Ο Καραμανλής της Θεσσαλονίκης

από Νικολαΐδης Χρήστος
sms

Γράφει για το Myportal.gr ο Δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαΐδης
Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 20 χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ως μία μικρή συμβολή στην κουβέντα που γίνεται για την προσφορά του στη Θεσσαλονίκη θα ήθελα να εισφέρω στο εξής:

Στα τέλη Απριλίου του 1998 και ενώ όλα έδειχναν ότι ο Εθνάρχης αναχωρεί από τον μάταιο τούτο κόσμο αποφάσισα να προετοιμάσω ένα εκτενές αφιέρωμα για τη σχέση της Θεσσαλονίκης μαζί του προκειμένου να δημοσιευθεί αμέσως μετά τον θάνατο του, στον «Αγγελιοφόρο» στον οποίο τότε εργαζόμουν.

Μετά από αρκετά ξενύχτια και πολύωρο ψάξιμο στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη και στους ογκώδεις τόμους των παλιών φύλλων των εφημερίδων της πόλης το αφιέρωμα ετοιμάστηκε. Περιελάμβανε όλα όσα έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες για το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή που επικεντρώνεται στην Πανεπιστημιούπολη, την ΔΕΘ, το ΚΘΒΕ, το Καυταντζόγλειο, τη Νέα Παραλία, τη Βεργίνα, το Αρχαιολογικό μουσείο, το γήπεδο της Τούμπας, το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και τόσα άλλα που άφησαν την σφραγίδα του στην πόλη.

Δύο όμως στοιχεία αυτού του απολογισμού μού έμειναν στο μυαλό, που μάλλον είναι άγνωστα: το πρώτο αφορά το Καυταντζόγλειο Εθνικό Στάδιο! Οι επίγονοι του εθνικού ευεργέτη Καυταντζόγλου τον είχαν επισκεφθεί για να του ανακοινώσουν ότι είναι εκτελεστές της διαθήκης του, που όριζε ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί μία μνημιακή κρήνη στο Σέιχ Σου και να αφιερωθεί στη μνήμη του! «Θέλετε οι επόμενες γενιές να θυμούνται τον πατέρα σας» ρώτησε τους συνομιλητές του ο σερραίος πολιτικός. «Αφήστε τις κρήνες και τις σαχλαμάρες, δώστε τα χρήματα που μπορείτε, θα βάλει το κράτος τα υπόλοιπα και θα φτιάξουμε ένα μοντέρνο στάδιο να αθλούνται τα νιάτα και το όνομα του πατέρα σας θα μείνει στην ιστορία», τους είπε. Φυσικά τους έπεισε μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα! Η οξυδέρκεια του χάρισε στην πόλη ένα σημαντικότατο έργο αθλητικής υποδομής…

Το δεύτερο στοιχεία έχει να κάνει με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Εάν ψάξει κανείς τα αρχεία θα βρει ότι από την ημέρα που ο Καραμανλής εξήγγειλε την ίδρυση του Κ.Θ.Β.Ε. έως την ημέρα που αυτό εγκαινιάστηκε με μία μνημειώδη θεατρική πρεμιέρα μεσολάβησαν ακριβώς 50 μέρες! Δηλαδή οι χρόνοι που απαιτήθηκαν, τότε, στον υποτιθέμενο διαλυμένο κρατικό μηχανισμό της τριτοκοσμικής μεταπολεμικής Ελλάδας του ’50 είναι εντελώς άπιαστοι ακόμη και για την ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2018!

Δύο μόνο παραδείγματα για το πόση αποτελεσματικότητα μπορεί να επιτευχθεί εάν υπάρχει πολιτική διοίκηση με όραμα, σύνεση και σκληρή δουλειά…