Ο Σαββίδης, το Μαξίμου και ο ΔΟΛ

Mια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία παρουσιάζει σήμερα ο Γιάννης Πρετεντέρης στη στήλη του «Εμπιστευτικά» στο κυριακάτικο «Το Βήμα». Εχει τον τίτλο «ο Σαββίδης, το Μαξίμου και ο ΔΟΛ» και περιγράφει τον παρ’ ολίγον γάμο μεταξύ των τριών πλευρών, που τελικά δεν κατέληξε πουθενά.

1ο επεισόδιο, στις 29 Δεκεμβρίου του 2016. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες καλούνται από τον Αλέκο Φλαμπουράρη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρουσιάζεται ένα σχέδιο γενναίου κουρέματος δανείων για να συγχωνευθούν σε ένα όμιλο ο ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη), ο Πήγασος (ο μιντιακός όμιλος του Γιώργου Μπόμπολα), το ΜEGA και η εκτυπωτική μονάδα Ιρις. Οι τράπεζες το απορρίπτουν.

2ο επεισόδιο, λίγες ημέρες μετά. Ο Σταύρος Ψυχάρης, που έχει κληθεί να απολογηθεί στις 18 Ιανουαρίου, κατά την περίοδο των εορτών απευθύνεται στον κουμπάρο του και μακαρίτη πλέον Βασίλη Μουλόπουλο, που είχε άκρες στην κυβέρνηση και στα μίντια του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις επαφές προκύπτει μια τριμερής συνάντηση στην οποία μετέχουν ο Ψυχάρης, ο Μουλόπουλος και ένας άνθρωπος από το Μέγαρο Μαξίμου που ο Πρετεντέρης λέει ότι ήταν μάλλον ο Νίκος Παππάς. Εκεί αποφασίζεται να συνδράμει το Μαξίμου με ένα επενδυτή για να σωθεί το εγχείρημα. Ποιος ήταν αυτός ο  επενδυτής; Ο Ιβάν Σαββίδης.

3ο επεισόδιο, στις 15 Ιανουαρίου του 2017. Ο Ψυχάρης ζητά την παραίτηση του διευθυντή των «Νέων» Δημήτρη Μητρόπουλου που δεν ήταν αρεστός στην κυβέρνηση και ανακοινώνει ότι ο ΔΟΛ ζήτησε τη συνδρομή του Βασίλη Μουλόπουλου για την επίλυση των προβλημάτων του. Την επομένη ο Ψυχάρης απολογείται και αφήνεται ελεύθερος με ελαφρούς περιοριστικούς όρους.

4ο επεισόδιο, λίγες ημέρες μετά. Στα γραφεία του ΔΟΛ επικρατεί αναβρασμός καθώς δημοσιογράφοι,  προσωπικό αλλά και αναγνώστες κινητοποιούνται, θεωρώντας ότι η όλη κίνηση αποτελεί ευθεία κυβερνητική παρέμβαση στον Τύπο. Ο Παναγιώτης Λάμψιας ενημερώνει τον Ψυχάρη για τον αναβρασμό και η απάντηση που λαμβάνει είναι «Κάνε ό,τι νομίζεις». Την επομένη η εφημερίδα κυκλοφορεί με την πρώτη σελίδα αφιερωμένη στον εαυτό της, όπου όλοι οι αρθρογράφοι αντιτίθεται στην απειλή για την αλλαγή.

5ο επεισόδιο (και τελευταίο), που καταγράφεται στις 20 Ιανουαρίου του 2017. Οι διαπραγματεύσεις Ψυχάρη-Σαββίδη δεν οδηγούν πουθενά. Με την πλευρά Σαββίδη να υποστηρίζει ότι ήταν υπερβολικές οι απαιτήσεις Ψυχάρη και η άλλη ότι ο Ιβάν δεν ήταν πολύ ζεστός. Κάπου εκεί διακόπηκαν οι συνομιλίες και ο ΔΟΛ πήρε τον δρόμο της ειδικής διαχείρισης και του πλειστηριασμού.

Ετσι κάπως γράφονται οι ιστορίες των μίντια στην Ελλάδα της κρίσης…

No Comments Yet

Comments are closed