού προσώπου.
  2. Πρόσωπο από την κεντροδεξιά ή την κεντροαριστερά; Το 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου, αποδέχεται την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, και προτείνει για ΠτΔ έναν πολιτικό εκτός του δικού του χώρου: τον Κωστή Στεφανόπουλου. Το 2005 ο Κώστας Καραμανλής προτείνει τον Κάρολο Παπούλια και το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας τον Προκόπη Παυλόπουλο. Θα συνεχιστεί η «παράδοση» που διαμορφώθηκε για μια σειρά πολιτικών λόγων και ισορροπιών, να προτείνεται από τον πρωθυπουργό πρόεδρος από άλλον πολιτικό χώρο; Αυτή τη φορά βέβαια υπάρχουν δυο διαφορές: Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι Πρόεδρος μιας θητείας και κυρίως έχει αλλάξει το Σύνταγμα και έχει αποσυνδεθεί η αδυναμία εκλογής με διάλυση της Βουλής ενώ δίδεται η δυνατότητα εκλογής ακόμη και με πλειοψηφία επί των παρόντων. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει μεγάλη πλειοψηφία με πηγές του Μαξίμου να διαβεβαιώνουν πως αυτή θα επιτευχθεί. Από το πρόσωπο πάντως που θα επιλεγεί θα κριθεί και η πλειοψηφία η οποία, λόγω των συγκυριών, είναι στόχος να είναι η μεγαλύτερη δυνατή.