Ν. Παπαχρήστου: Να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας ώστε να αναγνωρίζουμε τα FakeNews

Τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην αλήθεια και στη διαχείριση των ψευδών ειδήσεων, ανέλυσε ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δημοσιογράφος, Νίκος Παπαχρήστου, μιλώντας στις εργασίες του συνεδρίου «FakeNews& Εκκλησία: Όταν η αλήθεια δοκιμάζεται στον φυσικό της χώρο».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστου πολύ συχνά κυκλοφορούν ψεύτικες ειδήσεις οι οποίες δημιουργούν εντυπώσεις αλλά και μια πλαστή πραγματικότητα που απομακρύνουν την είδηση από το αληθινό γεγονός. Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά με αφορμή τη σχετικά πρόσφατη επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στο Φανάρι αλλά και την ακόμη πιο πρόσφατη αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«‘Όλα στηρίζονται στην καλή πίστη και στη συνεργασία» τόνισε ο κ. Παπαχρήστου για να συνεχίσει: «Ίσως αν ως αναγνώστες εμπιστευόμαστε επαγγελματίες δημοσιογράφους και έγκυρες πηγές ενημέρωσης τότε οπωσδήποτε τα fakenews θα αποδυναμωθούν. Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε περισσότερο και καλύτερα τον εαυτό μας και φυσικά να αναπτύξουμε τα αντανακλαστικά μας» και κατέληξε προτείνοντας: «Η εκκλησία να διαλεχτεί με τους ανθρώπους της επικοινωνίας στα πρότυπα άλλων εκκλησιών».

Το συνέδριο, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 13 & 14 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» και τη συμμετοχή του τμήματος Θεολογίας και του τμήματος Δημοσιογραφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

No Comments Yet

Comments are closed