Ο Τύπος τα χρόνια της κρίσης…

Πλήρη ανατροπή των δεδομένων στο  χώρο του γραπτού Τύπου έφερε  στην Ελλάδα η κρίση. Εφημερίδες έκλεισαν, παραδοσιακοί εκδότες αποχώρησαν, τίτλοι άλλαξαν ιδιοκτησία, η ανεργία στο χώρο των δημοσιογράφων αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ και το τοπίο διαφοροποιήθηκε δραματικά. Μια ματιά στις κυκλοφορίες και τους τίτλους των εφημερίδων που κρεμόντουσαν στα περίπτερα στα τέλη του 2009 αρκεί για να επιβεβαιωθεί του λόγου το αληθές.

Πρώτη κυριακάτικη εφημερίδα προς κρίσης ήταν «Το Πρώτο Θέμα» με «Το Βήμα» να ακολουθεί από κοντά και τις δύο εφημερίδες να πλησιάζουν και συχνά να ξεπερνούν τις 200.000. Ακολουθούσαν «Το Έθνος» και «Η Καθημερινή» με κυκλοφορίες πολύ πάνω από 100.000, ενώ έπονταν «Η Realnews» που και αυτή πλησίαζε σε κάποιες περιπτώσεις τις 100.000. Σήμερα οι κυκλοφορίες έχουν υποχωρήσει δραματικά, ενώ πολλοί αμφισβητούν την εγκυρότητά τους και δεν δημοσιοποιούν τα δικά τους στοιχεία. Αυτό συνέβαινε μέχρι πρόσφατα με την «Καθημερινή», ενώ αυτό γίνεται τώρα με τη «Realnews», που πλέον δε γνωστοποιεί τις κυκλοφορίες της. Όσο για τις κυκλοφορίες, αυτές έχουν πάρει την κατιούσα. Η πρώτη σε κυκλοφορία κυριακάτικη εφημερίδα (Πρώτο Θέμα)  μόλις και ξεπερνά τις 50.000 (ενώ παλιά έφτανε τις 200.000) και συναγωνίζεται με την «Καθημερινή» για την πρωτιά. Το «Βήμα» αγωνίζεται να ξεπεράσει τις 30.000 (από 200.000 που ήταν το 2009!), το «Έθνος» δεν κυκλοφορεί λόγω της απεργίας διαρκείας που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι επειδή δεν πληρώνονται, ο Σταύρος Ψυχάρης έχει αποχωρήσει από τον ΔΟΛ, ενώ ουκ ολίγοι είναι και οι νέοι τίτλοι που ξεκίνησαν αυτά τα χρόνια. Δημοκρατία, Ελευθερία του Τύπου, Παραπολιτικά, Ειδήσεις (που πρόλαβαν κιόλας μέσα σε λίγους μήνες και ανέστειλαν το καθημερινό τους φύλο), Documento και εσχάτως Κυριακάτικη Εφημερίδα και Νέα Σελίδα. Όσο για τη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτήν θα τα πούμε σε κάποιο άλλο σημείωμα.

Διαβάζουμε σήμερα ότι έπονται και νέες αλλαγές. Η «Ελευθερία του Τύπου» ενώ είχε ανακοινώσει ότι θα αναστείλει το καθημερινό της φύλο τελικά θα συνεχίσει κανονικά την κυκλοφορία της, μόνο που δε θα βγαίνει τις Δευτέρες. Χωρίς τον μέχρι πρότινος αρχισυντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ Άρη Ραβανό που προήλθε από εσωτερική μεταγραφή από τον ΔΟΛ και ο οποίος ανακοίνωσε χτες την αποχώρησή του από το φύλο. Την ίδια στιγμή ο διευθυντής σύνταξης της «Δημοκρατίας» Νίκος Ελευθερόγλου φέρεται να καταχώρησε τον τίτλο «Απογευματινή ενημέρωση» που παραπέμπει στην παλιά Απογευματινή, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ετοιμάζει να κάνει την επίσημη εκκίνηση του ΔΟΛ, ενώ έπεται και η μάχη για την απόκτηση του Πήγασου, όπου στον πλειστηριασμό της 26 Ιουλίου ακούγεται ότι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ο Δημήτρης Μάρης (News247) και ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Για την απόκτηση του Έθνους ή της Ημερησίας. Και στη γωνία υπάρχει πάντα το βαρύ όνομα του Ιβάν Σαββίδη

Ο γραπτός Τύπος αλλάζει πρόσωπο και πρωταγωνιστές, το ερώτημα όμως είναι αν αυτό αρκεί για να σωθεί…

-Ο νεολαίος-

No Comments Yet

Comments are closed