Οι λόγοι για το χαμηλότερο αποτέλεσμα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Η Νέα Δημοκρατία, μόλις τελειώσουν τα επινίκια και γίνει η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, θα πρέπει να μελετήσει σοβαρά και σε βάθος το αποτέλεσμα που έβγαλε η κάλπη στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ένα αποτέλεσμα που σε μια πρώτη ανάγνωση εγείρει προβληματισμούς για τις πολιτικές και εκλογικές επιλογές του κόμματος και την απήχησή τους στη δεύτερη πολιτική 

Δεν είναι τόσο ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι η μισή συγκριτικά με την πανελλαδική, 4.2% έναντι 8.4%. Κυρίως πρέπει να προβληματίσει ότι το ποσοστό της στις χθεσινές εκλογές είναι κατά 4.3 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο του πανελλαδικού, δηλαδή 35.55% έναντι 39.85%. Αυτό το στοιχείο έχει ενδιαφέρον αν αξιολογηθεί συγκριτικά με το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών οπότε και η ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης είχε ποσοστό 25.29% έναντι 28.09%, πανελλαδικά. Δηλαδή μια διαφορά της τάξης του 2.8% μεταξύ τοπικού και εθνικού ποσοστού. Το δεύτερο στοιχείο είναι το ότι στη Δυτική Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε της ΝΔ .

Ως αιτίες της ιδιαιτερότητας του εκλογικού αποτελέσματος  μπορούν να αξιολογηθούν:

  1. Αποτυπώθηκαν ταξικά χαρακτηριστικά στην ψήφο με τις πιο λαϊκές περιοχές να υποστηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ.

  2. Μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ, που επίσης δυτικά έχουν ισχυρή έκφραση, δεν ψηφίζει ΝΔ για λόγους που αφορούν την εμπλοκή παραγόντων ομάδων στην πολιτική.

  3. Ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ είχε ουκ ολίγα ζητήματα με πλέον χαρακτηριστική ένδειξη ότι άλλαξαν τρεις πρόεδροι Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης μέσα σε δύο χρόνια. Υπήρξαν και νωπές εσωκομματικές πληγές από τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

  4. Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν ενισχύθηκε με πρόσωπα που να σηματοδοτήσουν μια διεύρυνση ή με ειδικές αναφορές και όσοι εντάχθηκαν ή προστέθηκαν ήταν κομματικά στελέχη και η υποψηφιότητά τους εν πολλοίς αναμενόμενη

  5. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε συστηματικά με τη Θεσσαλονίκη, μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου αρχικά και στη συνέχεια με το ΥΜΑΘ παράγοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα που όλα μπορεί να μην είναι άμεσα ορατά αλλά είχαν θετικό πρόσημο, όπως π.χ. το Μετρό, η ανάπλαση της ΔΕΘ, οι χώροι των στρατοπέδων, το παιδιατρικό νοσοκομείο, το μουσείο Ολοκαυτώματος κ.ά. Την ίδια ώρα δεν υπήρχε ευδιάκριτη γαλάζια ατζέντα με κορυφαία την απουσία πρότασης για τον ΟΑΣΘ.