Ο Σταύρος, η Ελενα ή κάποιος άλλος;

από Οικονόμου Νίκος
sms

Του Νίκου Οικονόμου, δημοσιογράφου

Φούντωσαν τις τελευταίες ώρες και μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας για τις δημοτικότητες των βουλευτών  οι συζητήσεις στη ΝΔ Θεσσαλονίκης για το ποιος είναι ο πιο κατάλληλος γαλάζιος για να διεκδικήσει το θώκο από το Γιάννη Μπουτάρη. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα-Research προηγείται ο Σταύρος Καλαφάτης με 37% θετικές γνώμες, έπεται η Ελενα Ράπτη με 30% και ο Κώστας Γκιουλέκας με 27,5%. Πρώτος είναι ο Κώστας Καραμανλής με 48% θετικές γνώμες, αλλά απ’ όσο γνωρίζω ζήτημα αυτοδιοικητικής υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού δεν τίθεται.

Είναι ο Σταύρος Καλαφάτης ο καταλληλότερος και ο πιο πιθανός για να κοντράρει τον Μπουτάρη; Απαντώ αρνητικά. Οχι γιατί δεν κάνει (ίσα ίσα ακολουθεί μια πολύ ουσιαστική αντιπολιτευτική τακτική), αλλά γιατί δοκιμάστηκε ήδη το 2014. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα βάλει ξανά το ίδιο πρόσωπο ως υποψήφιο δήμαρχο στη δεύτερη πιο σημαντική πόλη της χώρας. Θα κάνει άλλη επιλογή. Γι΄ αυτό θεωρώ ότι ο Σταύρος Καλαφάτης δε θα είναι ο τελικός μνηστήρας.

Το ίδιο ισχύει και για τον Κώστα Γκιουλέκα, που επίσης δοκιμάστηκε το 2010. Μένει η Ελενα Ράπτη. Για την βουλευτίνα της Α’ Θεσσαλονίκης ισχύει ότι στην πολιτική οι συμπάθειες συχνά ανατρέπονται. Παλιότερα οι πληροφορίες έλεγαν ότι δε χαίρει και μεγάλης εκτίμησης στο περιβάλλον Μητσοτάκη, γι΄ αυτό και δεν επιλέχτηκε ως τομεάρχης. Εσχάτως τα πράγματα μάλλον έχουν αλλάξει, καθώς η Ράπτη στη σχετική κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την περίφημη τροπολογία του Ιβάν Σαββίδη ψήφισε κατά, οπότε αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την Πειραιώς. Ετσι δε θεωρώ ότι θα πρέπει να αποκλεισθεί ως ενδεχόμενο. Εξάλλου υπάρχει και η «μέθοδος Καραμανλή»: Ότι δε θέλω στα πόδια μου και στη Βουλή το στέλνω στην αυτοδιοίκηση. Ετσι έκανε το 2002 ο πρώην πρωθυπουργός με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος βρέθηκε από τη Βουλή στη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συμβεί και μεταξύ του Μητσοτάκη και της Ράπτη…

Φυσικά μπορεί να υπάρξει και η «μέθοδος Μητσοτάκη». Δηλαδή μια νέα υποψηφιότητα από το χώρο της οικονομίας ή από αλλού που θα είναι ένα καινούργιο και φρέσκο πρόσωπο, το οποίο θα διεκδικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό το σενάριο θεωρώ και το πιο πιθανό.

Μόνο που για να έχει ένα τέτοιο σενάριο πιθανότητες επιτυχίας χρειάζεται ο υποψήφιος να ορισθεί έγκαιρα….