ΟΔΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑ : Η ακμή, η παρακμή και η ταφόπλακα του μετρό

Ίσως ο πιο επιβλητικός δρόμος της Θεσσαλονίκης. Μια ξεχωριστή λεωφόρος με Ευρωπαικά χαρακτηριστικά σε πλάτος και μάκρος.

Τα χαρακτηριστικά της οδού παραπέμπουν σε μια οδό με αυτοκρατορικά στοιχεία. Η λεωφόρος που αποτελούσε την είσοδο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα καλύτερα μαγαζιά και τις επιβλητικές αρχαιότητες να ξεχωρίζουν.

 

Για τον συγκεκριμένο δρόμο ισχύει η παροιμία όσο πιο παλιά τόσο πιο καλά.

Αν η σκέψη αρχίζει από την αρχαιότητα και έχοντας την εικόνα της αρχαίας αγοράς και όσα έχουν βρεθεί στο ύψος της Βενιζέλου καταμαρτυρούν τον πλούτο της πόλης μας και το γεγονός πως η Θεσσαλονίκη ήταν το κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Φθάνοντας στην σύγχρονη πόλη, το επίπεδο της Εγνατίας, ως αγορά άρχισε να παρακμάζει από τον πόλεμο στην τότε Γιουγκοσλαβία, 1991.

Οι εξαιρετικοι πελάτες από την ισχυρή Γιουγκοσλαβία σταμάτησαν να επιλέγουν την αγορά μας. Η οικονομική άνοδος  άλλων οδών έφερε άλλο ένα χτύπημα στον τζίρο των καταστημάτων.

Σαν μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση αποφασίζει να περάσει το μετρό απο την Εγνατία.

Η ταφόπλακα σε μια σπουδαία αγορά μόλις έχει τοποθετηθεί.

Το 2006, στήνονται τα εργοτάξια, οι λαμαρίνες έχουν πάρει θέση και δυστυχώς παραμένουν σε διάφορα σημεία ακόμα και σήμερα, δηλαδή μετά από 15 χρόνια.

Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Η αισθητική έχει πάει περίπατο.

Το έργο όμως δεν προχωράει με τον ρυθμό που πρέπει και η οικονομική καταστροφή της περιοχής αποκτά δραματικά χαρακτηριστικά.

Οποιαδήποτε διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης δεν προχωρά σε έργα βελτίωσης της οδού καθώς οι εργασίες του μετρό δεν το επιτρέπουν.

Το αποτέλεσμα είναι η δική μας λεωφόρος των Ηλυσίων να έχει αφεθεί  στον χρόνο.

Η οδός Εγνατία θα αναβαθμίσει όλη την πόλη αν και εφόσον γίνει μια κοσμοπολίτικη λεωφόρος.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ολοκληρώσει ένα σχέδιο παρεμβάσεων αλλά όλα πρέπει αν εξελιχθούν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του μετρό. Αστικές και αισθητικές παρεμβάσεις, ξεχωριστός φωτισμός και κοσμοπολίτικες επιχειρήσεις θα δώσουν άλλον αέρα στην πόλη.

Ας μην χαθεί η ευκαιρία.

No Comments Yet

Comments are closed