Οι Κουδουνοφόροι του Σοχού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες της πρώην αντιδημάρχου Σοχού, Χρύσας Σάμου η οποία σε συνεργασία με τη λαογραφική ομάδα Σοχού και προσωπικότητες του τόπου κατάφεραν να εντάξουν τους Κουδουνοφόρους στο Εθνικό Ευρετήριο Αύλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως αναφέρει η κα Σάμου : «Το αξίζαμε… Το δουλέψαμε επί μακρόν μεθοδικά, επιστάμενα, συλλογικά με όραμα και ενδελέχεια και σήμερα είμαστε περήφανοι που το πετύχαμε!».

Τη θετική γνωμοδότηση, που πάρθηκε ομόφωνα σε συνεδρίαση της 18ης Οκτωβρίου 2019, από την εθνική επιστημονική επιτροπή για την ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, έλαβε η κα Σάμου σήμερα επικυρωμένη και υπογεγραμμένη από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και από σήμερα ο Σοχός εμπεριέχεται με το από αιώνων άφθαρτο δρώμενό του εγγεγραμμένος στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την κα Σάμου, τα οφέλη που αποκομίζει με την εν λόγω εξέλιξη ο Σοχός είναι τεράστιας σημασίας, γι’ αυτό και ήταν προσωπικό στοίχημα από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της ως αντιδήμαρχος της ενότητας Σοχού και Πολιτισμού του δήμου Λαγκαδά να δοθεί η δέουσα βαρύτητα για την υλοποίηση του στόχου.

Σε αγαστή συνεργασία με φορείς του τόπου, προσωπικότητες που διαφυλάττουν, τελούν και μεταλαμπαδεύουν το δρώμενο, καταθέσαμε πλήρη φάκελο με ιστορικά στοιχεία, λεπτομερή καταγραφή λεκτική και οπτικοακουστική, βιβλιογραφικές αποδείξεις – ντοκουμέντα, μαρτυρίες , επιστημονικές αναλύσεις και με βαθιά πίστη στην αξία του δρώμενου μας περάσαμε και τα τρία απαιτούμενα στάδια επιτυχώς», τονίζει.

No Comments Yet

Comments are closed