Ν. Ταχιάος: Να μην βιάζονται όσοι ενδιαφέρονται για το Δήμο Θεσσαλονίκης

Ασχέτως χρισμάτων και κομμάτων, έχουμε περάσει στην εποχή που προτεραιότητα αποτελεί να βρεθεί η καλύτερη λύση για την πόλη. Είμαι βέβαιος, το ξέρω, το έχω συζητήσει, πως ο Μητσοτάκης θα εστιάσει αποκλειστικά σε αυτό το κριτήριο όταν έρθει η ώρα να καταλήξει”.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο MyPortal.gr παραχώρησε ο αναπληρωτής γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ταχιάος. Αναπτύσσει τους πολιτικούς στόχους του κόμματός του για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και απαντάει για τα θέματα ΠΑΟΚ και Σαββίδη και τις ονομασίας της πΓΔΜ.

Ο πολύπειρος στην πολιτική και αυτοδιοίκηση Νίκος Ταχιάος στέλνει όμως ένα μήνυμα και σε όσους απο το χώρο της κεντροδεξιάς κινούνται για το δήμο Θεσσαλονίκης και τις εκλογές του 2019 καλώντας τους να μην βιάζονται. “Ειναι ακόμη πολύ νωρίς”, επισημαίνει και “δείχνει” ότι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Δήμο Θεσσαλονίκης μπορεί να είναι πέρα από τα κομματικά όρια: “ασχέτως χρισμάτων και κομμάτων, έχουμε περάσει στην εποχή που προτεραιότητα αποτελεί να βρεθεί η καλύτερη λύση για την πόλη. Είμαι βέβαιος, το ξέρω, το έχω συζητήσει, πως ο Μητσοτάκης θα εστιάσει αποκλειστικά σε αυτό το κριτήριο όταν έρθει η ώρα να καταλήξει”.

Πάντως ο κ. Ταχιάος ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κανένα θέμα στήριξης της ΝΔ στον κ. Μπουτάρη, χαρακτηρίζοντας την όλη συζήτηση “κακόγουστο ανέκδοτο”. Πάντως επισημαίνει αναφορικά με την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος πως “η συμπαράστασή μας στον Μπουτάρη ως θύμα της φασιστικής βίας είναι απόλυτη και θα συνεχιστεί όσο παραμένει στοχοποιημένος από αυτήν, δεν χωράει αμφιβολία, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και χωρίς προϋποθέσεις. Συμπληρώνει όμως πως και ο κ. Μπουτάρης πρέπει να ενώσει την πόλη.

Η ΝΔ κατα-δικάζει χωρίς “ναι, μεν αλλά…” την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη;

Κύριε Πλάκα, περήφανα σας λέω ότι μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, μόνο εμείς καταγγείλαμε απερίφραστα το γεγονός ως φασιστική επίθεση πατριδοκάπηλων. Μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Ο Τσίπρας υπονόησε ότι αν επρόκειτο για ενέργειες «αγανακτισμένων» ή οργανωμένου πλήθους θα την δικαιολογούσε. Τόσο απλά! Δεν χρειάζεται άλλη κουβέντα γι’ αυτό. Η συμπαράστασή μας στον Μπουτάρη ως θύμα της φασιστικής βίας είναι απόλυτη και θα συνεχιστεί όσο παραμένει στοχοποιημένος από αυτήν, δεν χωράει αμφιβολία, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και χωρίς προϋποθέσεις.

Αυτό σημαίνει ότι με τον ίδιο τρόπο θα τον αντιμετωπίζετε και ως δήμαρχο;

Πρέπει να γίνει σαφές ότι και ο δήμαρχος θα ελέγχεται εφεξής εκτός από το αν καθαρίζει την πόλη και για το αν μέσα από αυτήν την δραματική περιπέτειά του αναγνώρισε την ανάγκη να ενώσει την πόλη.

