ΝΔ: Είμαστε υπέρ της ιθαγένειας σε συγγενείς θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Διευκρινιστική δήλωση για τη στάση της στη χθεσινή ψηφοφορία επί της τροπολογίας που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (με επικεφαλής τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλο Μηταφίδη) για την χορήγηση ιθαγένειες σε απογόνους θυμάτων του Ολοκαυτώματος, έκανε η Νέα Δημοκρατία. Το θέμα αφορά άμεσα τη Θεσσαλονίκη καθώς, όπως αναφέρουν και τα ιστορικά στοιχεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για το διωγμό και την εξόντωση των Εβραίων από τις ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις «από τους 46.091 θεσσαλονικείς Εβραίους που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επέστρεψαν μόνο 1950, δηλ. ένα ποσοστό 4% περίπου».

Στην ψηφοφορία η ψήφος της ΝΔ καταχωρήθηκε ως «παρών» κάτι μάλιστα που προκάλεσε σχόλια μέσω twitter και του πρωθυπουργού αλλά και πολλές αντιδράσεις κυρίως στα social media. Ο Αλέξης Τσίπρας με τρεις διαδοχικές του αναρτήσεις στο twitter σχολίασε χαρακτηριστικά:

Η απόφαση της Βουλής να αποδώσει την ιθαγένεια σε απογόνους Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποκαθιστά ένα ιστορικό χρέος. (1/3)

Η απόφαση αυτή αποτελεί πράξη ισχυρού συμβολισμού εν μέσω ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Δεν εκπλήσσει κανέναν η καταψήφιση από τη ΧΑ. H @neademokratia όμως οφείλει να ντρέπεται για την υποκριτική της στάση.

Στο θέμα απάντησε η ΝΔ κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ»  και παρουσίασε τα πρακτικά της συζήτησης από την οποία προκύπτει η θετική τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος Γιάννη Κεφαλογιάννη:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: “Μια αναφορά θα κάνω, απλώς για να ξέρουν τη στάση μας, για την τροπολογία που έχει καταθέσει – και ευτυχώς είναι και παρών εδώ – ο κ. Μηταφίδης. Επειδή, σε εμάς τουλάχιστον, δεν έχει έρθει εις γνώσιν μας κάποια θεσμική πρόταση από πλευράς της εβραϊκής κοινότητας ή από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, πρέπει πραγματικά να μας πείτε γι’ αυτό, για να μη βρεθεί κανείς κακοπροαίρετος να πει ότι είναι «φωτογραφική» η συγκεκριμένη τροπολογία”.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ: “Έγινε σε συνεργασία με την ισραηλινή κοινότητα…”.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: “Εντάξει, απλώς, σαν παράταξη, δεν μας έχει έρθει. Εμείς θα είμαστε θετικοί, εφόσον υπάρχει αυτό το θεσμικό αίτημα”.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ: “Και είναι και αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης”.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: “Μάλιστα, εντάξει. Ύστερα απ’ αυτήν τη διευκρίνιση, εμείς είμαστε θετικοί».

Σε ότι αφορά το ότι καταχωρήθηκε η γαλάζια ψήφος ως «παρών» την αποδίδει σε εκ παραδρομής λάθος: «Ωστόσο, μέσα σε ένα κυκεώνα τροπολογιών της Κυβέρνησης και των στελεχών της, η ψήφος της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς εκ παραδρομής, κατεγράφη ως παρών, παρά τη σαφώς διατυπωμένη σύμφωνη γνώμη της», αναφέρει.

No Comments Yet

Comments are closed