Νέα ρύθμιση για 330.000 δανειολήπτες

Πρόταση ρύθμισης για τα δάνεια που έχουν μπει σε αναστολή πληρωμής για 9 μήνες λόγω της πανδημίας -έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020- έχουν υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι ελληνικές τράπεζες, με στόχο τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από τον Ιανουάριο του 2021 για 330.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς διαπιστώνουν ότι, βάσει μετρήσεων, 8 στους 10 δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν µπει σε αναστολή πληρωμής, δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον «φουσκωμένο» λογαριασμό που θα τους στείλει η τράπεζα από τον Ιανουάριο.

Αρωγός στην προσπάθεια πειθούς των εποπτικών αρχών της Φρανκφούρτης είναι η κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος. Σύμμαχος στην προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να πείσουν τις εποπτικές Αρχές της Φρανκφούρτης είναι οι τράπεζες της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οποίες ετοιμάζουν αντίστοιχα σχέδια προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επιπλέον δανειακά βάρη που προκάλεσε η παύση πληρωμών. Στόχος είναι η ρύθμιση να λάβει την έγκριση της ΕΚΤ εντός των επόμενων δύο μηνών και να ξεκινήσει να «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Σε εννεάμηνη αναστολή δόσεων έχουν µπει δάνεια αξίας 22,5 δισ. ευρώ (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά και επιχειρηματικά), εκ των οποίων τα 15,7 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια φυσικών προσώπων και τα υπόλοιπα 6,75 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά. Η ανάγκη ελάφρυνσης του ύψους της μηνιαίας δόσης που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Ιανουάριο 264.000 δανειολήπτες στεγαστικών, καταναλωτικών και επαγγελματικών δανείων, αλλά και 66.000 επιχειρήσεις, προκύπτει από το γεγονός ότι οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν για 9 μήνες θα επιμεριστούν στις μηνιαίες δόσεις από τον Ιανουάριο του 2021.

Για παράδειγμα, αν ένας δανειολήπτης πλήρωνε µέχρι και τον Φεβρουάριο, πριν χτυπήσει ο κορωνοϊός, μηνιαία δόση ύψους 500 ευρώ για το στεγαστικό του δάνειο, το χρέος που έχει παγώσει θα φτάσει στο τέλος Δεκεμβρίου στα 4.500 ευρώ, ποσό που θα επιμεριστεί σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου. Δηλαδή, ο δανειολήπτης δεν θα κληθεί να πληρώσει ολόκληρο το ποσό τον Ιανουάριο, ωστόσο τα 4.500 ευρώ θα επιμεριστούν κάθε µήνα φουσκώνοντας το ύψος της δόσης, σε σχέση µε αυτή που πλήρωνε πριν από την πανδημία.

Η πρόταση

Ο κεντρικός άξονας της πρότασης, µε τον τίτλο «Step up», στηρίζεται στην κλιμακωτή άρση της αναστολής, η οποία θα ξεκινήσει από τη δόση που θα πληρώσει ο δανειολήπτης τον Ιανουάριο, όταν έρθει και πάλι αντιμέτωπος µε το δάνειό του.
Σύμφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης µε τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) περιλαμβάνει τις εξής δύο εναλλακτικές: Την επιστροφή σε κανονική, χωρίς μειώσεις, δόση μετά από 1 έτος. Τον Ιανουάριο, αφού ενσωματωθούν στο δάνειο οι δόσεις των 9 μηνών που δεν πληρώθηκαν, θα βγει µια νέα δόση για το δάνειο, η οποία θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση µε αυτή που πλήρωνε ο δανειολήπτης προ COVID-19, καθώς το χρέος των 9 μηνών θα επιμεριστεί σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου.

Σύμφωνα µε την πρώτη εναλλακτική που προτείνουν οι τράπεζες και µε βάση το γεγονός ότι θεωρούν δεδομένη την αδυναμία να σηκώσουν άμεσα το βάρος 8 στους 10 δανειολήπτες, καθώς η πανδημία έχει χτυπήσει και συνεχίζει να χτυπά τα εισοδήματά τους, το α’ εξάμηνο του 2021 ο δανειολήπτης θα πληρώνει κάθε µήνα το 50% της νέας δόσης, το γ’ τρίμηνο του 2021 η πληρωμή θα αυξηθεί στο 75% της δόσης και το τελευταίο τρίμηνο του 2021 θα φτάσει το 100%.

Η δεύτερη εναλλακτική προβλέπει κλιμακωτή αύξηση της δόσης σε τρία τρίμηνα. Αφού βγει η νέα δόση, µετά και την ενσωμάτωση µέσω του επιμερισμού των 9 δόσεων που δεν πληρώθηκαν, το πρώτο τρίμηνο του 2021 και κάθε µήνα ο δανειολήπτης θα πληρώνει το 50% αυτής. Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 το 75% και το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα φτάσει το 100%. Κι αυτό, όπως υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές, υπό την αίρεση ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις από τις αρχές του 2021 στο µέτωπο της αντιμετώπισης του ιού.

No Comments Yet

Comments are closed