Ξέρετε, στην πολιτική και ειδικά όταν μιλάς στο όνομα μιας τοπικής κοινωνίας, δεν μπορείς να επιδιώκεις να φαίνεσαι διαρκώς σαν τον Άη-Γιώργη καβάλα στο άσπρο άλογο, που προκαλεί τους δράκους να βγουν από την φωλιά τους για να τους τσακίσει και που αν δεν είναι εκεί, φροντίζει ο ίδιος για την αναπαραγωγή τους. Όχι επειδή οι δράκοι μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόροι, αλλά γιατί αυτό δεν αποτελεί τον πραγματικό σκοπό, ούτε το μοναδικό μέσο της ηγεσίας. Πρέπει και να αφιππεύεις και να νουθετείς με τον λόγο σου και το παράδειγμά σου. Δεν είναι όλα άσπρο – μαύρο και άλλωστε είναι σοφή η μαρξιστική άποψη ότι «Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα».

Ο ίδιος λοιπόν και σ’ αυτόν τον τομέα κρατώ πάρα πολύ μικρό καλάθι για τις προσδοκίες μου από τον Μπουτάρη. Θα μετρήσω την συγκομιδή στις εκλογές όπως επιβάλλει η δημοκρατία.

Αφήνετε, δηλαδή, ανοιχτό το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να καταλήξει στην λύση Μπουτάρη για το Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως τακτικά ακούγεται στην πόλη;

Κύριε Πλάκα, μολονότι έχω κοντά 40 χρόνια στο κουρμπέτι που μου δίδαξαν «ποτέ μην πεις ποτέ», ξέρω να ξεκόβω ένα μακρόσυρτο και κακόγουστο ανέκδοτο. Εξάλλου, το κακό χιούμορ είναι χαρακτηριστικό του Τσίπρα, αυτός θα μπορούσε να το εκτιμήσει.

Αυτό που λέω είναι απλώς ότι με τους ανθρώπους πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι και δίκαιοι, ακόμα κι αν η γενική εικόνα προεξοφλεί αρνητική ετυμηγορία. Ο,τιδήποτε θετικό πρέπει να βρίσκει αναγνώριση και συνέχεια. Ούτε ο Μπουτάρης πρέπει να μηδενίζεται.

Μιας και αναφερθήκαμε στο Δήμο Θεσσαλονίκης, εκεί υπάρχει κινητικότητα. Ο κ. Καλαφάτης δηλώνει πως θα αποφασίσει τις προθέσεις του ως το τέλος του 2018 ενώ δημοτικοί σύμβουλοι και άλλα στελέχη κάνουν ήδη κινήσεις για υποψηφιότητα. Πως πρέπει να λειτουργήσει η ΝΔ; Πότε πρέπει να λάβει τις επιλογές της; είστε υπέρ καθαρής στήριξης, επιλογής πολιτικού προσώπου ή μιας υποψηφιότητας με διαφορετικά χαρακτηριστικά;

Βρίσκω ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς, αφού υπάρχουν και θα υπάρχουν οι εκκρεμότητες του εκλογικού συστήματος και του χρόνου και της συγκυρίας των εκλογών. Καλά κάνει λοιπόν και ο κύριος Καλαφάτης και μεταφέρει την απόφασή του στον χρόνο και καλά θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι να δανειστούν από την πολιτική εμπειρία του την αρετή της υπομονής. Εκείνο που πρέπει και μπορεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία προς το παρόν, είναι να αξιολογεί πρόσωπα και να εκτιμά σενάρια. Πάντως, νομίζω ότι πλέον, ασχέτως χρισμάτων και κομμάτων, έχουμε περάσει στην εποχή που προτεραιότητα αποτελεί να βρεθεί η καλύτερη λύση για την πόλη. Είμαι βέβαιος, το ξέρω, το έχω συζητήσει, πως ο Μητσοτάκης θα εστιάσει αποκλειστικά σε αυτό το κριτήριο όταν έρθει η ώρα να καταλήξει.

