Κώστας Γιουτίκας: Η κυβέρνηση κωφεύει στα αιτήματά μας

Μια συζήτηση με ένα νεαρό πολιτικό πρόσωπο έχει πάντα ενδιαφέρον. Με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αρμόδιο σε θέματα Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα συζητήσαμε για αυτοδιοίκηση, πολιτική και τα προσωπικά του σχέδια για το μέλλον. Δηλώνει πως η Περιφέρεια βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα όπως “γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ενός τρομερά αργού και ξεπερασμένου κρατικού μηχανισμού, νομοθετικά κενά ή αδιευκρίνιστα σημεία σε μια σειρά νομοθετημάτων, περιορισμένες αρμοδιότητες σε σχέση με τις απαιτήσεις της κοινωνίας και τις δυνατότητες του θεσμού της Περιφέρειας, περιορισμό σε πόρους και μια κυβέρνηση που κωφεύει”. Δηλώνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον πείθει αλλά για την πιθανή δική του συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης αποφεύγει να απαντήσει λέγοντας πως “τώρα το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται στην παραγωγή έργου στους τομείς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας”.

 

Τι δουλειά έχει ένας 40άρης στην πολιτική;

 «Η πιο αυθόρμητη απάντηση που θα έδινε οποιοσδήποτε άλλος στο ερώτημά σας είναι ότι θα ήταν ευχής έργο όλοι οι σαραντάρηδες να επεδείκνυαν ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα πολιτικά δρώμενα στην πατρίδα μας. Η δική μου ωστόσο άποψη είναι ότι η ενασχόληση με την πολιτική δεν περιχαρακώνεται σε ηλικιακά στερεότυπα. Θα ήταν ευχής έργο όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις και να προσπαθούν, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία και την πρόοδο της χώρας. Από τους έφηβους έως τους μεγαλύτερους σε ηλικία, όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν, άλλος με τη νεωτεριστική σκέψη του, άλλος με μια φρέσκια ιδέα κι άλλος με την εμπειρία του. Η προσωπική μου προσέγγιση στα ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική, καθορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που συγκροτούν την έννοια του ενεργού πολίτη. Άλλωστε μεγάλωσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου η πολιτική ήταν στοιχείο της καθημερινότητας μας, γαλουχήθηκα με τις αρχές της προσφοράς και της συμμετοχής στη συλλογική προσπάθεια. Ως οικογενειάρχης ο ίδιος σήμερα προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω τις ίδιες αντιλήψεις και στα παιδιά μου, αν και είναι ακόμη σε μικρή ηλικία. Από την άλλη και λόγω χαρακτήρα, θα μου ήταν αδιανόητο να είμαι απαθής ή πολύ χειρότερα αδιάφορος για όλα αυτά που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας, το μέλλον μας, το μέλλον της Ελλάδας».
 

Αν δεν ήταν ο πατέρας σας στα κοινά, θα ακολουθούσατε αυτοδιοικητική πορεία;

«Σίγουρα. Και αυτό γιατί πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες του θεσμού της Αυτοδιοίκησης. Είναι άμεσος και εάν του δοθούν οι δυνατότητες μπορεί να είναι και μοναδικά αποτελεσματικός. Είναι ο μόνος που μπορεί να αφουγκραστεί γρήγορα τις ανάγκες της κοινωνίας, αφού διατηρεί καθημερινή επαφή με τους πολίτες και να δράσει στοχευμένα για τη λύση των προβλημάτων που ανακύπτουν. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα τις τελευταίες δεκαετίες για την ενδυνάμωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, αλλά απομένουν πολλά ακόμα. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που βρίσκομαι σε αυτό το χώρο, έχω τη βούληση, τη διάθεση και πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω, ώστε η Αυτοδιοίκηση να κατακτήσει το ρόλο που της ανήκει, ως αποκεντρωμένη δύναμη μοχλός ανάπτυξης και αναβάθμισης κάθε τοπικής κοινωνίας.

