Να σκεφτούμε το εμείς και όχι το εγώ

από Μπελενιώτης Γιάννης
sms

Η Θεσσαλονίκη από σήμερα ούσα σε τοπικό Lock down καλείται να βρει την δύναμη και τις αντοχές να ξεπεράσει τους νέους περιορισμούς και τις νέες δυσκολίες στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας. Στο πλαίσιο των μέτρων του επιπέδου 4 για την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοιού, δεκάδες επαγγελματικοί κλάδοι κατέβασαν ρολά για δεύτερη φορά σε διάστημα 8 μηνών.

Η πραγματικότητα είναι δύσκολη και η κατάσταση αβέβαια όμως απαιτεί σθένος και γρήγορες – στοχευμένες αντιδράσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα .

Οι πολίτες από την πλευρά τους πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα κάτι που φαίνεται ότι σταδιακά εφαρμόζουν, όμως το πρόβλημα δεν θα λυθεί άμεσα στο τομέα της πραγματικής οικονομίας. Το αποτύπωμα της πανδημίας θα αφήσει το στίγμα του σε εκατοντάδες επιχειρήσεις , πολλές εκ των οποίων ήταν υγιείς.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά με τα ωφέλιμα πακέτα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών – επιχειρήσεων . Το ίδιο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το πρόγραμμα Διέξοδος – μη επιστρεπτέας προκαταβολής – αλλά και της οικονομικής βοήθειας στα νοσοκομεία και στους δήμους. Μέτρα τα οποία στηρίζουν την ρευστότητα και την εργασία.

Τώρα όμως είναι η ώρα των ακόμα πιο γενναίων αποφάσεων για την στήριξη της Θεσσαλονίκης με ακόμα πιο ωφέλιμα μέτρα .

Ο αγώνας κατά του κορωνοϊού είναι συλλογικός. Ρόλο και ευθύνη έχουν και τα επιμελητήρια της πόλης, με πρώτο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης που είναι το μεγαλύτερο σε μέλη. Οφείλουν εκ του ρόλου τους τα Επιμελητήρια να προτείνουν στην Κυβέρνηση στοχευμένες και ουσιαστικές προτάσεις προσαρμοσμένες για όλους τους κλάδους. Αυτή την στιγμή δεν χρειάζονται αντιπολιτευτικές κορώνες, μικροπολιτικά παιχνίδια και άσκοπες παρεμβάσεις. Είναι η ώρα της ουσίας, του διαλόγου, των στοχευμένων ρεαλιστικών προτάσεων με τελικό σκοπό την πραγματική οικονομία, τον επαγγελματία που καθημερινά δίνει τη μάχη της επιβίωσης. Η έκβαση της μάχης αυτής βέβαια δεν αφορά μόνο τον ίδιο και την επιχείρησή του αλλά όλη την οικονομία και άρα τη χώρα.

Η κυβέρνηση πρέπει να έχει σύμμαχο τα επιμελητήρια τα οποία οφείλουν να ζουν τον παλμό της καθημερινότητας. Οι προτάσεις αυτές μπορούν να εστιαστούν στα φορολογικά μέτρα , στα ασφαλιστικά ζητήματα , σε παρεμβάσεις για την πόλη ειδικότερα την περίοδο των Χριστουγέννων για να τονωθεί το λιανικό εμπόριο , σε υποστήριξη και ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να μπουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να δημιουργήσουν νέα κανάλια πώλησης , στην εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων στην νέα τεχνολογία , στην προφύλαξη των δικαιωμάτων όλων των κλάδων.

Η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει. Η Θεσσαλονίκη θα κερδίσει και αυτό το στοίχημα , αρκεί να κυριαρχήσει το εμείς και όχι το εγώ.