Ο μακεδονομάχος παππούς του Κυριάκου Μητσοτάκη – Μια άγνωστη ιστορία που είπε ο πρόεδρος της ΝΔ

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πήρε το όνομά του από τον παππού του Κυριάκο, πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρεσβύτερος γεννήθηκε το 1883 στα Χανιά και απεβίωσε το 1994 και διετέλεσε αρκετές φορές βουλευτής Χανίων. Ήταν επικεφαλής Κρητών εθελοντών στους βαλκανικούς πολέμους και πολέμησε στις μάχες της Σιάτιστας και του Μπιζανίου. Σήμερα μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νομό Πέλλας και μιλώντας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε και στην ιστορία του παππού του, Κυριάκου. Είπε πως οι Κρητικοί έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της Μακεδονίας και υπενθύμισε ότι ο παππούς του, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανιψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου, πολέμησε ως επικεφαλής τάγματος Κρητών εθελοντών, την περίοδο του Α’  Βαλκανικού πολέμου, στη μάχη της Σιάτιστας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Νοέμβριο του 2015, στο πλαίσιο των περιοδειών του ως υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ είχε επισκεφθεί τη Σιάτιστα και είχε καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στη μάχη για την απελευθέρωση της πόλης. «Είναι ιδιαίτερη στιγμή, διότι ο παππούς μου Κυριάκος Μητσοτάκης πολέμησε σε αυτή τη μάχη όπως πολέμησε και στην Ήπειρο στο Μπιζάνι, επικεφαλής του σώματος Κρητών εθελοντών. Είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε αυτούς τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε το αγαθό της ελευθερίας και να θυμόμαστε ότι όσο σημαντικές και αν είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως χώρα, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε», είχε πει.

Στη φωτογραφία: Χανιά, 1922. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την οικογένειά του, στην αγκαλιά του πατέρα του Κυριάκου (στο μέσον)

No Comments Yet

Comments are closed