Νέος επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα o Πάολο Φιορέτι

Τον Πάολο Φιορέτι διόρισε ως επικεφαλής συντονιστή της αποστολής για την Ελλάδα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αντικαθιστώντας τον Νικόλα Τζιαμαρόλι, ο οποίος ηγούνταν της ομάδας από το 2015.

«Είμαι ευτυχής που ο Πάολο Φιορέτι θα ηγηθεί της ελληνικής ομάδας», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Με τη γνώση του για την περιοχή και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και την εμπειρία του να εργάζεται στενά μαζί με τους εταίρους μας, είναι ιδανικά προετοιμασμένος για να αναλάβει αυτό το σημαντικό έργο», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Ο Πάολο Φιορέτι προσχώρησε στον ESM το 2012. Σήμερα είναι αναπληρωτής διευθυντής τραπεζικών εργασιών του ESM, υπεύθυνος για την ανάλυση και την παρακολούθηση του χρηματοπιστωτικού τομέα της ζώνης του ευρώ. Πριν από τον ESM, εργάστηκε στην Unicredit, στην Fitch Ratings και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Νέος ρόλος για τον Νικόλα Τζιαμαρόλι

Ευχαριστεί δε τον Νικόλα Τζιαμαρόλι για την αφοσίωση και την αποφασιστικότητά του σε όλη τη διάρκεια του ελληνικού προγράμματος, κάτι που αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης.

«Ο Νικόλα συνέβαλε ουσιαστικά στην επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM και θα συνεχίσει να συμβάλει σημαντικά στη συνεργασία μας με την Ελλάδα, στο νέο του ρόλο ως γενικός γραμματέας», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Ο ESM με 190,8 δισ. ευρώ, είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας και ένας μακροπρόθεσμος εταίρος της χώρας. Στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ο ESM θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές έως ότου τα δάνεια εξοφληθούν πλήρως. Τα δάνεια του ESM διαρκούν μέχρι το 2060 και τα δάνεια του EFSF διαρκούν μέχρι το 2070, αφού επεκτάθηκαν ως μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών συνθηκών δανεισμού της από τον ESM η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου 13 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% περίπου του ΑΕΠ.

πηγή: insider.gr

No Comments Yet

Comments are closed