Ν. Αντωνάκης: Ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τη Θεσσαλονίκη

από Team MyPortal.gr
sms

Ελπίζω ο Ανδρέας Παπαμιμίκος να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης γιατί θεωρώ πως θα προσφέρει τα μέγιστα στην πόλη”

Την άποψη πως είναι αρκετά δύσκολο να μιλάμε για καθαρή έξοδο απο τα μνημόνια λόγω του υψηλού επιτοκίου που υπάρχει, όπως επίσης δεν μπορούμε να μιλάμε και για καθαρή έξοδο από την μνημονιακή περίοδο, εκφράζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MyPortal.gr ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Αντωνάκης.

Εντοπίζει μια σειρά προβλημάτων που εμποδίζουν την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας αλλά εμφανίζεται αισιόδοξος για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. “Με την είσοδο στρατηγικών επενδύσεων και την αναβάθμιση τόσο του Λιμένα Θεσσαλονίκης όσο και του αεροδρομίου αλλά και άλλων υποδομών όπως το σιδηροδρομικό, το οδικό και συγκοινωνιακό δίκτυο, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την πόλη μας”, αναφέρει.

Ο κ. Αντωνάκης παίρνει καθαρή θέση για τις εξελίξεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης βλέποντας ως κατάλληλο για δήμαρχο τον πρώην γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο, προτείνοντας την υποψηφιότητά του.

 

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα
Μπορούμε να μιλάμε για καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας με αυτό το ύψος του δεκαετούς ομολόγου;

Είναι αρκετά δύσκολο να μιλάμε για καθαρή έξοδο λόγω του υψηλού επιτοκίου που υπάρχει, όπως επίσης δεν μπορούμε να μιλάμε και για καθαρή έξοδο από την μνημονιακή περίοδο καθώς υπάρχουν ακόμη δεσμεύσεις που δεν μας αφήνουν να δούμε ξεκάθαρα μια τέτοια περίπτωση. Μπορεί στις 20 Αυγούστου η Τρόικα να έβγαλε τις ¨χειροπέδες¨ και να έφυγε από την καθημερινότητά μας, αλλά δεν έφυγε και ούτε θα φύγουν γρήγορα μαζί της όλα εκείνα τα μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτυγχάνονται από τις μελλοντικές κυβερνήσεις για τα επόμενα χρόνια.

 

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι βιώσιμο;

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σαφώς και αντιμετωπίζει προβλήματα με μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό των κόκκινων δανείων, το οποίο ταλανίζει εκτός από το ίδιο το σύστημα των τραπεζών και την ελληνική κοινωνία.

Το αμέσως επόμενο πρόβλημα είναι αυτό της προσέλκυσης καταθέσεων αλλά και τον επαναπατρισμό όλων εκείνων των κεφαλαίων που στα χρόνια της κρίσης μεταφέρθηκαν είτε σε τράπεζες του εξωτερικού είτε μπήκαν κάτω από τα στρώματα των ελληνικών νοικοκυριών. Για την ακρίβεια την περίοδο των μνημονίων έκαναν «φτερά» από τις ελληνικές τράπεζες περισσότερα από 90 δισ. Ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν έχοντας ως στόχο τον μεγαλύτερο ρυθμό προσέλκυσης τέτοιου είδους καταθέσεων. Η βραδύτητα που σημειώνεται μέχρι στιγμής σε αυτόν τον τομέα οφείλεται κυρίως στην απώλεια εμπιστοσύνης αλλά και στο αποταμιευτικό κόστος. Θεωρώ πως θα ήταν μια καλή κίνηση αν οι τράπεζες προσπαθούσαν να βελτιώσουν το κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που υπάρχει σήμερα με το αποταμιευτικό κοινό.

Αν ήσασταν επιχειρηματίας θα επενδύατε στην Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία σε ορισμένους τομείς παρουσιάζει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες, τα αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας αλλά και το real estate.

Αντικίνητρα όμως γι’ αυτές τις επενδύσεις είναι σαφώς η υψηλή άμεση και έμμεση φορολογία, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και το μη σταθερό οικονομικό περιβάλλον όπως αυτό έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά και οι επικαλύψεις των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων, ζητήματα που έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση οποιασδήποτε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

Για να δούμε ξένες επενδύσεις στη χώρα μας αλλά και για να επενδύσουν εδώ οι ίδιοι οι Έλληνες επιχειρηματίες θα πρέπει να γίνουν γενναιόδωρες μειώσεις στο κομμάτι των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και να εξαλειφτεί ένα μέρος της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας.

 

Το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι ένας φορέας της Θεσσαλονίκης. Τί προτείνετε για την ανάπτυξη της περιοχής;

Θεωρώ πως η Θεσσαλονίκη πραγματικά έχει να προσφέρει πάρα πολλά. Η πόλη μας μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο ανάπτυξης, παιδείας, πολιτισμού, έρευνας νέων τεχνολογιών και οικονομίας των Βαλκανίων.

Με την είσοδο στρατηγικών επενδύσεων και την αναβάθμιση τόσο του Λιμένα Θεσσαλονίκης όσο και του αεροδρομίου αλλά και άλλων υποδομών όπως το σιδηροδρομικό, το οδικό και συγκοινωνιακό δίκτυο, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την πόλη μας. Τέτοιου είδους ενέργειες μόνο θετικά μπορούμε να τις αποτιμήσουμε.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο ως επιστημονικός φορέας είναι ένας από τους βασικούς συμβούλους της πολιτείας σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια ο φορέας μας έχει πετύχει σοβαρές και στοχευμένες παρεμβάσεις σε θέματα οικονομικής – αναπτυξιακής και επιχειρηματικής πολιτικής, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι η Θεσσαλονίκη του αύριο, με σύγχρονες υποδομές, έτοιμη να υποδεχτεί επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και επιχειρηματίες που θα αντιληφθούν ότι οι επενδυτικές τους κινήσεις θα έχουν άμεσο αντίκρισμα.

 

Είμαστε σε προεκλογική χρονιά. Ως πρόεδρος Επιμελητηρίου και ενεργός πολίτης ποια υποψηφιότητα θα βλέπατε ως καταλληλότερη για το Δήμο Θεσσαλονίκης;

Πιστεύω ότι ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχει σύγχρονη αντίληψη, να μπορεί να συνθέτει, να είναι εργατικός και μεθοδικός αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα να έχει σχέδιο και όραμα για τη Θεσσαλονίκη των επόμενων δεκαετιών.

Είναι αρκετοί οι υποψήφιοι που έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να κατέβουν για δήμαρχοι Θεσσαλονίκης. Προσωπικά πιστεύω πως ο άνθρωπος που μπορεί να συνθέσει ανθρώπους από διαφορετικούς επαγγελματικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, που είναι νέος αλλά ταυτόχρονα έχει πολλές εμπειρίες είναι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ελπίζω να αποφασίσει να είναι υποψήφιος γιατί θεωρώ πως θα προσφέρει τα μέγιστα στην πόλη και θα μπορέσει να αξιοποιήσει προς όφελος όλων τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας.