Ντόναλντ Τουσκ: Η θέση της Ευρώπης για την Ιερουσαλήμ παραμένει αμετάβλητη

από Team MyPortal.gr
sms

Οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι η θέση της ΕΕ όσον αφορά το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ παραμένει «αμετάβλητη», μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Οι ηγέτες της ΕΕ επαναλαμβάνουν τη σθεναρή δέσμευσή τους υπέρ της λύσης των δύο κρατών (σ.σ. ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστινιακού) και, σε αυτό το πλαίσιο, η θέση της ΕΕ για την Ιερουσαλήμ παραμένει αμετάβλητη», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Το εξαιρετικά ακανθώδες ζήτημα της Ιερουσαλήμ συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κατόπιν αιτήματος του Βελγίου.

Η ΕΕ, διά στόματος της επικεφαλής της διπλωματίας της, εναντιώθηκε αυτή την εβδομάδα στο αίτημα που πρόβαλε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι να αναγνωρίσουν κι αυτοί την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μιμούμενοι το παράδειγμα του αμερικανού προέδρου Τραμπ.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΕ, κατά την οποία «η μόνη ρεαλιστική λύση της διένεξης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη βασίζεται σε δύο κράτη, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο, στα σύνορα του 1967».

Η σχέση ανάμεσα στο Ισραήλ και την ΕΕ—η οποία καταδικάζει συχνά τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών, επιβάλλει την αναγραφή στις ετικέτες των προϊόντων που παράγονται σε παράνομους κατά το διεθνές δίκαιο ισραηλινούς οικισμούς της προέλευσής τους και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χρηματοδότες της Παλαιστινιακής Αρχής—είναι διαβόητα τρικυμιώδης.

Δεν έχουν πάντως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ την ίδια γραμμή, καθώς ορισμένα θέλουν να αμβλυνθούν οι αιχμές στη σχέση με το Ισραήλ, όπως η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Τσεχία.

Ο Νετανιάχου καταγγέλλει τακτικά την «υποκρισία» που επιδεικνύει κατ’ αυτόν η Ευρώπη στον τρόπο που αντιμετωπίζει την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Το Ισραήλ προσάρτησε το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, το οποίο είχε καταλάβει κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, και κατόπιν ψήφισε έναν νόμο με τον οποίο η πόλη ανακηρύχθηκε «αδιαίρετη» πρωτεύουσά του.

Η προσάρτηση αυτή δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.

Πράσινο φως για την παράταση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. έδωσαν την Πέμπτη την έγκρισή τους στην παράταση για έξι μήνες των βαρύτατων οικονομικών κυρώσεων οι οποίες έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εμπλοκής της στη σύρραξη στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Ε.Ε. είναι ενωμένη όσον αφορά στη συνέχιση της εφαρμογής των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας» έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, θα πρέπει να υιοθετηθεί επίσημα από τους 28, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Εσθονίας, της χώρας η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις πλήττουν τράπεζες, εταιρείες του αμυντικού τομέα και πετρελαϊκές επιχειρήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ απαγορεύουν στους Ευρωπαίους να προχωρούν σε επενδύσεις στη Ρωσία.

Η επιβολή των κυρώσεων είχε αποφασιστεί το καλοκαίρι του 2014, στο αποκορύφωμα της ουκρανικής κρίσης, λίγους μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, την οποία ακολούθησε η εξέγερση φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή που είναι γνωστή ως Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα ανταπέδωσε τις κυρώσεις επιβάλλοντας εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα.

Στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, η οποία το τελευταίο διάστημα αναζωπυρώθηκε, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι και οι εχθροπραξίες δεν έχουν τερματιστεί παρά τη συμφωνία που είχε υπογραφεί στο Μινσκ το 2015 για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες και τους προμηθεύει όπλα, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Οι κυρώσεις μέχρι τώρα ανανεώνονται κάθε φορά για έξι μήνες, κάτι που συνέβη και αυτήν τη φορά, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή. Η ισχύς τους θα εξέπνεε στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