Η νεκρή «Συμφωνία των Πρεσπών» και το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πραγματοποίησε δημοψήφισμα για το περίφημο πακέτο Γιούνκερ και το αν το αποδέχονται οι πολίτες ή όχι. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων απάντησε «όχι» αλλά μετά από λίγες ημέρες ήρθε το Γ’ Μνημόνιο. Η λαϊκή βούληση που η ίδια η κυβέρνηση ζήτησε να ακούσει πετάχθηκε στον κάλαθο των αχρήστων.  Είναι μάλλον αυτό που λέμε «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σου τόσο το χειρότερο για αυτήν».

Ανάλογο δρόμο  με τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως ακολουθεί σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, και ο Ζόραν Ζάεφ. Στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πΓΔΜ το «ναι» κυριαρχεί με συντριπτική πλειοψηφία. Αναμενόμενο λόγω των δημοσκοπήσεων αλλά και δεδομένου ότι όσοι διαφωνούσαν επέλεξαν κυρίως την αποχή. Ωστόσο το «ναι» δεν είναι ο νικητής του σημερινού δημοψηφίσματος στην γειτονική χώρα. Δεν μπορεί να είναι με συμμετοχή μόλις στο 35%. Ψήφισε μόλις το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος όταν στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχαν προσέλθει στις κάλπες τα δύο τρίτα. Και στην αποχή κρύβονται σαφέστατα μηνύματα και αναμφίβολα το ποσοστό της είναι συνδέεται δυσανάλογα με την πολιτική νομιμοποίηση που λαμβάνει η κυβέρνηση Ζάεφ να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Παρά ταύτα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανακοίνωσε ήδη, μην υπολογίζοντας την μεγάλο αποχή αλλά εστιάζοντας στο “ναι” όσων επέλεξαν να ψηφίσουν, πως θα προχωρήσει στο επόμενο, το πιο κρίσιμο και καθοριστικό, βήμα στην πορεία για κύρωση της Συμφωνίας, αυτό της προσπάθειας Συνταγματικής Αναθεώρησης. Που απαιτείται 80 βουλευτές σε σύνολο 120 την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία έχει μόλις 69.

Με 35% συμμετοχή στο δημοψήφισμα της γειτονικής χώρας με 70% «όχι» στις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα η «Συμφωνία των Πρεσπών», είναι νεκρή. Θα υπάρξουν βέβαια ισχυρές πολιτικές προσπάθειες και εντός των συνόρων της πΓΔΜ και της Ελλάδας και εκτός για ανάνηψή της που θεωρώ πιθανόν να επιτύχουν και να την νεκραναστήσουν.