Πως απαντάτε στην προσπάθεια κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίσουν μέρος της ΝΔ με ακραία στοιχεία αναφορικά με το επεισόδιο;

Είχα την εντύπωση ότι απάντησα ήδη. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζεται διά του προέδρου της και των επισήμων ανακοινώσεων του κόμματος. Όχι πως δεν ακούστηκαν και ακραίες φωνές. Σκεφθείτε όμως ότι αυτές προήλθαν από πρόσωπα των οποίων η άποψη δεν είχε ποτέ πραγματικό βάθος ή δεν έχει πλέον υπολογίσιμη διείσδυση. Υπήρξαν εκ μέρους τους παρατράγουδα, χωρίς αμφιβολία, τα οποία με μόνη την κατηγορηματική και ανυπόκριτη καταδίκη του συμβάντος από την Νέα Δημοκρατία προσέκρουσαν αυτομάτως στην ηθική απαξία. Τι παραπάνω να κάνει δηλαδή ο Μητσοτάκης με τον Ψωμιάδη, ας πούμε, όταν όπως ξεκαθάρισε στην Βουλή αυτός έχει ήδη αποστασιοποιηθεί από το κόμμα; Μέχρι και στο Κίνημα Αλλαγής έφτασε η χάρη του. Πλανάται όποιος νομίζει ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν αξιολογούνται από τον πρόεδρο με τον τρόπο που τους πρέπει. Απλώς, δεν είναι ο άνθρωπος των φαντεζί και εν θερμώ κινήσεων. Ο χρόνος θα φέρει ευχάριστες εκπλήξεις από τον Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε τακτικές επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο πριν από τη ΔΕΘ. Ποια πολιτική ανάγκη οδήγησε σε αυτήν την επιλογή του κ. Μητσοτάκη;

Κύριε Πλάκα, η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που τον τελευταίο καιρό ήρθε συχνά στο προσκήνιο με αρνητική δημοσιότητα και μάλιστα με ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση μεθόδευση να εμπλακεί στα θέματα που την απασχόλησαν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Λέτε να την άφηνε στην τύχη της;

Ο λόγος δεν είναι μόνο ότι ενόψει εκλογών πρέπει να αποκαταστήσει μία άμεση και έντιμη σχέση με τους πολίτες της, την κοινωνία της πόλης ή–και θα είμαι ειλικρινής- και να λύσει παρεξηγήσεις που γεννήθηκαν από ασήμαντες και τυχαίες αφορμές, αλλά και επειδή δεν νοούνται βήματα της Ελλάδος στο μέλλον χωρίς η Θεσσαλονίκη να πρωτοπορεί στον δρόμο της ανάπτυξης. Ε, δεν γίνεται να μην έχει προσωπική εικόνα της πόλης και της περιοχής και ειδικά της ανθρωπογεωγραφίας της.

Ο Μητσοτάκης δεν έρχεται στην Θεσσαλονίκη μόνο ως υποψήφιος, αλλά πολύ περισσότερο με την αγωνία και την ματιά του μελλοντικού πρωθυπουργού που στην πόλη αυτήν βλέπει μία από τις πιο μεγάλες προκλήσεις του.

Η ΝΔ άλλαξε στάση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αλλά το θέμα άφησε «πληγές» στο εσωκομματικό σώμα. Πόσο σας προβληματίζει και πως μπορεί να κλείσει;

Η Νέα Δημοκρατία είπε εξαρχής το αυτονόητο «δεν θα σας αφήσουμε να το χειριστείτε με τρόπο που αποβλέπει αποκλειστικά στην εσωτερική πολιτική σκηνή και να διασώσει τον ακροδεξιό συνεταίρο σας» το οποίο, όταν φάνηκε ότι ο Τσίπρας δεν το πήρε καθόλου σοβαρά, ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε σαφέστερο: «δεν θα δεχθώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς, δεν θα δεχθώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα». Σε αυτό δεν βλέπω καμία αλλαγή στάσης.

