Ν. Ταχιάος: Δεσμεύομαι πως θα είμαι Δήμαρχος για όλους

Έχοντας κόψει πρώτος το νήμα του α’ γύρου των δημοτικών εκλογών ο Νίκος Ταχιάος καταθέτει την ικανοποίησή του για την επιλογή των θεσσαλονικέων στην δημοτική κάλπη και θέτει το διακύβευμα του β’ γύρου της Κυριακής. “Το διακύβευμα λοιπόν παραμένει και πολιτικό και αυτοδιοικητικό. Θα ηττηθεί ο λαϊκισμός και θα διοικηθεί η πόλη με μια ματιά που βλέπει ψηλά και μακριά; Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι πολίτες στην κάλπη”, αναφέρει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και συμπληρώνει πως “δεσμεύομαι ότι θα είμαι ένας δήμαρχος για όλους και κυρίως ένας δήμαρχος που θα καταθέσει την ψυχή του και θα δουλέψει για το καλό της πόλης”.

Ο κ. Ταχιάος καλεί τους πολίτες να σκεφτούν πριν επιλέξουν στον 2ο γύρο “με κριτήριο το ποιος θα μπορεί να κάνει δουλειά για την πόλη” ενώ αναφερόμενος στους κυρίους Ορφανό και Ζέρβα σημειώνει πως επιζητούσαν διακαώς τη στήριξη της ΝΔ “και όταν δεν την πήραν άρχισαν τη γνωστή ρητορική κατά του δήθεν κομματισμού”.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Η διαφορά των 7.5 μονάδων που έχετε στον πρώτο γύρο σας δίνει, πιστεύετε, τον τίτλο του φαβορί για τις εκλογές της Κυριακής;

Σίγουρα, μου δίνει χαρά για το γεγονός ότι οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και μου έδωσαν την πρωτιά στον α’ γύρο. Αλλά θα ήταν αλαζονικό από μέρους μου να πω ότι εφησυχάζω. Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι ένας διαφορετικός αγώνας. Καλώ τους Θεσσαλονικείς να βρεθούν και πάλι δίπλα μου και απευθύνομαι σε όλους. Σε όσους με ψήφισαν και σε αυτούς που για οποιονδήποτε λόγο είχαν επιλέξει κάποιον άλλον υποψήφιο. Θέλω να ενώσουμε δυνάμεις και να προχωρήσουμε όλοι μαζί για να κάνουμε μεγάλα πράγματα για την πόλη μας. Αυτό αξίζει στην Θεσσαλονίκη.

Τι λέτε στους πολίτες που δεν σας ψήφισαν στον 2ο γύρο. Γιατί να σας επιλέξουν την Κυριακή;

Θα ήθελα να σκεφτούν με κριτήριο το ποιος θα μπορεί να κάνει δουλειά για την πόλη. Θεωρώ, ότι έχω να παρουσιάσω έργο. Καταθέτω ως πρόσωπο την εμπειρία και την ωριμότητά μου καθώς και ένα ειδικό βάρος το οποίο μπορεί να «καθίσει» πολύ εύκολα στην καρέκλα του δημάρχου και να την «γεμίσει» και όχι να «γεμίσει αυτή εμένα». Το αποτύπωμά μου είναι μπροστά στα μάτια των συμπολιτών μου, έχω ιδρώσει για έργα όπως η Νέα Παραλία, το Δημαρχείο, η αλάνα της Τούμπας. Πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω πολλά περισσότερα πράγματα και θέλω να μου δώσουν αυτήν την ευκαιρία. Δεσμεύομαι ότι θα είμαι ένας δήμαρχος για όλους και κυρίως ένας δήμαρχος που θα καταθέσει την ψυχή του και θα δουλέψει για το καλό της πόλης. Με πιο σύντομο τρόπο αυτό που έχω να πω είναι να με ψηφίσουν αυτήν φορά!

Μπορεί όμως το μήνυμά σας να φθάσει σε όλους τους πολίτες δεδομένου ότι έχετε την επίσημη στήριξη της ΝΔ;

Την οποία επιζητούσαν διακαώς πριν την πάρω εγώ, τόσο ο κ. Ορφανός, όσο και ο κ. Ζέρβας. Και όταν δεν την πήραν άρχισαν τη γνωστή ρητορική κατά του δήθεν κομματισμού. Η ΝΔ λοιπόν, εκτίμησε τα αυτοδιοικητικά μου χαρακτηριστικά και τις ιδεολογικές μου καταβολές, τις βρήκε συμβατές με τις δικές της αρχές και αξίες για τη δομή και λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και εξέφρασε τη στήριξή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξέρει πως πάνω απ’ όλα βάζω την Θεσσαλονίκη. Έχω το όραμά μου ανάλογα με αυτό που μου επιτάσσει η αντίληψή μου για το συμφέρον της πόλης μου… Και πιστεύω ότι το έχω αποδείξει αυτό και στους Θεσσαλονικείς. Το ξέρουν.

Πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ επέλεξαν στον α’ γύρο άλλον συνδυασμό, όπως π.χ. του κ. Ορφανού. Τι λέτε σε αυτούς;

Είχα πει από την αρχή ότι δεν θέλησα ποτέ να γίνει αυτή η εκλογική διαδικασία εσωκομματική κόντρα της ΝΔ. Και πως τώρα –αν έχουν ως αφετηρία αυτό το πολιτικό κριτήριο- έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον υποψήφιο που στηρίζει η ΝΔ και στον υποψήφιο που ήδη του «κλείνει το μάτι» ο ΣΥΡΙΖΑ για τον β’ γύρο, ελπίζοντας να ηττηθεί η επιλογή της ΝΔ.

Άκουσα να λέτε ότι το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής είναι αυτοδιοικητικό. Για τον πρώτο γύρο λέγατε πως είναι πολιτικό. Μπορεί να αλλάξει το διακύβευμα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου;

Δεν αλλάζει το διακύβευμα. Απλώς αναδεικνύεται περισσότερο. Είχα πει ότι θέλω να ηττηθεί ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ που είναι διάχυτος σε  όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας στη πόλη. Αυτό ως διακύβευμα δεν αλλάζει, ειδικά αν κάποιοι μεταφέρουν αυτό το Συριζαικό χαρακτηριστικό στην δική τους υποψηφιότητα. Πλέον, οι πολίτες αποφασίζουν ποιος θέλει και μπορεί να διοικήσει την πόλη αποτελεσματικά. Ας δούμε λοιπόν, ποιος εξήγησε με ειλικρίνεια τον τρόπο με τον οποίο θα τα καταφέρει και ποιος τάζει ότι θα τα κάνει όλα χωρίς ν’ αλλάξει τίποτα. Ακούω τον κ. Ζέρβα, να λέει ότι θα είναι δήμαρχος, αντιδήμαρχος καθαριότητας, θα αναλάβει και τον ΟΑΣΘ και άλλα τέτοια ωραία. Υποθέτω ότι έχει ανακαλύψει το «μαγικό ραβδάκι» γιατί αλλιώς δεν εξηγείται το πως δεν έκανε τίποτα απ’ όλα αυτά, τα 9 χρόνια που ήταν διοίκηση του δήμου. Το διακύβευμα λοιπόν παραμένει και πολιτικό και αυτοδιοικητικό. Θα ηττηθεί ο λαϊκισμός και θα διοικηθεί η πόλη με μια ματιά που βλέπει ψηλά και μακριά; Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι πολίτες στην κάλπη της.

Μιλήσατε με συνυποψηφίους σας ενόψει 2ου γύρου για να έχετε τη στήριξή τους;

Όχι. Το έχω πει εξ` αρχής, πως δεν σκοπεύω να μπω σε λογικές διαπραγμάτευσης και συναλλαγής κεκλεισμένων των θυρών. Απευθύνομαι στους πολίτες. Και όποιες συνεργασίες χρειαστεί να γίνουν μετεκλογικά, θα γίνουν διάφανα μπροστά στους πολίτες και βάσει προγραμματικών συγκλίσεων. Δεν υπάρχει για μένα άλλη λογική.

Δεν κρύψατε τον προβληματισμό σας ότι παρά το 22.5% έχετε λόγω απλής αναλογικής 11 έδρες. Αν την Κυριακή εκλεγείτε με ποιους θα συνεργαστείτε για το χτίσιμο μιας ισχυρής διοίκησης.

Δεν προαναγγέλλω επιλογές σ` αυτή τη φάση. Σίγουρα, η κατανομή των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο, δημιουργούν ένα δύσκολο παζλ αφού μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 6-7 παρατάξεις για το σχηματισμό διοικητικής πλειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση, τα κριτήριά μου είναι να προκύψει βιώσιμη Διοίκηση, να είμαι εντάξει με τη συνείδησή μου και τις αρχές μου και να προφέρω υποστήριξη σε κάθε πρόταση που θα είναι για το καλό της πόλης, απ’ όποια πλευρά κι αν προέρχεται.

No Comments Yet

Comments are closed