Ο Μπολτ, οι Jam και το τέλος της παράστασης!

«Το δύσκολο δεν είναι να κατακτήσεις την πρώτη θέση, αλλά να διατηρηθείς στην κορυφή», λέει μια παλιά και μάλλον σοφή παροιμία. Η διαχείριση της κορυφής από έναν αθλητή, αλλά και από το κάθε δημόσιο πρόσωπο είναι ένα πολυσύνθετο εγχείρημα, στο οποίο έχουν σκοντάψει πολλοί.  Που δεν έχουν δυστυχώς αντιληφθεί το πόσο σημαντικό είναι το τάιμινγκ της αποχώρησης. Γιατί κακά τα ψέματα: πολλές φορές οι τελευταίες εντυπώσεις είναι αυτές που μένουν.

Τα λέμε όλα αυτά γιατί η τελευταία εικόνα που άφησε πίσω του ο μεγάλος Γιουσέιν Μπολτ τον αδικεί. Τρίτος στα 100 μέτρα, με πρώτο ένας αθλητή που δεν τον είχε κερδίσει ποτέ και χτες βράδυ η μεγάλη απογοήτευση, καθώς ο Μπολτ τραυματίστηκε και δεν μπόρεσε να τερματίσει στα 4Χ100 μέτρα με την ομάδα της Τζαμάικας.

Οι Τζαμαϊκανοί διαμαρτύρονται ότι οι διοργανωτές τους άφησαν να περιμένουν για περίπου σαράντα λεπτά μετά το ζέσταμα μέχρι να ξεκινήσει η κούρσα και ότι γι΄ αυτό ο Μπολτ κρύωσε. Οτι και να συνέβηκε βέβαια είναι κρίμα για έναν αθλητή που πήγε τον στίβο πολύ μπροστά. Μακριά από ιστορίες με ντόπινγκ και κακές συνήθειες που μάς είχαν συνηθίσει πολλοί υπεραθλητές στο παρελθόν, ο Μπολτ έφτιαξε μια εικόνα που πρόσφερε στον στίβο μόνο θετικά σχόλια, ενώ –και αυτό είναι ίσως το βασικότερο- με το παράδειγμά του και με τη δημόσια εικόνα του έστειλε δεκάδες χιλιάδες παιδιά που ήθελαν να του μοιάσουν στους βατήρες των αγώνων. Ηταν ένας συμπαθής και ανθρώπινος παγκόσμιος ρέκορντμαν και όλοι οι ειδικοί λένε ότι έγινε η πιο γνωστή φυσιογνωμία στο χώρο του αθλητισμού που πέρασε ποτέ.

Δε φρόντισε όμως να αποχωρήσει τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο. Χαλάρωσε πολύ στο τέλος και όποιος  τον έβλεπε στις εμφανίσεις του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου να είναι τόσο χαλαρός προαισθανόταν ότι αυτός δεν ήταν ο γνωστός Μπολτ. Που μπορεί να χαμογελούσε και να έκανε πλάκα στην προθέρμανση, αλλά όταν ερχόταν η ώρα του αγώνα ήταν 100% συγκεντρωμένος. Ο Τζαμαϊκανός τα έκανε όλα σωστά στη ζωή του. Εκτός από την τελευταία παράσταση.

Για κάθε δημόσιο πρόσωπο το πότε θα αποχωρήσει είναι πολύ κρίσιμο. Για τους πολιτικούς, για τους καλλιτέχνες, για τους αθλητές και για τους μουσικούς. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 υπήρξε στο χώρο της μουσικής ένα βρετανικό συγκρότημα που άφησε εποχή. Οι Jam είχαν καταφέρει όχι μόνο να κερδίσουν τη απόλυτη συμπάθεια της μετά πανκ μουσικής σκηνής  της Ευρώπης, αλλά πέτυχαν κάτι σπάνιο: αποχώρησαν ενώ βρίσκονταν στην κορυφή. Και θα μείνουν στην ιστορία για τον τρόπου που διαχειρίστηκαν το τέλος τους.

O γεννημένος το 1986 Μπολτ μάλλον ποτέ δεν άκουσε Jam…

-ο νεολαίος-

No Comments Yet

Comments are closed