Σήμερα πλέον, με το να εισαγάγει προς συζήτηση στον ελλαδικό χώρο το «Μακεδονία του Ίλιντεν», ο Τσίπρας απέδειξε σε όλους την ανεπάρκεια και την επικινδυνότητά του, αλλά και το γεγονός ότι έχει παγιδευτεί επί της ουσίας σε ένα θέμα που ο ίδιος ξεκίνησε ως σπέκουλα έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη και όσοι ήταν θετικοί σε μία προοπτική συμβιβασμού, βλέπουν ότι οι χειρισμοί του Τσίπρα υπονομεύουν το momentum, αν όντως ήταν θετικό και ότι επαληθεύεται ως αναπόφευκτο αυτό που είπε ο Μητσοτάκης, ότι «θα αναζητήσουμε την λύση σε άλλη συγκυρία».

Ναι, αλλά δεν μου απαντήσατε πως αντιμετωπίζετε όσους επιμένουν ότι έπρεπε από την πρώτη στιγμή να κλείσει κάθε συζήτηση με τα Σκόπια.

Κοιτάξτε, αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να βγει στα κάγκελα, να ζωστεί τα τσαπράζια των καπεταναίων και να απομακρυνθεί διά παντός από το σημείο στο οποίο έχει περιέλθει το θέμα από το 2008, όταν ο Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος προς την τότε κυβέρνηση των Σκοπίων ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα διένυσε τον μισό δρόμο και την κάλεσε να καλύψει τον άλλον μισό, κάνουν λάθος. Είναι άνθρωποι που δεν αξιολογούν το πρόσωπο και την αφοσίωση του Μητσοτάκη στην ιστορία και τις προοπτικές μιας παράταξης της οποίας όλοι οι ηγέτες συνέκλιναν στην προτεραιότητα της ευθύνης απέναντι στο έθνος, ως αφετηρίας των επιλογών τους.

Υπάρχει όμως και το μέτωπο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Πόσο σας ανησυχεί;

Με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό μέτωπο, κύριε Πλάκα. Ας ξεφύγουμε από την ψευδαίσθηση ότι τα πάντα κινούνται γύρω από τον μικρόκοσμό μας. Ο Μητσοτάκης έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για ό,τι δημιούργησε την παρεξήγηση και φυσικά δεν είναι αυτός που έπαιξε τον καραγκιόζη, να φοράει δήθεν την φανέλα του ΠΑΟΚ από την Λάρισα και πάνω, να κλείνει πονηρά το μάτι για το πρωτάθλημα που η ομάδα μπορούσε ούτως ή άλλως να πάρει με την αξία της και μετά να μην ξέρει που να κρυφτεί στην Θεσσαλονίκη και πώς να φύγει άρον -άρον στο επερχόμενο γεγονός να διαψευστεί από μια δικαστική απόφαση. Τέτοια πράγματα να μην περιμένει κανείς από τον Μητσοτάκη, ούτε εδώ, ούτε αλλού.

Θα μου απαντήσετε όμως και για την εμπλοκή με τον κύριο Ιβάν Σαββίδη ;

Η ανοίκεια επίθεση που δέχθηκε προσωπικά ο Μητσοτάκης από τον ιδιοκτήτη της ομάδας, αυτό που έμοιαζε προς στιγμήν σαν βεντέτα, αλλά τελικά ο ψύχραιμος χειρισμός της Νέας Δημοκρατίας δεν επέτρεψε να συρθεί στον χρόνο ως τέτοιο, είναι θέμα που αφορά το πολιτικό παιχνίδι αποκλειστικά και όχι το ποδόσφαιρο. Υπάρχει μία γενική αρχή στην οποία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα κινηθεί αταλάντευτα ως πρωθυπουργός: Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και οι επενδύσεις αλλά μακριά από την διαπλοκή με την πολιτική. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον Ιβάν Σαββίδη, είναι γενικός κανόνας.

