Νέος πρόεδρος Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκηση: Όπου εμφανίζονται ανάγκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ΙΤΑ θα είναι εκεί

από Team MyPortal.gr
sms

Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμπληρώνει 15 χρόνια μελέτης και δράσης. Δημιουργήθηκε από την ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων Ελλάδας) ως φορέας με πολιτική και επιστημονική σύνθεση, για να καλύψει το κενό που η ίδια η Αυτοδιοίκηση είχε εντοπίσει, δηλαδή την ανάγκη της μελέτης και της επιστημονικής προσέγγισης και τεκμηρίωσης ζητημάτων που την αφορούν άμεσα. Το ΙΤΑ επαναπροσδιορίζει μείζονα θέματα της Αυτοδιοίκησης με σύγχρονους όρους και επιστημονικές μεθόδους.

Ο δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος εκλέχθηκε ομόφωνα νέος πρόεδρος του ΙΤΑ και υπό αυτή την ιδιότητα μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον ρόλο και τη σημασία του Ινστιτούτου, τα ηνία του οποίου θα κρατά για τα επόμενα τρία χρόνια.

«Το ΙΤΑ δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ως δεξαμενή σκέψης της ΚΕΔΚΕ. Δηλαδή η ΚΕΔΚΕ ήθελε να έχει έναν φορέα, ο οποίος θα έχει τον χρόνο και τη δυνατότητα να ετοιμάζει μελέτες που απαιτούνται και να τις υποστηρίξει επιστημονικά», λέει αρχικά για τη σημασία και την αναγκαιότητα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσθέτει: «Έτσι απλά να πω, πως τον Καλλικράτη τον έφτιαξε το ΙΤΑ, δηλαδή σε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το 80% συντάχθηκε μέσα στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Οι μελέτες του ΙΤΑ
Γενικότερα για το τι είδους μελέτες εκπονούνται από το ΙΤΑ, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πρόσφατα είχαμε κάνει μελέτη για το μεταναστευτικό, εννοώ στην προηγούμενη θητεία, γιατί εγώ είχα την τύχη να είμαι και στο προηγούμενο συμβούλιο, που είχε πρόεδρο τον κ. Πατούλη. Μια άλλη σημαντική μελέτη ήταν για την Πολιτική Προστασία, αλλά και η μελέτη που είχε γίνει για τα εκλογικά συστήματα, που είναι και επίκαιρη, καθώς υπάρχει η σκέψη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τουλάχιστον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι κάτι που ζητήθηκε μάλιστα από τους πολιτικούς να δουν αυτή τη μελέτη, όπου εμείς είχαμε μαζέψει όλα τα εκλογικά συστήματα της Ευρώπης. Και όπου εμφανίζονται ανάγκες, το ΙΤΑ θα είναι εκεί σε συνεργασία με το επιστημονικό του συμβούλιο. Γιατί το ΙΤΑ έχει δύο συμβούλια, το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο παίρνει τις αποφάσεις και διευθύνει ουσιαστικά το Ινστιτούτο και έχει και το επιστημονικό συμβούλιο, που απαρτίζεται από καθηγητές Πανεπιστημίου. Βοηθάει και υποστηρίζει όλες τις μελέτες που γίνονται».

Στην ερώτηση αν αξιοποιούνται αυτές οι μελέτες, ο κ. Αποστολόπουλος απαντά: «Εμείς κάθε μελέτη που κάνουμε, τη δημοσιοποιούμε με τον πιο πρόσφορο τρόπο που μπορούμε. Την κοινωνούμε σε όλους τους δήμους, γιατί εμάς μας αφορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από εκεί και πέρα, για κάθε δήμο είναι νομίζω στη δική του ευχέρεια, το κατά πόσο θα πάρει τη μελέτη και θα την ξεκοκαλίσει».

 

 

 

 

πηγή: ΑΜΠΕ