Ν. Κεραμέως για άσυλο: Βάζουμε τέλος στο παράλογο, πράττουμε το αυτονόητο

από Team MyPortal.gr
sms

Την ανάγκη να θωρακιστούν τα πανεπιστήμια και να προστατευθεί η ελεύθερη διακίνηση ιδεών εντός αυτών επεσήμανε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η υπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση εμμένει στην αρχική πρότασή της για το άσυλο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Βάζουμε τέλος στο παράλογο. Πράττουμε το αυτονόητο».

Όπως είπε στόχος είναι να διασφαλιστεί η «κανονικότητα» στα πανεπιστήμια ώστε να είναι χώροι στους οποίους φοιτητές και καθηγητές θα μιλούν ελεύθερα και όχι χώροι επιθέσεων και διακίνησης ναρκωτικών.

Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης όπως σημείωσε είναι να αντιμετωπίσει τη στρέβλωση του πανεπιστημιακού ασύλου, την κατάχρηση του, την εργαλειοποίηση του, τη μετατροπή του από άσυλο ιδεών σε άσυλο ανομίας και παραβατικότητας, να αποκαταστήσει το άσυλο στην πραγματική του έννοια, και να αποδώσει τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους ανήκουν πραγματικά, στους καθηγητές, στους φοιτητές, στο διοικητικό προσωπικό.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο κατηγορίες ενεργειών, εξήγησε η κ. Κεραμέως.

Έκνομες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα εντός κάποιων – όχι όλων – των Πανεπιστημίων της χώρας: προπηλακισμοί, βιαιοπραγίες, καταστροφή δημόσιας περιουσίας, παρασκευή και κυκλοφορία παράνομων υλικών, διακίνηση ναρκωτικών.
Έκνομες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα εκτός κάποιων Πανεπιστημίων της χώρας, με τους δράστες να καταφεύγουν εντός του Πανεπιστημίου μόνο και μόνο για να αποφύγουν τη σύλληψη, μετατρέποντας συνεπώς εν τοις πράγμασι τους χώρους των ΑΕΙ σε εμφανή πλην όμως απροσπέλαστα από τις αρμόδιες αρχές καταφύγια και ορμητήριά τους.
Για την αντιμετώπισή τους «εμμένουμε στην αρχική πρόταση υλοποιώντας θεμελιώδη προεκλογική μας δέσμευση: Εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων» τόνισε η υπουργός.

Σημείωσε ότι παύουν τα Πανεπιστήμια να αποτελούν αφενός το «πεδίο προστασίας» έκνομων ενεργειών και συμπεριφορών που τελούνται εντός αυτού, αφετέρου το «καταφύγιο» δραστών που τελούν αξιόποινες πράξεις εκτός των ΑΕΙ και εισέρχονται σε αυτά προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Όσο για το ποιες δημόσιες αρχές μπορούν να παρέμβουν; Οποιεσδήποτε έχουν κατά νόμο αρμοδιότητα. Για παράδειγμα, η Εισαγγελία, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, η πολεοδομία αν πρόκειται για πολεοδομικές παραβάσεις, το ΣΔΟΕ αν πρόκειται για διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων, ανέφερε.