Σε πολιτικό επίπεδο ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και οι επιλογές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με τα θέματα που θα αναδείξει και τα κοινά στόχευσης;

Δεν υπάρχουν ειδικές ομάδες στόχευσης. Η Θεσσαλονίκη, ως χώρος, αποτελούσε πάντα και αποτελεί αγαπημένο συνομιλητή της Νέας Δημοκρατίας. Θα δείτε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο, η πολιτική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας στην πόλη θα επανέλθει στα φυσικά μεγέθη της. Είναι το άμεσο στοίχημα μας, αλλά η πολύ μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Ό,τι καταγράφεται ως γκρίνια, ότι υποδεικνύεται ως τοπικισμός, ό,τι ερμηνεύεται ως ιδιαιτερότητα είναι απότοκα του αδιεξόδου που νιώθει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Η Θεσσαλονίκη είναι μια μεγάλη πόλη που χωρίς να έχει τον αέρα της πρωτεύουσας, βράζει στο ζουμί της. Είναι άδικο για τον κόσμο της και την αύρα της.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα υπάρχει ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Πότε θα παρουσιαστεί και ποια θα είναι η στόχευσή του.

Το σχέδιο αυτό εκπονείται ήδη, με καθοριστική την συμβολή των τοπικών στελεχών στην κατάρτισή του. Δεν ασχολούμαι ο ίδιος, αλλά ξέρω ότι ο απώτερος ορίζοντας παρουσίασής του είναι η ΔΕΘ. Η βασική στόχευσή του είναι να αξιοποιήσει τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, να την αυτονομήσει από τον φαντασιακό και ατελέσφορο ανταγωνισμό με το λεκανοπέδιο και να καταστήσει την Θεσσαλονίκη μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε κάποιος από μηχανής Θεός ή κάποιος καλοπροαίρετος πατερούλης θα αλλάξουν την πορεία της Βόρειας Ελλάδος. Όλοι μαζί θα το κάνουμε και όλοι μαζί θα απολαύσουμε την χαρά της προσπάθειας και τους καρπούς της επιτυχίας.

Συμφωνείτε με την άποψη πως υπάρχει επαναδραστηριοποίηση του Κώστα Καραμανλή στο πολιτικό γίγνεσθαι και πως την κρίνετε;

Εσείς δεν πρέπει να μου κάνετε αυτήν την ερώτηση. Ο Καραμανλής είναι βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης, υποθέτω τον μαρκάρετε συχνά και αυτός σας ξεφεύγει και γι’ αυτό μοιράζεστε με άλλους αυτήν την αίσθηση. αλλά στην πραγματικότητα, το καταλαβαίνετε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ενεργός. Όμως ως πρώην πρωθυπουργός και ως ο μακροβιότερος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να είναι επιλεκτικός και μετρημένος και νομίζω ότι αυτό το ξέρει και το ακολουθεί πιο επιδέξια απ’ όλους. Εγώ πάντως δεν δικαιούμαι να τον ερμηνεύω ή να κάνω τον μάντη Κάλχα.

Ως αν. γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, τι θα προτείνατε αναφορικά με την ανανέωση. Μέχρι ποιο σημείο πρέπει να φτάσει. να είναι ριζική ή πιο προσεκτική;

Δεν είναι ένα θέμα για το οποίο θα ερωτηθώ και δεν χρειάζεται κιόλας να ερωτηθεί και κανείς άλλος. Ο Μητσοτάκης ξέρει καλύτερα απ’ όλους και τι θέλει και τι έχει στα χέρια του και τι θα κάνει. Κι επίσης η λέξη «ανανέωση» σηκώνει πολλές ερμηνείες, οπότε καλύτερα να περιμένουμε τις επιλογές αυτού που έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι.

No Comments Yet

Comments are closed