Ο Τσίπρας, ο Μπουτάρης και οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Του Βαγγέλη Πλάκα, Δημοσιογράφου

Έχω ξαναγράψει πως πραγματικά πιστεύω ότι σε αυτήν την χρονική συγκυρία υπάρχει “παράθυρο ευκαιρίας” για λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξαιτίας της πρόθεσης της γειτονικής χώρας να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ένας όμως δρόμος που περνάει αναγκαστικά μέσα από την Ελλάδα. Όντως στο σημερινό διεθνές στάτους κβο στο όνομα “Μακεδονία” καθρεφτίζονται τα Σκόπια. Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη καθώς υπάρχουν αντιλήψεις δεκαετιών που εμπεδώθηκαν στη γειτονική χώρα και σε διεθνές επίπεδο και εξαιτίας δικών μας λαθών ή κωλυσιεργίας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η υπόθεση έχει κλείσει ή πως πρέπει στη διαπραγμάτευση να μπούμε αμυντικά και υποχωρητικά. Ο,τι είχαμε να χάσουμε, το χάσαμε. Τώρα πρέπει, εκμεταλλευόμενοι αυτήν την ευκαιρία, να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος για την ιστορική προάσπιση της Μακεδονίας.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει όμως δίχως σωστή προετοιμασία και τακτικές στρατηγικές κινήσεις στο επίπεδο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Αν μπαίνεις στη διαπραγμάτευση λες και απολογείσαι, σαν να αναγνωρίζεις ότι η άλλη πλευρά έχει δίκαιο, χαράσσοντας την εθνική γραμμή στο ίδιο σημείο με την κόκκινη, τότε δεν ξεκινάς καλά.

Χθες ο Γιάννης Μπουτάρης έβαλε ούτε λίγο, ούτε πολύ θέμα μετονομασίας του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης “Μακεδονία” και ό,τι άλλου φέρει αυτό το όνομα. Και δεν ήταν εν τη ρύμη του λόγου του καθώς σήμερα το πήγε ένα βήμα παρακάτω: “να το πούμε Νίκος Γκάλης”. Δεν ξέρω ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης λειτουργεί ως “λαγός” της κυβέρνησης στο θέμα, όπως τον κατηγορούν ήδη βουλευτές της ΝΔ. Ξέρω ότι και αυτές οι δηλώσεις του και για το όνομα “Άνω Μακεδονία”, που αποδέχεται ως καλύτερο όνομα, δημιουργούν αναμφίβολα ένα κλίμα.

Χθες και ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως το όνομα «Μακεδονία» η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια και πως αυτό που η κυβέρνηση καλείται μέσα από διαπραγμάτευση δεν είναι να δώσει, αλλά να πάρει πίσω, να πείσει τους γείτονες να πάψουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία», χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, να μην σφετερίζονται σύμβολα και ονόματα.

Κακό το σημείο εκκίνησης για τις ελληνικές επιδιώξεις από το οποίο ξεκινάει  η κυβέρνηση. Η καλύτερη στρατηγική διαπραγμάτευσης ήταν αυτή που από καιρό είχε προτείνει ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας πως λόγω της συγκυρίας εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις μη αποδεχόμενοι τον όρο “Μακεδονία”.

Όπως και να έχει έτσι πως έχουν εξελιχθεί με ευθύνη της κυβέρνησης και των χειρισμών της τα πράγματα μάλλον επιβεβαιώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ζητάει καλύτερη προετοιμασία και εξέταση του θέματος ξανά σε άλλη χρονική συγκυρία.

No Comments Yet

Comments are closed