Οι αποκαλύψεις Μητσοτάκη για τις εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην -κυρίαρχη απο πολιτικά μηνύματα- παρουσία του στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία απαντώντας στις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε για το χρόνο των εκλογών και το πακέτο των 3.5 δισ. Ευρώ που ανακοίνωσε χθες συνδέεται με σχεδιασμό πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Προφανώς, ακόμη και οι δημοσιογράφοι που απευθύνουν τις σχετικές ερωτήσεις γνωρίζουν πως ακόμη και να υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός, ο πρωθυπουργός -ο εκάστοτε πρωθυπουργός- δεν θα τον ανακοίνωνε. Βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλές φορές και με εμφατικό τρόπο μιλήσει για εξάντληση της συνταγματικη θητείας της κυβέρνησής του, που δύσκολα θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές δίχως να φανεί ανακόλουθος. Και είμαι σε θέση να γνωρίζω πως σε διάφορες στιγμές της διετούς κυβερνητικής του πορείας απέρριψε προτάσεις και εισηγήσεις στενών του συνεργατών, τους οποίους ακούει στην πολιτική στρατηγική, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μαθαίνω ότι του παρουσίαζαν ποσοστά και αναλύσεις που τον έδειχναν και πάλι με αυτοδυναμία αλλά απέρριψε μια τέτοια επιλογή με το επιχείρημα ότι δεν κάνει μικροπολιτική.

Εντούτοις, πολιτικές και εκτιμήσεις επιμένουν ότι οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο του 2022. Ο πρωθυπουργός μπορεί να μην είπε το “πότε’, αν δεν δεχθούμε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, είπε όμως το “πως” των εκλογών. Παρουσίασε μέσα απο τις απαντήσεις του με αναλυτικό τρόπο την πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα του αλλά και το εκλογικό διακύβευμα.

  • Σε ότι αφορά τα του οίκου του, έστειλε το μήνυμα, και με εσωκομματικούς αποδέκτες, ότι η Νέα Δημοκρατία εκφράζει απο τα δεξιά ως το κέντρο και τα κεντροαριστερά και ως εκ τούτου αναλόγη θα είναι η πολιτική της περπατησιά. Εξου και οι αναφορές του πως δεν έχει αριστερόμετρο και δεξιόμετρο στις επιλογές του για τη σύνθεση της κυβέρνησής του.
  • Οι αναφορές του πως δεν θα συνεχίσει προσπάθειες συναίνεσης με όσους δεν έχουν καμία τέτοια διάθεση και πως με το ΣΥΡΙΖΑ χωρίζει την κυβέρνησή του πολιτικό, πολιτισμικό και αξιακό χάσμα σηματοδοτεί την αύξηση των τόνων απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα σηκώσει το γάντι της πολιτικής πόλωσης.
  • Το δίλημμα που θα θέτει πολιτικά και στις εκλογές ως διακύβευμα ειναι “αυτοδυναμία ΝΔ ή Τσίπρας-Βαρουφάκης”, σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει μνήμες απο το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που νομίζω λίγοι θέλουν να θυμούνται.

 

No Comments Yet

Comments are closed