Η πολύχρονη παρουσία του πατέρα μου στην Αυτοδιοίκηση, η στενή σχέση του με τους συντοπίτες όλα τα χρόνια της ζωής του, η μεγάλη αποδοχή του από αυτούς, η ουσιαστική του συμβολή στην αλλαγή της εικόνας του τόπου του, είναι το φωτεινό παράδειγμα για τη δική μου προσπάθεια».

 

Τι βαθμό θα βάζατε στη διοίκησή Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια; Στη διοίκηση Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης;

«Μπορώ να μιλήσω μόνο για τη διοίκηση της Περιφέρειας με επικεφαλής τον Απόστολο Τζιτζικώστα, την οποία γνωρίζω εκ των έσω. Καθημερινά δίνουμε απίστευτες μάχες για να δώσουμε λύσεις, ακόμη και σε ζητήματα ήσσονος σημασίας. Απέναντι μας έχουμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ενός τρομερά αργού και ξεπερασμένου κρατικού μηχανισμού, νομοθετικά κενά ή αδιευκρίνιστα σημεία σε μια σειρά νομοθετημάτων, περιορισμένες αρμοδιότητες σε σχέση με τις απαιτήσεις της κοινωνίας και τις δυνατότητες του θεσμού της Περιφέρειας, περιορισμό σε πόρους και μια κυβέρνηση που κωφεύει. Παρά τις τρομερές αυτές δυσκολίες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό τον Απόστολο Τζιτζικώστα, είναι πρωταθλήτρια σε απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας, δημοπρατεί και εκτελεί συνεχώς έργα πνοής και βασικές υποδομές σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, προωθεί προγράμματα και αναπτυξιακές δράσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς, από τον αγροτικό και τον τουριστικό, την Παιδεία, την Υγεία και το Περιβάλλον, έως την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η εικόνα της Κεντρικής Μακεδονίας αλλάζει, βελτιώνεται συνεχώς και τη βαθμολογία τη βάζουν οι πολίτες, που μας υποστηρίζουν για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά μας».

 

Ο περιφερειάρχης δηλώνει πως θα είναι υποψήφιος και το 2019 για την Περιφέρεια. Εσείς;

«Μετέχοντας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, εξελέγην για πρώτη φορά περιφερειακός σύμβουλος. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ο Απ. Τζιτζικώστας με τίμησε και συνεχίζει να με τιμά με την εμπιστοσύνη του, δίνοντας μου τη δυνατότητα να εργαστώ συστηματικά στους τομείς της Ανάπτυξης και του Περιβάλλοντος από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη. Τα προβλήματα που οφείλουν να επιλυθούν είναι πολλά. Αυτό που με ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι να κερδίσω το στοίχημα που έχω βάλει με τον εαυτό μου. Να δώσω όλες μου τις δυνάμεις και να παράξω χρήσιμο έργο».

 

Σας πείθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

«Ναι, όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που ανά τακτά διαστήματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η Ν.Δ. έχοντας οδηγήσει τα προηγούμενα χρόνια με σταθερά βήματα τη χώρα λίγο πριν την έξοδο από τις συμπληγάδες της κρίσης, στον προθάλαμο της ανάπτυξης, πιστεύω ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει αξιόπιστες εγγυήσεις ότι θα βγάλει την Ελλάδα από τη στενωπό στο δρόμο της ευμάρειας και της προόδου.

 

Συναντώ το όνομά σας σε συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης. Σας ενδιαφέρει να είστε υποψήφιος βουλευτής;

«Η ονοματολογία είναι, όπως γνωρίζετε, σύνηθες ελληνικό …σπορ, σε πολιτικά και μη ‘πηγαδάκια’, όσο πλησιάζει μια εκλογική αναμέτρηση. Όπως σας είπα και προηγουμένως τώρα το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται στην παραγωγή έργου στους τομείς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας».

 

 

No Comments Yet

Comments are closed